Jelenlegi hely

Az önértékelés edzése

No de mi van, ha a gyerek amiatt szenved, mert kövérnek érzi magát?

Mit tehet hát a szülő, ha gyermeke, főként kamaszkorú lánya azon kesereg, hogy túlsúlyos – és valóban az? Először is: semmiképp nem célszerű azt mondani, hogy ugyan, ne is törődjön vele, ő így jó, ahogy van.

A szülő néha nehéz döntés elé kerül, amikor azt látja, hogy kamasz gyermeke elégedetlen a külsejével, nem érzi jól magát a bőrében, ezért egyre visszahúzódóbbá válik és önbizalma, önértékelése romokban hever. Ha olyan, vele született adottságaival elégedetlen, mint például a testmagasság, a hajszín, a fülforma, vagy mondjuk a bőr állapota – akkor nyilvánvalóan arra kell bátorítani a gyereket, hogy fogadja el önmagát olyannak, amilyen, tudatosítsa belső értékeit és ne tulajdonítson jelentőséget a megjelenés lényegtelen részleteinek.

No de mi van, ha a gyerek amiatt szenved, mert kövérnek érzi magát?

Ebben a helyzetben a szülőnek nagyon okosan kell mérlegelnie reakcióját, mert nem könnyű megtalálni a megfelelő választ. Ha a gyerek azért érzi magát kövérnek, mert nem olyan vékony, mint a szupermodellek, de testsúlya egyébként normális, akkor a szülő helyesen teszi, ha a megnyugtatás stratégiáját alkalmazva segíti gyermeke önelfogadását. Csakhogy sok esetben a gyerek valós problémát érzékel, még ha nem is a megfelelő oldalról közelít hozzá: a túlsúlyosságnak nem az egészségügyi, hanem az esztétikai velejárói okoznak gondot a számára. És ez egyre gyakoribb jelenség, ugyanis az utóbbi évtizedekben a túlsúlyos gyermek aránya ugrásszerűen megnőtt, jelenleg ez a világ egyik legnagyobb közegészségügyi problémája. A WHO adatai szerint 1975-ben az 5-19 évesek körében 4% volt a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya, ám 2016-ra ez a szám már 18 százalékra emelkedett! Az USA-ban olyan súlyos a helyzet, hogy félő, a mai gyerekek generációja lesz a történelem során az első, amelynek tagjai rövidebb ideig élnek majd, mint szüleik.

A Dove hisz abban, hogy egy fiatalt sem szabad visszatartani attól, hogy kibontakoztassa a képességeit. 
A kevés önbizalom, a megjelenéssel kapcsolatos frusztrációk megakadályozhatják a diákokat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.
Ezért született meg a Dove Önbizalom Program, mely segíti a pedagógusokat, a szülőket és az ifjúsági vezetőket az önbizalomra ösztönző nevelésben.
A Dove Önbizalom Program ingyenesen elérhető a dove.com/onbizalom oldalon. 

Mit tehet hát a szülő, ha gyermeke, főként kamaszkorú lánya azon kesereg, hogy túlsúlyos – és valóban az? Először is: semmiképp nem célszerű azt mondani, hogy ugyan, ne is törődjön vele, ő így jó, ahogy van – ezzel ugyanis a szülő megerősítene egy egészségügyi szempontból veszélyes állapotot (azt, hogy hol kezdődik a túlsúlyosság és az elhízás, az interneten sok helyen megtalálható gyermek BMI-, azaz testtömegindex-kalkulátorokkal könnyen meg lehet állapítani). A legjobb, ha biztosítja a gyereket, hogy a testalkatnak semmi köze az ember értékességéhez, viszont ha többet mozogna és lefogyna, elkerülhetne egy sor olyan betegséget, mely később megkeserítheti az életét.

E téren a sportolás majdhogynem csodafegyver: számos kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek önértékelése jóval magasabb szintű, mint azoké, akik nem járnak edzésre. Ennek a lélektani hatásnak csak az egyik – és nem is a legfontosabb – forrása az, hogy a gyerekek a sportolásnak köszönhetően leadhatják fölösleges kilóikat, és valóban közelebb kerülhetnek az egészséges testalkathoz. Jóval lényegesebb, hogy a gyerekek rájönnek, sokkal többre képesek, mint addig gondolták, tudnak dolgozni a kitűzött célokért, és el is tuják érni azokat. Megérzik a siker ízét, megtapasztalják az önállóság felelősségét és felszabadító lehetőségeit. Mindemellett a kamaszok egészséges önértékeléséhez kulcsfontosságú, hogy a kortársaik elfogadják őket, és ehhez a szervezett sport kiváló keretet nyújt. Az, hogy kinek melyik sportág felel meg, az egyéni adottságoktól függ; a legfontosabb, hogy a sportolás pozitív élményt jelentsen. Ha a szülő képes megkedveltetni kamaszkorú gyerekével a neki való mozgásformát, nagyon sokat tesz az egészségéért – fizikai és lelki értelemben egyaránt.

 

A Dove támogatta

Share

Ez is érdekelhet

A fejlődéslélektani kutatásokban a nyolcvanas évektől kezdve a bevonódó, gondozó apák kapták a főszerepet.

Ha egy gyors felmérést készítenénk arról, hogy ez az időszak kinél mekkora szorongással jár, láthatnánk, hogy a karácsonyi kivilágítással együtt a szorongás és...

A „KELL” szülő környezetében nincs lazulás, kikapcsolódás, nincs szórakozás, ott csak feladatok vannak.

Lehet-e konfliktusok, balhék nélkül felnőni? Lehet-e csendesen átvészelni a serdülőkort úgy, hogy sem a gyerek, sem a család nem tépázódik meg benne?

Jelentkezés két kattintással!