Jelenlegi hely

Ehetem, nem ehetem?

Röviden az ételallergiáról
a hasi puffadás hátterében legtöbbször ételintoleranciára gyanakszunk

Az allergia lényege tehát az immunrendszer túlérzékenysége olyan anyagokra, amelyek egészséges embereknél nem váltanak ki immunválaszt.

Az emésztéssel kapcsolatos problémákat kísérő leggyakoribb tünet a hasi puffadás, melynek hátterében legtöbbször ételintoleranciára gyanakszunk, és egyszerűen csak azt mondjuk, „biztosan érzékeny vagyok valamilyen táplálék-összetevőre.” De vigyázat, mert ezzel a pontatlan megközelítéssel a puffadás mögött megbúvó, akár életet veszélyeztető ételallergia felismeretlen maradhat! A közvetlenül az étel elfogyasztása után jelentkező, hisztamin-felszabadulással járó szisztémás tünetek (bőrviszketés, kiütés, szájüreg nyálkahártyájának duzzanata) és a hasi tünetek (jellemzően puffadás) ételallergiára utalnak, amely – eltérően a kevésbé veszélyes étel-intoleranciától – egy immunulógiai „betegség”. A rohamosan fejlődő orvosbiológiai kutatásoknak köszönhetően napjainkban már nem is tudnánk olyan kórképet említeni, amelynek ne lenne köze az immunitáshoz. Az öregedés folyamatától kezdve a gyulladásokon át a tumorok kialakulásáig, szinte minden biológiai reakciónk az immunrendszer vezérlése alatt áll. Abban az esetben, ha az immunsejtek az egyébként ártalmatlan anyagokat (ételekben, gyógyszerben, levegőben) hibásan ellenségnek tekintik, heves, úgynevezett allergiás reakcióval válaszolnak a behatolásra. 

Az allergia lényege tehát az immunrendszer túlérzékenysége olyan anyagokra, amelyek egészséges embereknél nem váltanak ki immunválaszt.

A leggyakrabban előforduló allergének: különböző állatok mérgei, virágporok pollenjei, penész-spórák, gyógyszerek, vegyszerek, fémek és bizonyos ételek. Ha a szervezet a különböző allergéneket azonosnak ismeri fel, keresztallergiáról beszélünk. A legerősebb keresztreakciót a tenger gyümölcsei váltanak ki (rák, polip, tintahal, kagyló), de ide tartozik a tehéntej és a marhahús, a tojás és a szárnyasok közötti keresztallergia is. Ennek lehetőségére ételallergiák esetén gondolnunk kell!

Az allergia kialakulásában szerepet játszó tényezők

 • genetikai hajlam (többgénes öröklődés, halmozott családi előfordulás)
 • krónikus stressz
 • kémiailag módosított vagy szintetikus alapanyagok, ízfokozók, mesterséges színezékek, tartósítószerek, mű­trágyák, növényi védőszerek alkalmazása
 • dohányzás a családban
 • háziállatok tartása a lakásban

közvetlen környezetünk bizonyos jellemzői (levegőszennyezettség, urbanizáció, párás, zárt helyiségek stb.)

Az ételallergia 

Az ételallergia hazánkban a felnőttek 1,5 százalékát, a gyermekek közel 7 százalékát érinti. Ennek egyik oka az, hogy a gyermekek ételallergiája felnőttkorra jellemzően visszahúzódik – például a tejallergia betegséget 3 éves korukra 90 százalékban kinövik.  Ezenfelül a fejlődő bélrendszer korai gyermekkorban olyan nagy molekulájú, tünetet okozó táplálékösszetevőket is átenged a fejletlen bélfalon a véráramba, amelyeket felnőttkorban lebont. A gyermekkori ételallergia jellemzően 1-2 éves kor körül kezdődik. 

Leggyakoribb ételallergének: szójafehérje, tej, tojás, földimogyoró, dió, zeller, petrezselyem, eper, különböző halak, rákok. Az allergének által kiváltott immunreakció puffadással járó bélgyulladást okoz.

Az éteLallergia legGyakoribb tünetei

 • Hasi tünetek: fájdalom, puffadás, hányinger, hányás
 • Bőrtünetek: bőrviszketés, ekcéma, csalánkiütés,
 • Idegrendszeri tünetek: migrén, alvászavar, fáradékonyság 
 • Legsúlyosabb formában anafilaxiás tünetek: légzőszervek szűkülete, vérnyomáscsökkenés, gyengén tapintható, szapora pulzus

Az ételallergiák gyermekeknél drámai tüneteteket okozhatnak: véres széklet, száraz, ekcémás bőr. A nagyfokú hasi fájdalom, hányás, haspuffadás az akut has klinikai képét idézhetik. Egyéb okkal nem magyarázható orrdugulás, orrfolyás, középfülgyulladás, tartós rekedtség esetén gondoljunk az ételallergia lehetőségére! 

Ételallergiák kimutatása

 • Bőrpróba (Prick teszt). Célja az azonnali allergiás reakció igazolása. A vizsgálattal pontosan meg tudják határozni a tüneteket okozó allergént.
 • Vérvétel, amelyben az adott tápanyaggal szemben termelődött ellenanyagok szintjét meghatározzák.
 • Kihagyásos (megfigyeléses) vizsgálat, amelyben a kérdéses élelemiszert kihagyják az étkezésből, a tünetek várhatóan csökkennek, majd elmúlnak.

Ételallergiák kezelése

Erre az állapotra nem ismert olyan gyógyszer, amely mellett az étel következmények nélkül továbbra is fogyasztható lenne. Egyetlen megoldás a tüneteket okozó étel elhagyása.


 
Share

Ez is érdekelhet

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy neg

Miért – és mikor – zavar minket az, ha megfigyelnek? Mi takargatnivalónk van a világ előtt?

Az extrém vékony szépségideálnak való megfelelésért a modellek komoly árat fizetnek…

Talán nem igazán tudatosul bennünk, de az egy éve tartó világjárvány nemcsak a tehetetlenség, a kontrollvesztettség élményét hozta el, nem „csupán” társas kapcsolataink...

Folyton fáradtnak érzi magát az alvás után is? Egymást érik a betegebbnél betegebb rémálmai?

Íme, néhány ötlet, hogyan találkozhatunk a természettel akkor is, amikor nincs lehetőségünk egy teljes, háromórás pro