Jelenlegi hely

Az önértékelés edzése

No de mi van, ha a gyerek amiatt szenved, mert kövérnek érzi magát?

Mit tehet hát a szülő, ha gyermeke, főként kamaszkorú lánya azon kesereg, hogy túlsúlyos – és valóban az? Először is: semmiképp nem célszerű azt mondani, hogy ugyan, ne is törődjön vele, ő így jó, ahogy van.

A szülő néha nehéz döntés elé kerül, amikor azt látja, hogy kamasz gyermeke elégedetlen a külsejével, nem érzi jól magát a bőrében, ezért egyre visszahúzódóbbá válik és önbizalma, önértékelése romokban hever. Ha olyan, vele született adottságaival elégedetlen, mint például a testmagasság, a hajszín, a fülforma, vagy mondjuk a bőr állapota – akkor nyilvánvalóan arra kell bátorítani a gyereket, hogy fogadja el önmagát olyannak, amilyen, tudatosítsa belső értékeit és ne tulajdonítson jelentőséget a megjelenés lényegtelen részleteinek.

No de mi van, ha a gyerek amiatt szenved, mert kövérnek érzi magát?

Ebben a helyzetben a szülőnek nagyon okosan kell mérlegelnie reakcióját, mert nem könnyű megtalálni a megfelelő választ. Ha a gyerek azért érzi magát kövérnek, mert nem olyan vékony, mint a szupermodellek, de testsúlya egyébként normális, akkor a szülő helyesen teszi, ha a megnyugtatás stratégiáját alkalmazva segíti gyermeke önelfogadását. Csakhogy sok esetben a gyerek valós problémát érzékel, még ha nem is a megfelelő oldalról közelít hozzá: a túlsúlyosságnak nem az egészségügyi, hanem az esztétikai velejárói okoznak gondot a számára. És ez egyre gyakoribb jelenség, ugyanis az utóbbi évtizedekben a túlsúlyos gyermek aránya ugrásszerűen megnőtt, jelenleg ez a világ egyik legnagyobb közegészségügyi problémája. A WHO adatai szerint 1975-ben az 5-19 évesek körében 4% volt a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya, ám 2016-ra ez a szám már 18 százalékra emelkedett! Az USA-ban olyan súlyos a helyzet, hogy félő, a mai gyerekek generációja lesz a történelem során az első, amelynek tagjai rövidebb ideig élnek majd, mint szüleik.

A Dove hisz abban, hogy egy fiatalt sem szabad visszatartani attól, hogy kibontakoztassa a képességeit. 
A kevés önbizalom, a megjelenéssel kapcsolatos frusztrációk megakadályozhatják a diákokat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.
Ezért született meg a Dove Önbizalom Program, mely segíti a pedagógusokat, a szülőket és az ifjúsági vezetőket az önbizalomra ösztönző nevelésben.
A Dove Önbizalom Program ingyenesen elérhető a dove.com/onbizalom oldalon. 

Mit tehet hát a szülő, ha gyermeke, főként kamaszkorú lánya azon kesereg, hogy túlsúlyos – és valóban az? Először is: semmiképp nem célszerű azt mondani, hogy ugyan, ne is törődjön vele, ő így jó, ahogy van – ezzel ugyanis a szülő megerősítene egy egészségügyi szempontból veszélyes állapotot (azt, hogy hol kezdődik a túlsúlyosság és az elhízás, az interneten sok helyen megtalálható gyermek BMI-, azaz testtömegindex-kalkulátorokkal könnyen meg lehet állapítani). A legjobb, ha biztosítja a gyereket, hogy a testalkatnak semmi köze az ember értékességéhez, viszont ha többet mozogna és lefogyna, elkerülhetne egy sor olyan betegséget, mely később megkeserítheti az életét.

E téren a sportolás majdhogynem csodafegyver: számos kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek önértékelése jóval magasabb szintű, mint azoké, akik nem járnak edzésre. Ennek a lélektani hatásnak csak az egyik – és nem is a legfontosabb – forrása az, hogy a gyerekek a sportolásnak köszönhetően leadhatják fölösleges kilóikat, és valóban közelebb kerülhetnek az egészséges testalkathoz. Jóval lényegesebb, hogy a gyerekek rájönnek, sokkal többre képesek, mint addig gondolták, tudnak dolgozni a kitűzött célokért, és el is tuják érni azokat. Megérzik a siker ízét, megtapasztalják az önállóság felelősségét és felszabadító lehetőségeit. Mindemellett a kamaszok egészséges önértékeléséhez kulcsfontosságú, hogy a kortársaik elfogadják őket, és ehhez a szervezett sport kiváló keretet nyújt. Az, hogy kinek melyik sportág felel meg, az egyéni adottságoktól függ; a legfontosabb, hogy a sportolás pozitív élményt jelentsen. Ha a szülő képes megkedveltetni kamaszkorú gyerekével a neki való mozgásformát, nagyon sokat tesz az egészségéért – fizikai és lelki értelemben egyaránt.

 

A Dove támogatta

Share

Ez is érdekelhet

Néha úgy hozza az élet, hogy költözés vagy más családi változások miatt egy gyermek új környezetbe kerül, ez pedig a legtöbb esetben megviseli őket.

Idén júliusban jelent meg a hír, hogy Laurent Simons belga-holland csodagyerek 11 éves korában fizikusi alap

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy neg