Jelenlegi hely

A pszichés egyensúly szerepe a fiatalkori allergiás betegségekben

MIKROBIOMTÓL A KÖZPONTI IDEGRENDSZERIG Előadóinkról és a témákról – minden érdeklődőnek 6.
2019.március 9 szombat, Lurdy Ház, 10 órától 14.50-ig

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Dr. Mezei Györgyi PhD

Dr. Mezei Györgyi PhD

Gyermekgyógyász, allergológus, gyermek-pulmonológus. SE ÁOK I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Kiemelt kutatási területe: gyerekkori allergiás légúti betegségek (allergiás nátha, asthma bronchiale), patológiai eltérések vizsgálata, rovarméreg-allergiák kutatása 

„Mi mindenre képes ez a gyerek! Elmegyek egy hétre nyaralni, és ő másnapra befullad! Múltkor is ezt „csinálta” velem. Ahogy hazaértem, jobban lett”.

Gyermekeknél a test és lélek „együttrezgése” könnyebben átlátható jelenség, mint a felnőttek pszichoszomatikája. Szülőként ezt gyakran megtapasztalhatjuk. 

Van-e rosszabb, szorongatóbb érzés a légszomjnál? Különösen akkor, ha ezt egy gyermeknek kell elszenvednie? A fulladás érzése jellemzően minden légúti allergiás-asthmás betegség egyik vezető tünete. Mit tehet a szülő azon kívül, hogy orvosi segítséget kér? A válasz roppant egyszerű: legyen ott a gyermeke mellett.  

Mert: a tünet ugyan a gyógyszertől múlik el – de igazi enyhülést csak a szülő adhat!

A konferenciára ide kattintva jelenetkezhet

Miben nyújt segítséget ebben a témakörben Dr. Mezei Györgyi előadása?

Az előadáson elhangzó ismeretek egyben lehetőséget adnak arra, hogy családi konfliktusaink mögé nézhessünk, elgondolkozzunk a saját gyermekünkkel való kapcsolatunkon, esetleg újraértékelhetjük aktuális tüneteinket vagy az arra alkalmazott terápiákat. Konkréttanácsokat kaphatunk, akár tippeket a gyógyszerbeadás megkönnyítésére – és még sok már praktikát ahhoz a hétköznapi élethez, amelyre egy krónikus légúti betegségben szenvedő gyermeknek és szüleinek szüksége van.   

Kérdések, amelyekre az előadásból válaszokat kaphatunk:

  • Mi köze az interperszonális kapcsolatoknak a tünethez?
  • Mi köze a szülői jelenlétnek a tünetek csökkenéséhez?
  • Mi köze a környezetváltozásnak a tünetek alakulásához?
  • Mi köze a pszichológiának az asthmához?  

Minden mindennel összefügg!

„Mitől vagyok rosszul”?  – kérdezzük orvosainktól. Nos, az allergiás betegségeknél legtöbb esetben konkrét válaszokat kaphatunk kérdéseinkre. Leggyakrabban ilyeneket: glutén- vagy laktózérzékenység, pollenallergia, gyógyszerérzékenység stb. Ezek az egyértelmű válaszok egyben meg is nyugtatnak. Tudjuk, mit kell elkerülnünk és már is jobban érezzük magunkat. A gyerekkori krónikus légúti betegségek viszont állandó gyógyszerszedésre ítélik a kicsiket. Ez már önmagában is kihívás – szülőnek, gyermeknek egyaránt.

Minden gyermekkori betegség esetén, így az asthmában is fontos, hogy ne alakítsunk ki a gyermekben betegségtudatot. Persze, ő megéli, hogy más a helyzete, mint „egészséges” kortársainak, de próbáljuk őt úgy irányítani, hogy a tartós gyógyszerei nem mások, mint segédeszközök a kiegyensúlyozott élethez – és ez ugyanígy érvényes a szülőre is. Ezekben a gyermekkori kórképekben a teljes terápiás támogatás a család mentális egészségének helyreállításával válhat csak teljessé.

„ A gyermek a testével beszél. A jó orvos nem csak a tüdő fölött hallgatózik.” (dr Mezei Györgyi gondolatai a betegségről)

Share

Ez is érdekelhet

„Új, bejósolhatatlan és kontrollálhatatlan” – így írta le John Wayne Mason az 1960-as években, mit jelent legtöbbünk számára egy stresszt keltő szituáció. 

 A szorongás ugyanis kismértékben megmenti az életet, még ha nagymértékben rettenetesen meg is tudja keseríteni.

Valószínűleg kevesen vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy az iskola időnként rendkívül fenyegető közeg a diákok

Arra keresték a választ, hogy a Covid-19 járvány miatt bevezetett korlátozások miként változtatták meg az emberek fiz

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy neg

Miért – és mikor – zavar minket az, ha megfigyelnek? Mi takargatnivalónk van a világ előtt?