Jelenlegi hely

Fájdalom és magányosság kapcsolata

MIKROBIOMTÓL A KÖZPONTI IDEGRENDSZERIG Előadóinkról és a témákról – minden érdeklődőnek 3.
2019.március 9 szombat, Lurdy Ház, 10 órától 14.50-ig

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Dr. Unoka Zsolt, PhD


Dr. Unoka Zsolt, PhD

Egyetemi docens, osztályvezető, pszichiáter, pszichoterapeuta, a pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa, kognitív viselkedésterapeuta, pszichoanalitikus, egyetemi oktató, kutató

Kiemelt kutatási területe a pszichoterápiás folyamatkutatás, a korai maladaptív sémák, a kötődés, a társas megismerés és az érzelemszabályozás zavarainak vizsgálata mentális zavarokban.

Ugye mindannyian átéltük már a fájdalom és a magány szorongató élményét? Azt a feszültségteli állapotot, amiben azonnali megnyugtatásra vágyunk és azt kívánjuk, bárcsak lenne mellettünk valaki, aki azt mondja nekünk: „Ne félj, elmúlik!”. Úgy, mint gyermekkorunkban tette azt a jó szülő.

A fájdalom érzése azonnali értelmezést és megoldást követel. Az érzet helytelen értelmezése (tünettulajdonítás) és magányos elviselése (szeparációs szorongás) szinte a pánik érzéséig fokozódó szorongást eredményezhet. A két jelenség egyidejű fennállása egymást erősítő folyamatok. A téma központi kérdése az, hogy mit tehetünk önmagunkért?    

A konferenciára ide kattintva jelenetkezhet

Miben nyújt segítséget ebben a témakörben dr. Unoka Zsolt előadása?

Az előadás segít az egymással összefüggő testi és lelki folyamatok megértésében (pszichoszomatika). Támpontokat ad az önmegfigyeléshez, segít bennünket testérzeteink és lelki állapotaink helyes értelmezésében, és megmutatja a jó megoldások felé vezető utakat. Fókuszban az örök kérdés: mit tehetünk önmagunkért? 

Kérdések, amelyekre az előadásból válaszokat kaphatunk:

  • Mi köze van a túléléshez a fájdalomnak és a magánynak?
  • Mi köze van egymáshoz a fájdalomnak és a magánynak? 
  • Mi köze van egymáshoz a társas elutasítottságnak és a szomatizációs tüneteknek?
  • Mi köze van a pszichoterápiának a fizikai fájdalom csökkentéséhez?

Minden mindennel összefügg!

Az evolúció során nagyobb esélye volt a túlélésre azon egyéneknek és utódainak, akik képesek voltak egy csoporthoz tartozni. A magányosság érzése jelzi, hogy az egyén túlélését veszély fenyegeti. Hasonlóan a fájdalom, amely azt jelzi, hogy a test integritását veszély fenyegeti. A társas elutasítottság, a csoportból való kizártság érzése esetén hasonló agyterületek aktiválódnak, mint fájdalomérzés esetén. Az előadásból megismerhetjük a szomatizációs tünetek, elsősorban a fájdalomérzés és a társas kirekesztettség, magányosság és elhagyatottság élménye közötti kapcsolat hátterét – evolúciós pszichológiai, neurobiológiai kutatási eredményeken és klinikai példákon keresztül.

„Magunkról tanulni annyi, mint fényt irányítani azokra a területekre is, amelyeket legszívesebben mindenki elől eltitkolnánk.”
(
Dr. Unoka Zsolt gondolatai a pszichoterápiáról -részlet)

Share

Ez is érdekelhet

„Új, bejósolhatatlan és kontrollálhatatlan” – így írta le John Wayne Mason az 1960-as években, mit jelent legtöbbünk számára egy stresszt keltő szituáció. 

 A szorongás ugyanis kismértékben megmenti az életet, még ha nagymértékben rettenetesen meg is tudja keseríteni.

Valószínűleg kevesen vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy az iskola időnként rendkívül fenyegető közeg a diákok

Arra keresték a választ, hogy a Covid-19 járvány miatt bevezetett korlátozások miként változtatták meg az emberek fiz

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy neg

Miért – és mikor – zavar minket az, ha megfigyelnek? Mi takargatnivalónk van a világ előtt?