Jelenlegi hely

Pedig olyan jól megvoltunk…

Ott állnak egy teljesen új helyzetben, és nincsen stratégiájuk a „békeidőre”.

A párkapcsolatok olykor rejtélyesnek tűnő okokból futnak zátonyra. Bejáratott kapcsolatban élő, összeszokott emberek új – akár a korábbinál jobb – élethelyzetbe kerülnek, és ettől egyszerre minden megváltozik.

A harmónia elillan, s a két ember már nem érti meg egymást, egyre inkább sodródnak a szétválás felé. Mi történik ilyenkor, és mit lehet tenni a kapcsolat megmentéséért?

A jól működő kapcsolatok váratlan felbomlásának hátterében gyakran az áll, hogy a két fél nincs tisztában azzal, „mire is szerződött”. Általában azt gondolják, hogy egymás szeretetére, tiszteletére alapozva kötöttek szövetséget azért, hogy jóban-rosszban kitartsanak egymás mellett. Ez sokszor valóban így is van, és ezek a kapcsolatok a legtartósabbak, mert ilyenkor nem az az elsődleges, hogy a pár mit csinál, hanem az, hogy együtt csinálják. Jöhet bármilyen új helyzet, a kiindulás mindig az, hogy együtt akarnak lenni, és ennek alapján keresnek valamilyen megoldást a problémákra, krízishelyzetekre. Gyakori azonban, hogy a párt alkotó két ember konkrét „lelki szolgáltatásokat” vár el egymástól: legyen, aki felnéz rá vagy akire támaszkodhat, legyen, aki mellett falkavezérnek vagy hercegnőnek érezheti magát. Ez önmagában még nem gond, mert ha mindkét fél hozza a tőle elvártakat, a kapcsolat működhet harmonikusan. Ám ha a pár egyik vagy mindkét tagja olyan új helyzetbe kerül, amelyben már nem tudja betölteni a kimondatlanul is rá osztott szerepet, akkor – anélkül, hogy észrevenné – felrúgja az egyezséget, és a kapcsolat borul.

Ha egy párkapcsolat rejtélyes módon romlani kezd, fel kell tárni, nincsenek-e a háttérben olyan, nem tudatos elvárások egymás iránt, melyeket a felek valami miatt már nem tudnak teljesíteni. Ezt egyébként egy kívülálló – például párterapeuta – általában sokkal könnyebben átlátja, mint az, aki benne van a kapcsolatban. Ezután pedig el kell gondolkodni, hogy van-e esély egy új szerződés megkötésére.  Tud-e a két ember olyasmit adni egymásnak, ami minden új helyzetben megőrzi régi értékét?

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 4. számában olvasható 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. okóber–novemberi számában
ezekről olvashat:

2020 október–november

 • Pedig olyan jól megvoltunk…

 • Aki él, az visszatérhet – Válás utáni gyász és remény

 • Mindenért az anya a hibás?

 • A passzív-agresszív anya – „Hiába teszem ki a lelkem…”

 • Félelem a haláltól, az élettől és a változástól

 • A mutyi metaforája – Az ismerősség vonzásában

 • Csalók és becsapottak – Valóságtorzítás, valóság-elrejtés és menekülés a valóság elől

 • Masni nyulat halála napján váltja Egon, a kaméleon

 • Egy párkapcsolat krízise - pszichoterápiás pillanatok

 • Élet – egy új életre várva

 • Agyunk fogyasztásmérője: a pupilla

 • Olyan jó egyedül?

 • Miért elégedetlenek a nők a mellük méretével?

 • A „szeretem” és a „nemszeretem” munkákról

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Nem elég azt éreznünk, hogy megértjük a másikat – ezt ki is kell fejeznünk ahhoz, hogy ő is érezze a megértésünket.

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...

Hogyan birkózzunk meg a koronavírussal, a karanténnal, a korlátozásokkal és az ezek miatt bekövetkező változásokkal az életünkben? Összeállításunk tömören, táblázatba foglalva...

Ki ne ült volna már hullámvasúton? Ki ne érezte volna a repülés és a zuhanás borzongató, mégis boldogító érzését?

Ha több ember hosszú időn keresztül össze van zárva, akkor ott elkerülhetetlenek a feszültségek.