
A táplálkozással kapcsolatos kérdések (pl. mit együnk, mit ne) az egészséggel foglalkozó médiatartalmak közvetítésével a mindennapi társalgás központi témájává váltak. A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások mögött felsorakoztatott okok között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.
A táplálkozással kapcsolatos kérdések (pl. mit együnk, mit ne) az egészséggel foglalkozó médiatartalmak közvetítésével a mindennapi társalgás központi témájává váltak. A hasi panaszok, bőrproblémák, ízületi fájdalmak és egyéb ritka elváltozások mögött felsorakoztatott okok között napjainkban elsőként a glutén- és laktózérzékenységre gondolunk.
Tekintsük át röviden, mi a különbség a szinonimaként használt ételallergia és étel-intolerancia fogalmak között?
Ételallergia
A szervezet kóros immunválasza okozza. Az étel egyes alkotóelemeit a szervezet idegen anyagnak tekinti, és arra specifikus IgE ellenanyag-termelést indít be, ennek következményeként
- akár percek alatt heves immunválasz alakul ki,
- kis mennyiségű étel (akár egyetlen falat) is markáns tüneteket vált ki,
- súlyos esetben azonnali orvosi beavatkozást igénylő anafilaxiás sokk alakulhat ki.
Ételintolerancia
Az emésztőrendszer működési zavara váltja ki: a tápanyagok elégtelen lebontása enzimhiány következtében. Jellemző tünetei:
- ételspecifikus ellenanyagok emelkedett szintje,
- a tünetek késleltetve (órák, napok múlva) jelentkeznek,
- leggyakoribb tünete a puffadás, hasmenés,
- gyakori járulékos tünetek: gyomorbántalmak, fejfájás, bőrproblémák,
- a tünet súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.
Glutén okozta betegségek
Ide soroljuk azokat az egész szervezetet érintő tüneteket, melyeket a gabonafélékben található glutén okoz. Minden esetben más-más tényezők állnak a háttérben – az egyetlen közös pont, hogy a tüneteket glutén váltja ki.
Cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia)
A glutént a szervezet nem tudja feldolgozni, ezért az kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztul a bélnyálkahártya (felszívódási zavar, állandó gyulladás).
- a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség
- örökletes, genetikailag meghatározott, bármely életkorban kialakulhat
- családi halmozódás előfordulhat
- szerológiai vizsgálattal kimutathatók a gliadin elleni antitestek
- társbetegségek (csontrendszer, bőr, 1-es típusú diabétesz, pajzsmirigyproblémák, laktóz intolerancia)
- panaszok jelentkezése napok, hetek múlva
- gyógyítás: gluténmentes étrenddel kordában tartható állapot
Nem cöliákiás gluténérzékenység
Valamilyen emésztőrendszert érintő betegség vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, aminek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő, és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol. Jellemzői:
- nincs genetikai eltérés
- nem termelődnek antitestek
- nincsenek társbetegeségek
- a panaszok órák múlva jelentkeznek
- nincs családi halmozódás
- gyógyítás: gluténmentes étrend, pre- és probiotikumok
Tejcukor és tejfehérje okozta betegségek
Laktózérzékenység
Laktózérzékenység esetén az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. A vastagbélbe emésztetlenül kerülő tejcukor zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadást, a bélgörcsöket és a hasmenést. Kivizsgálás: hidrogén-kilégzéses és/vagy genetikai vizsgálat szájnyálkahártyából történő mintavétellel.
Tejallergia
A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, IgE típusú antitest-termelődéssel járó immunválasz. A tünetek tej fogyasztása után azonnal jelentkeznek (hasi görcs, hányás, bőrtünetek, anafilaxiás reakció). Kivizsgálása bőrpróbával és vérvétellel lehetséges. Fontos tudni, hogy a szoptató anyának is szigorú tejfehérje-diétát kell tartania, mivel a tejfehérje kiválasztódik az anyatejbe! Gyakori az atópia jelensége – ez azt jelenti, hogy az ételallergiás gyerekek fokozottan hajlamosak légúti allergiára és ekcémára.
