Jelenlegi hely

Csillagászat a sejtjeinkben, avagy biológiai ritmusok és testi-lelki egészség

MIKROBIOMTÓL A KÖZPONTI IDEGRENDSZERIG Előadóinkról és a témákról – minden érdeklődőnek 5.
2019.március 9 szombat, Lurdy Ház, 10 órától 14.50-ig

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Dr. Purebl György

Dr. Purebl György 

Pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos.A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet klinikai részlegének vezetője. A graduális és posztgraduális képzésben egyetemi oktató. A Depresszió és Öngyilkosság-megelőzés Kutatócsoport vezetője. Az Európai Bizottság Joint Action of Mental Health and Well Being 4-es munkacsomagjának vezetője (Depresszió és öngyilkosság-megelőzés).

Kiemelt kutatási területe az életmód és a cirkadián ritmus kapcsolata az affektív zavarok, testi betegségek és a szuicídium komorbiditásával. Szorongás és pánikbetegség kezelése, depresszió és öngyilkosság-megelőzés, valamint kultúra és szubkultúra közti konfliktuskezelés.

Miért kap valaki Nobel-díjat, ha egész életében a muslicák párzási szokásait kutatja? Igaz-e, hogy a csillagászati ritmusok a génjeinkben vannak? Lehet, hogy a kialvatlanság hizlal? Az előadásban áttekintjük azt, hogy az alvás és a biológiai ritmusok kutatása hogyan

értékelődött át a tudomány szemében és jutott el az ezotéria bélyegétől a Nobel-díjig, miközben a kutatók nem változtak. Mint ahogyan az ember sem változott. Évezredek óta ugyanazok a túlélésre kódolt, ősi mechanizmusok befolyásolják testi folyamatait és cselekvéseit. Az ember tehát nem változott – de folyton változtatott! És ettől nem lett feltétlenül boldogabb, sem egészségesebb. De akkor hogyan tovább?  

A konferenciára ide kattintva jelenetkezhet

Miben nyújt segítséget ebben a témakörben Dr. Purebl György előadása?

Hölgyeim és Uraim! Helyezkedjenek el kényelmesen, nyugodtan készítsék elő magunknak a kortyolgatni és csipegetni valókat, majd adják át magunkat a teljes ráhangolódás élményének: hogyan szól rólam a téma?  Nos, ez alkalommal bőven lesz lehetőségünk önismeret-szerzésre, újragondolhatjuk saját jónak – vagy éppen rossznak – tartott szokásainkat, új gondolatokat szerezhetünk törekvéseinkhez, melyek a vágyott harmónia eléréséről szólnak.

Vegyünk példát mindazokról, akiknek ez sikerült. 

Kérdések, amelyekre az előadásból válaszokat kaphatunk:

  • Mi köze a cirkadián ritmusnak az elhízáshoz?
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a szív- és keringési rendszer betegségeihez?
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a 2-es típusú diabéteszhez? 
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a szexualitáshoz?
  • Mi köze a cirkadián ritmusnak a napfényhez, hőmérséklethez?
  • Mi köze a civilizációnak a cirkadián ritmushoz?

Minden mindennel összefügg!

Ma már tudjuk, hogy az ép cirkadián ritmus a fenntartható egészség egyik alapja, megzavarodása pedig a jelenkor legnagyobb egészségügyi problémáihoz vezet: elhízáshoz, kettes típusú diabéteszhez, depresszióhoz és szív-érrendszeri betegségekhez.Jó lenne megtanulni tisztelni saját testünket, belső szükségleteinket. Jó lenne hallgatni a „belső hangra”, jó lenne a belső természetünket követő törvények szerint élni, harmóniában a világgal. Jó lenne, ha a gyermekeink készen kapnák tőlünk ezt a tudást! 

 „Nem kell mindig nagy traumát keresni a betegség mögött. Sok pici dologból jön össze.” (Dr Purebl György gondolatai a betegségről)

Share

Ez is érdekelhet

Évtizedek óta tudjuk, hogy a média által sulykolt szépségideál kedvezőtlenül hat a saját testünkkel való elégedettségre, és ebből adódóan önértékelésünkre, lelki közérzetünkre...

A félelemre apellálás kifejezetten hatásos technika lehet a meggyőzésben.

A vese betegségeinek lelki okai között a felhalmozódó, tartós stresszhatások felelősek.

Milyen az anyagi stabilitásunk, a megélhetésünk, a jövőnk, mit hagyományozhatunk gyermekeinkre? Ennek megfelelően biztonságot vagy bizonytalanságot élhetünk át.

Amikor az emberek úgy érzik, hogy nincs kontrolljuk az életüket szorongató történések felett, intenzív

Hogyan éltük meg az utóbbi időszakot, sikerült jól hozzászokni a helyzethez?