Hirdetés
Mipszi
Mipszi.hu

A karantén nem jár feltétlenül depresszióval!

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg a karanténnal járó bezártságot. 

A karantén nem jár feltétlenül depresszióval!

A köztudatban élő bezártság érzésével szemben ennek a típusú félelemnek van egy sajátos vonása, ez pedig az, hogy a szabályok megsértésének súlyos következményei lehetnek. Tehát egyidejűleg kétféle szorongással kell megbirkóznunk.

A heves szorongások idején stresszt élünk át. A stressz automatikus védekezési reakciót vált ki belőlünk. Ki akarunk mozdulni a szorongatott helyzetből. Ütni kéne, vagy futni. De ezt most nem tehetjük meg. Az ellenség láthatatlan, azt se tudjuk, merre fussunk, nem tudjuk, honnan lőnek ránk. Ütni még persze tudnánk. A verbális vagy fizikai bántalmazás sajnos ténylegesen meg is történik néhány családban.

Hirdetés

Mit vált ki belőlünk a bezártsággal járó szorongásérzés?

  • Felerősödnek a félelemek, a szélsőséges szorongás pániktüneteket válthat ki. A helyzet külön nehézsége, hogy az eddig alkalmazott megoldási stratégiák némelyike nem elérhető (kimegyünk az utcára, orvoshoz szaladunk stb.)
  • Fokozódik az agresszió. Különösen a függő betegekkel terhelt közösségekben, ott, ahol a szer utáni sóvárgást a beszerzés körülményeinek nehezítettsége fokozza. Itt ki kell emelnem az emiatt veszélyeztetett helyzetű gyermekeket, családtagokat, akik most segítség nélkül maradhatnak, mert nincs megfelelő külső környezeti vagy hatósági kontroll.
  • Felerősödnek a depresszív érzések: a monotónia, a bizonytalanság érzése, a munkahely, és/vagy anyagi biztonság elvesztésétől való félelem, a fokozott alkalmazkodást igénylő összezártság önmagában depresszív tüneteket provokáló tényezők. Külön nehézséget jelentenek a családban élő kisgyerekesek körében a home office okozta kihívások.
  • Nehezebben szabályozzuk a kapcsolatban átélt érzéseinket. Itt nem csak a türelmetlenség fokozódásáról van szó, hanem arról is, hogy nagyobb elvárásokat támasztunk egymással szemben. Kapcsolati pótlékokká válunk egymás számára. Jó, ha ezt tudatosítjuk magunkban.

Hogyan védekezhetünk a bezártságban ránk váró negatív érzésekkel szemben?

  • Minden a neveléssel kezdődik. Ne büntessünk szobafogsággal!!! A bezártságot legnehezebben tűrő emberek körében szinte mindig fellelhetők azoknak a gyerekkoriszorongásoknak a nyomai, amelyeket a büntetésben töltött szobafogság idején szenvedtek el.
  • Pontos napirend kialakítása.
  • Rendszeresen végzett fizikai és szellemi aktivitás.
  • A saját magunk és környezetünk iránti igényesség fenntartása, higiénia (a mosakodás és a takarítás is hasznos, meghálálja a befektetett energiát).
  • Figyeljünk oda az étkezésünkre! Ne csak a mennyiségekre, hanem a minőségre is ügyeljünk. Külön figyelmet és időráfordítást igényel a megfelelő tápanyagösszetevők beszerzése, megválogatása. Karanténban az élelmiszerbeszerzés területén a  legnagyobb kihívást a friss zöldségek és gyümölcsök megvásárlása jelenti, ezért most különösen ajánlott a „konyhafiókban tartott” vitaminok szedése. Ne feledjük, „az ördög a belekben lakozik”, mint ahogy az immunitásnak is a bélrendszer a fő szerve. Bánjunk vele jól!

(PR-cikk)

Hirdetés
Hirdetés