Jelenlegi hely

Alvás – tudnivalók otthoni karanténhelyzetben

A napi életritmus, az éjszakai pihenés kiemelt fontosságú, az alvás jelentős szerepet játszik a szervezet ellenálló képességének fenntartásában és erősítésében. Az éjszakai pihenés a szervezet számára nélkülözhetetlen.

A napi életritmus, az éjszakai pihenés kiemelt fontosságú, az alvás jelentős szerepet játszik a szervezet ellenálló képességének fenntartásában és erősítésében. Bár sokak számára lehetőség adódik korábbi alvásadósságok pótlására, a cirkadián-ritmushoz igazodás, azaz a nappalok és éjszakák változásaihoz történő alkalmazkodás ütemét a rendkívüli helyzetben sem szabad megbontani. Az éjszakai pihenés a szervezet számára nélkülözhetetlen. 

Alvástanácsok felnőtteknek: Vigyen rendszert az alvási szokásaiba, feküdjön és keljen ugyanabban az időben! Végezzen rendszeres testmozgást, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt! Megengedett az ebéd utáni szendergés, alvás, legfeljebb 20-40 percre. Lefekvés előtt 6 órával ne igyon koffein tartalmú italokat és ne egyen csokoládét! Lefekvés előtt 4 órával ne egyen nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket! Lefekvés előtt 4 órával ne fogyasszon túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozzon! Találja meg azt a hőmérsékletet, amelyben kényelmesen tud aludni! Ügyeljen szobája folyamatos szellőzésére! Gondoskodjon róla, hogy fekhelye kényelmes legyen! Próbáljon meg kizárni minden zajhatást és gondoskodjon a szoba gondos sötétítéséről! Kizárólag alvásra vagy szexuális együttlétre használja az ágyát, lehetőség szerint a munkáját ne itt végezze!

Az alvásszövetség szakértői készen állnak, hogy segítséget nyújtsanak: Magyar Alvás Szövetség www.napialvas.hu

Alvás karanténban - a Magyar Alvás Szövetség online tanácsadása

A Magyar Alvás Szövetség ingyenes, alvással kapcsolatos életmód-tanácsadást indított. Minden hétköznap a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ közvetítésével a megfelelő életmód fenntartásában, alakításában kívánnak segítséget nyújtani az érdeklődőknek. Az alváslét az egészséges életmód alapja, amelynek minőségére minden körülmények között, így a lakáskarantén-helyzetben is oda kell figyelnünk. Ha kibillenünk a korábban megszokott életritmusunkból, az úgynevezett cirkadián-ritmusunk megsérül, akkor azt észre kell vennünk és helyre kell állítanunk. Felelősséggel tartozunk magunkért, a hálótársunk, a gyermekünk, a szüleink, a családunk jó alváséért is. Alvásorvosok, gyógyító szakemberek tapasztalataikat adják közre Pálffi Brigitta alvásterapeuta élő online moderálásában hétköznaponként 17 órától: facebook/orvosikozpont.hu. (Magyar Alvás Szövetség, info: gngy@gngy.eu))  

 

Share

Ez is érdekelhet

 A szorongás ugyanis kismértékben megmenti az életet, még ha nagymértékben rettenetesen meg is tudja keseríteni.

Akár a keringési betegségek kialakulásának rizikóját is növelheti a szociális jetlag nevű jelenség, ami alatt a szaba

Folyton fáradtnak érzi magát az alvás után is? Egymást érik a betegebbnél betegebb rémálmai?

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyált

Örökmozgó gyermeke lomha tinédzserré vált, aki hétvégén délben kel, iskolaidőben pedig alig lehet reggelente kirimánkodni az ágyból? Higgye el, nem lusta ő, csak kialvatlan....

Fáradtság, fejfájás, ingerlékenység, koncentrációs zavar, izzadás – amennyiben valaki kellő mennyiségű alvás ellenére is ilyen tünetekkel ébred, annak hátterében éjszakai...