Jelenlegi hely

Haláltól való szorongás a várandósságban és járvány idején...

Hogyan lehetséges, hogy a gyermekvárás egyúttal a halálfélelemmel való szembesülés lehetőségét is hordozza?

 Irwin D. Yalom szerint a haláltól való szorongás alapmotivációnk, „ösztönszinten hat – beépült minden apró sejtünkbe – és az élet minden mozzanatát befolyásolja”, csak általában nem vagyunk tudatában, nincs a felszínen.

Szerző: 

Irwin D. Yalom szerint a haláltól való szorongás alapmotivációnk, „ösztönszinten hat – beépült minden apró sejtünkbe – és az élet minden mozzanatát befolyásolja”, csak általában nem vagyunk tudatában, nincs a felszínen. Azonban vannak olyan „megvilágosító életesemények”, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy érdemben elkezdhessünk foglalkozni a halál tudatosításával, s ezen keresztül egész életszemléletünk megváltoztatására is esélyünk legyen. 

 Ugyan Yalom külön nem említi, a perinatális szakemberek tapasztalatai azonban megerősítik, hogy a szülés-születés időszaka is ilyen kiemelt életszakasz. Sőt, a világjárvány is lehetőséget nyújt a halálfélelemmel való szembenézésre. A szülés közeledtével, különösen a harmadik trimeszter időszakában, a halálfélelem már csak annak puszta lehetősége miatt is felszínre törhet, hogy a szülésbe bele lehet halni. Ahogyan az új-koronavírus járványnál is, bár elvileg tudhatnánk, hogy életünk véges és tulajdonképpen bármikor meghalhatunk, most mégis világosabban rajzolódik ki ez az érzés, akár szorongás formájában manifesztálódva. 

Hogyan lehetséges, hogy a gyermekvárás egyúttal a halálfélelemmel való szembesülés lehetőségét is hordozza? Miért félünk attól, hogy belehalunk a szülésbe, mikor tudjuk, ma már nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez valóban megtörténik? A veszteségélmény végigkíséri a várandósságot – leginkább abban az érzésben, hogy valami végérvényesen lezáródik, sokszor tehát a változástól, az újtól való félelem katalizálja a halálfélelmet. A szülés közeledtével a magzattal való bensőséges kapcsolatot is el kell engednünk, ez is a halálfélelem irányába mutat. A terhesség során a „hétköznapi” halálfélelem általában magától enyhül, enyhíti a felismerés, és többek között a tudat, hogy saját magunk túléltük a születést. Enyhíti emellett a tudatos információszerzés, tájékozódás, a várandóssághoz kapcsolódó egészségügyi protokoll, ami a különféle orvosi vizsgálatokon keresztül információt ad állapotunkról. 

Sokak számára ez utóbbi, azaz az orvosi kontrollvizsgálatok külső megerősítőként szolgálnak a belső bizonytalanságok enyhítésére. Egy genetikai vizsgálat, amelyről elégedetten jövünk ki, egy ultrahang-kép, amelyen visszajelzést kapunk a gyermek létezéséről, a szívhang, amitől megnyugszunk, hogy a baba jól fejlődik odabent, a laborleletek, amelyek megerősítik, hogy egészségesek vagyunk – mind-mind arra szolgálhatnak, hogy csökkentsék szorongásunkat. A COVID-19 miatt kialakult helyzet azonban éppen ezektől a külső megerősítő forrásoktól vágja el a várandós nőket. A várandósgondozás során most az orvosok igyekeznek minimálisra csökkenteni a találkozásokat, csak a legszükségesebb vizsgálatokra hívják be a kismamákat. Ez különösen azok számára ijesztő, akik extrém mértékben kapaszkodtak az orvosi visszajelzésekbe. A járványhelyzet emellett úgy is növelheti a szorongást, hogy közvetlen félelmet gerjeszt a nőkben, félelmet attól, hogy esetleg elkapják a vírust és megbetegszenek. 

A járványhelyzet tehát lehetőséget kínál egy egészen új működésmódra: megtanulni bízni a saját testi folyamatainkban, hinni abban, hogy a magzatunk a legnagyobb biztonságban van, a testünk jól végzi a dolgát, és gyermekünk számára a lehető legegészségesebb otthont biztosítja. 

A halálfélelem felbukkanása tehát természetes mozzanat bizonyos élethelyzetekben. A várandósság során meglepően sok asszony szembesül is ezzel valamilyen formában. A vele való belső munka pedig Yalom szavaival élve „valódibb életet eredményezhet, méghozzá jóval nagyobb együttérzéssel a szívünkben.” 

Share

Ez is érdekelhet

Ha valaki mindig megmondja, hogy a gyereke mit és hogyan tegyen, akkor nem az önállósodás útján indítja el, hanem megtartja egy olyan, érzelmileg infantilis munkamódban, amit...

"Intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy”.

A szülők gyakran rossz néven veszik, ha az óvoda olyan szabályokat ír elő vagy olyan viselkedéseket vár el, amelyeket otthon ők nem követelnek meg a gyerektől.

Ön gondolkodott már a szülői posztolás kockázatairól?  A gyerekekről való meggondolatlan posztolás súlyosan sértheti a magánélethez való jogukat, és sajnos gyakran alapot adhat...

Milyen lehetőségeket kínál a krízis a pedagógia számára és milyen feladatokat kell megoldani a korszerűbb oktatás meg

Mintha egy láthatatlan ujj márciusban hirtelen stop gombot nyomott volna ezeken a folyamatokon.