Jelenlegi hely

Rólam szól!(?) Ilyen vagyok!(?)

avagy miért hiszünk a horoszkópban?
Általa úgy gondoljuk, hogy ellenőrzésünk alatt tartjuk a történéseket

Érezte már úgy, hogy az aznapi horoszkóp vagy a szerencsesütiben rejlő üzenet egyenesen Önnek szól? Mintha az üdítőital kupakjában lévő mondat pontosan az aktuális élethelyzetére utalna? „A napokban próbálj meg jobban figyelni magadra!”

Esetleg megoldásokat ajánl munkahelyi problémáira: „A feszült munkahelyi légkörben kerüld a konfliktust a főnököddel!”. Ez biztosan nem lehet véletlen! –  gondolhatjuk sokan.

Nem véletlen bizony. Az ilyen események mögött a Barnum-hatás áll. A jelenséget Phineas Barnumról, az egykori híres cirkuszvezetőről nevezték el. Zsenialitása abban állt, hogy előadásai látszólag mindenkihez szóltak: minden néző megtalálta benne a saját, személyre szóló üzenetét... Barnum legendája inspirálta a nagyhatású amerikai pszichológust, Paul Meehl-t, hogy ezt a gyakori és izgalmas jelenséget róla nevezze el...

A jelenséget először Bertram Forernek sikerült demonstrálnia 1948-ban. Az amerikai pszichológus saját hallgatóit kérte meg egy személyiség-kérdőív kitöltésére. A résztvevők saját hobbijukról, személyes jellemzőikről és titkos reményeikről nyilatkoztak. Néhány hét múlva külön-külön megkapták a kérdőívek „elemzett” eredményét, amely a vizsgálati személyek rövid szöveges jellemzését foglalta magában. Minden résztvevő rendkívül pontosnak és igaznak ítélte a jellemzést – csakhogy mindannyian teljesen azonos szöveget kaptak. Ilyen mértékben hasonlítottak volna egymásra? Nem valószínű. Mindössze Forer rájött, hogy bizonyos állítások – nevezzük őket Barnum-mondatoknak – vélhetően nemcsak rájuk, de az emberiség nagy részére igaznak mondhatók: „Gyakran kétségei vannak afelől, hogy a helyes döntést hozta-e.” „Élete egyik fő célja a biztonság.” Létezik olyan ember, aki hamisnak vélné ezen állításokat?

A 60-as években végzett egyik tanulságos kísérlet rávilágít a hatás jelenlétére a horoszkópok esetén. Egy folyóirat felhívást tett közzé, miszerint igény esetén az újság „asztrológusa” személyre szóló horoszkópot küld olvasóinak. Az ígéretnek eleget tettek a szerkesztők, és a jelentkezők kis idő múltán valóban megkapták az asztrológiai szövegeket. Az üzenetek hatalmas sikert arattak: a folyóiratot elárasztották a köszönetnyilvánító levelek. Emberek százai áradoztak, hogy mennyire pontosak voltak az egyedi horoszkópok. Meg voltak győződve arról, hogy a csillagjegy alapján az asztrológus képes volt megfogalmazni gondolataikat és érzéseiket.  Mi több, a szakember a hétköznapokra is hasznos tanácsokkal tudott szolgálni. Azt gondolhatnánk, hogy rendkívül tehetséges asztrológusról volt szó, azonban, mint később kiderült, teljesen egyforma horoszkópot küldtek minden jelentkezőnek... Az eredmények azt is mutatják, hogy a horoszkópnak meghatározó szerepe van a mindennapokban.

A hétköznapokban nem csupán az asztrológia használja a Barnum-hatást, a jóslatok is ennek mechanizmusán alapszanak. A jövőre irányuló tanácsok, előrejelzések általában nagyon gyakran és nagyon nagy eséllyel bekövetkező történéseket tartalmaznak...

 

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 1. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. augusztus–szptemberi számában
ezekről olvashat:

2020 augusztus–szeptember

 • Én igazán empatikus vagyok – A házasságok 8. hazugsága

 • Mi csak védeni akarunk téged!” – Helikopterszülők

 • A félelemre apellálás a meggyőzésben

 • Külföldön élő magyarok

 • Mi is az az intelligencia?

 • Gyerekek válás után – A váltott elhelyezés

 • Családi kassza – gyerekszemmel

 • Soha ne rázd meg a kisbabát!

 • „Szemünk fénye” az óvodában

 • Mit őriz az iskolaőr?

 • Éjszakai mozdulatok

 • Az autizmus színei

 • Villanófényben

 • A placebo-hatás

 • Segíthetek?

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Nem elég azt éreznünk, hogy megértjük a másikat – ezt ki is kell fejeznünk ahhoz, hogy ő is érezze a megértésünket.

Napjainkban igen népszerű a testi tudatosság témaköre.

Noha a magyarban nincs széles körben elterjedt kifejezés a jelenségre, nekünk is ismerős lehet.

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

Az egészséges fejlődéshez és működéshez egész életünk folyamán szükségünk van az elismerésre.

Önmagunkba zártság, erről szól most minden.