Jelenlegi hely

„Szemünk fénye” az óvodában

Az óvoda világa az óvodapedagógusok szemszögéből
A legfontosabb különbség az otthoni és az óvodai helyzet között a megszerezhető figyelem mennyisége és minősége

Az óvodapedagógusok egyre gyakrabban szembesülnek a szülők és a gyerekek ellenállásával olyan nevelési helyzetekben, amelyek korábban nem okoztak problémát. 

Szerző: 

A szülők gyakran rossz néven veszik, ha az óvoda olyan szabályokat ír elő vagy olyan viselkedéseket vár el, amelyeket otthon ők nem követelnek meg a gyerektől. Elvárják, hogy a gyerek az óvodában is hasonlóan viselkedhessen, mint ahogy azt ők otthon megengedik. Ez gyakran ütközik a közösség elvárásaival és szabályaival, és gyakran okoz feszültséget a szülő és az óvodapedagógus között...A szülő szemszögéből a gyermek óvodába kerülése komoly krízis – akkor is, ha a szülő tudja, hogy jó helyen lesz, vigyáznak rá. Az elengedés mégis nehézséget okoz... Az óvodapedagógusok tudnak segíteni abban, hogy a szülő és a gyerek is könnyebben vészelje át ezt az első időszakot – ehhez azonban arra van szükség, hogy az óvodapedagógus és a szülő között is kialakuljon egy kölcsönös bizalomra épülő kapcsolat. Előbbiek sok esetben tapasztalják, hogy a szülők nem vagy nehezen fogadják el a gyerekeikkel kapcsolatos javaslataikat.

Tény, hogy a szülő tud a legtöbbet a saját gyerekéről, hiszen születése óta vele van – ám ezzel együtt csak azt látja, amit a családi környezetben megfigyelhet. A közösségbe kerülés olyan új helyzet, amely számos új viselkedésformát hozhat elő a gyerekből. Néhányukból az oviban „bújik elő a kisördög”, míg mások sokkal csendesebbek, visszahúzódóbbak lesznek az új közösségben, mint az otthoni környezetben.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 3. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. okóber–novemberi számában
ezekről olvashat:

2020 október–november

 • Pedig olyan jól megvoltunk…

 • Aki él, az visszatérhet – Válás utáni gyász és remény

 • Mindenért az anya a hibás?

 • A passzív-agresszív anya – „Hiába teszem ki a lelkem…”

 • Félelem a haláltól, az élettől és a változástól

 • A mutyi metaforája – Az ismerősség vonzásában

 • Csalók és becsapottak – Valóságtorzítás, valóság-elrejtés és menekülés a valóság elől

 • Masni nyulat halála napján váltja Egon, a kaméleon

 • Egy párkapcsolat krízise - pszichoterápiás pillanatok

 • Élet – egy új életre várva

 • Agyunk fogyasztásmérője: a pupilla

 • Olyan jó egyedül?

 • Miért elégedetlenek a nők a mellük méretével?

 • A „szeretem” és a „nemszeretem” munkákról

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Mert mindenki a legjobbat akarja gyermekének, ez elvitathatatlan – ám mindennek ellenére a veszteség, a gyász szocial

A lelki gondokat nemcsak a testi adottságokkal való elégedetlenség okozhatja! Vannak, akik ruházatuk és hajviseletük miatt érzik kellemetlenül magukat, mert társaik ezekért...

Sajnos, ősrégi jelenség, hogy a gyerekközösségekben vannak olyan „áldozatok”, akiket a többiek rendszeresen csúfolnak, megaláznak, fizikailag bántalmaznak, kiközösítenek.

Mit tehet a szülő, ha gyermeke, főként kamaszkorú lánya azon kesereg, hogy túlsúlyos – és valóban az? 

A szülői hatalom fenntartásának, gyakorlásának eszköze általában a pénz, amivel függőségben tudja tartani a gyermeket, a serdülőt, a fiatal felnőttet.

Ha egy kisgyermek azt látja, hogy a szülőnek a biztonságot a mobilja jelenti, akkor hiába mondja neki anya vagy apa, hogy ne kütyüzzön, valószínűleg ő is nagyon akarja majd azt...