Jelenlegi hely

Online zaklatás: a kegyetlenség új terepe

A tizenéveseknek 30 százalékát érte valamilyen agresszió az interneten

Sajnos, ősrégi jelenség, hogy a gyerekközösségekben vannak olyan „áldozatok”, akiket a többiek rendszeresen csúfolnak, megaláznak, fizikailag bántalmaznak, kiközösítenek. A szekálásra legtöbbször valamilyen külső tulajdonság szolgáltatja az ürügyet, például ha valaki túl magas, túl alacsony, túl kövér, túl sovány, szokatlan színű a haja, szeplős, szemüveges, beszédhibás, vagy a ruházata nem eléggé menő.

A mai tizenévesek szülei nehéz helyzetben vannak, mert a zaklatásnak egy olyan formája ellen is fel kell vértezniük gyermekeiket, mellyel ők maguk valószínűleg sohasem találkoztak. Sajnos, ősrégi jelenség, hogy a gyerekközösségekben vannak olyan „áldozatok”, akiket a többiek rendszeresen csúfolnak, megaláznak, fizikailag bántalmaznak, kiközösítenek. A szekálásra legtöbbször valamilyen külső tulajdonság szolgáltatja az ürügyet, például ha valaki túl magas, túl alacsony, túl kövér, túl sovány, szokatlan színű a haja, szeplős, szemüveges, beszédhibás, vagy a ruházata nem eléggé menő. A „régimódi” – vagyis a valóságos fizikai térben zajló – zaklatás szörnyű ugyan, hiszen jókora sebet képes ütni a kipécézett gyerekek önértékelésén, de lehet védekezni ellene, mert jól látható, hogy ki az elkövető. Lehet beszélni az agresszorral vagy el lehet kerülni a társaságát, és általában az oktatási intézményeknek is megvannak a módszereik, hogy leszereljék az erőszakos diákokat.

A Dove hisz abban, hogy egy fiatalt sem szabad visszatartani attól, hogy kibontakoztassa a képességeit. 
A kevés önbizalom, a megjelenéssel kapcsolatos frusztrációk megakadályozhatják a diákokat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.
Ezért született meg a Dove Önbizalom Program, mely segíti a pedagógusokat, a szülőket és az ifjúsági vezetőket az önbizalomra ösztönző nevelésben.
A Dove Önbizalom Program ingyenesen elérhető a dove.com/onbizalom oldalon. 

Az online térben azonban egészen más a helyzet – sokkal veszélyesebb. Szinte hihetetlen adatok látnak napvilágot arról, hogy a tizenévesek hány órát töltenek naponta okostelefonjuk vagy más eszközök képernyőjét figyelve, és a gyerekek közül sokan magányosnak érzik magukat, szoronganak, ha mobiljuk éppen nincs velük. S ebben a virtuális térben, melyhez szinte már függőségszerűen kötődnek, és amely egyre nagyobb szerepet kap identitásfejlődésükben, nagyon könnyen áldozatokká válhatnak. Az amerikai Cyberbullying Research Center által 2019-ben végzett kutatás szerint a tizenéveseknek 30 százalékát érte valamilyen agresszió az interneten a válaszadást megelőző egy hónapban. Hatalmas szám… A közösségi médiában azért könnyű áldozattá válni, mert elkövetővé válni is könnyű. A névtelenség, és az ezzel járó érzés, hogy az ember büntetlenül mondhat bármit, sokakban feloldja azt a gátlást, amely a való életben visszatartja őket az agressziótól. Ez szabad utat nyit a zaklatók előtt, akik sokszor lelki problémákkal, önértékelési zavarokkal küzdenek, és valamilyen hiányt akarnak pótolni mások megalázásával.

Ha egy tizenévest rendszeresen megszégyenítenek az interneten a külseje miatt, akkor ez nemcsak testképének alakulására lesz káros hatással. Az online zaklatásnak más súlyos pszichológiai következményei is lehetnek: depresszió, szorongás, alvászavarok, és ami a legveszélyesebb, az öngyilkossági gondolatok felbukkanása. Noha a szülő valószínűleg sokkal kevésbé ismeri az internetes platformokat, mint tizenéves gyermeke, hasznos útmutatásokat adhat. Például azt, hogy nem szabad teljes anonimitásba burkolózó felhasználókkal barátkozni, és ha valaki sértő, megalázó üzenetet küld, azonnal meg kell szakítani vele a kapcsolatot. Ha az áldozat megírja, mennyire rosszul esett neki egy támadó megnyilvánulás, ezzel csak megerősítést ad, hiszen a zaklató éppen ezt akarta elérni. Ám a legfontosabb, amit a szülő tehet, hogy olyan viszonyt alakít ki gyermekével, hogy az érezze: nincs egyedül, mindig van, akiben megbízhat, akihez támogatásért fordulhat, akár az online, akár az offline világban.

Az amerikai Cyberbullying Research Center által 2019-ben végzett kutatás forrása:
https://cyberbullying.org/2019-cyberbullying-data

Az online zaklatásnak más súlyos pszichológiai következményei is lehetnek:
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/compulsive-acts/201501/cyberbullying

 

 

A Dove támogatta

Share

Ez is érdekelhet

Jelentkezés két kattintással!

Néha úgy hozza az élet, hogy költözés vagy más családi változások miatt egy gyermek új környezetbe kerül, ez pedig a legtöbb esetben megviseli őket.

Idén júliusban jelent meg a hír, hogy Laurent Simons belga-holland csodagyerek 11 éves korában fizikusi alap

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.