Jelenlegi hely

A hepatitis C vírusfertőzés neuropszichiátriai hatásai

MIKROBIOMTÓL A KÖZPONTI IDEGRENDSZERIG Előadóinkról és a témákról – minden érdeklődőnek 2.
2019.március 9 szombat, Lurdy Ház, 10 órától 14.50-ig

Cikksorozatunkban bemutatjuk konferenciánk főbb témáit és előadóit – Dr. Werling Klára Ph.D 


Dr. Werling Klára Ph.D 

Osztályvezető egyetemi tanár, belgyógyász, gasztroenterológus, hepatológus szakorvos. Tagja a Magyar Gasztroenterológiai és a Magyar Onkológiai Társaságnak, valamint az Európai Májkutatási Társaságnak. 2003-ban kezdeményezésére alakult a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete.

Kiemelt kutatási területe a hepatológia kérdésein túlmenően a vitaminok és vitaminhiányok szerepe a gasztrointesztinális betegségekben. 

Mit is kezdünk az olyan általános tünetekkel, mint a levertség- és gyengeségérzés, a tartósan rossz hangulat, a figyelemzavar, vagy akár a kognitív funkciók észlelhető hanyatlása? Először is keressük azokat a számunkra legkézenfekvőbbnek tűnő magyarázatokat (nemrég váltunk, sok volt a munka, menopauzába kerültünk stb.), amelyek az esetek egy részében az idők előrehaladtával már nem állják meg a helyüket. Ilyenkor kezdődik számunkra a vizsgálatokkal járó megpróbáltatások és a türelmünket tépázó terápiás ötletelések időszaka.

A fenti tüneteket magyarázó kóroki tényezők közül jellemzően nem a vírusos megbetegedések okozta szövődmények az első kínálkozó gondolatunk. Nem csoda, hiszen számos olyan vírusos eredetű fertőző betegség létezik, amely a fertőződést követő „akut” időszakban tünetmentes. Gyakoriságát és késői szövődményeit tekintve a fertőző májgyulladásnak (hepatitis) kiemelt jelentősége van.  

A konferenciára ide kattintva jelenetkezhet

Miben nyújt segítséget ebben a témakörben Werling Klára tanárnő előadása?

Az előadás általánosságban megválaszolja azokat az alapvető gyakorlati kérdéseket, amelyek magával a vírusfertőzéssel kapcsolatosak. Ismerteti a megelőzés lehetőségeit, a védőoltások jelentőségét, és útmutatásokat ad azokban a mindennapi kérdésekben, amelyek a leggyakrabban előforduló helyzetekre vonatkoznak: milyen körülményekben keressük a fertőződés lehetőségét? Mik azok a tünetek, amelyekkel haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk? Kitől kérjünk tanácsot és hol érhetjük el a megfelelő szakorvosokat?   

Kérdések, amelyekre az előadásból válaszokat kaphatunk:

  • Mi köze a gyengeségnek és a depressziónak a hepatitis C vírusfertőzéshez?
  • Mi közevan a koncentrálóképesség zavarainak a hepatitis C vírushoz? 
  • Mi köze a hepatitis C vírusnakazagyhoz és az ér endothel sejtekhez?
  • Mi közea hepatitis C vírusnak szervezetünk aktuális immunállapotához?         

Minden mindennel összefügg!

Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált az összefüggés a hepatitis C fertőzés és egyes neuropszichiátriai tünetek között. A legújabb vizsgálatok felvetik annak lehetőségét, hogy a vírus átjut a véragygáton és gyulladást okoz a szervezet különböző sejtjeiben.

Az előadásból megismerhetjük azokat a legújabban feltárt összefüggéseket, amelyek ezidáig még a tudomány elől is rejtve voltak. A hepatitis C vírusfertőzés okozta késői szövődmények nemzetközi méretű összefogásra késztették a szakma legjelesebb képviselőit (belgyógyászokat, neurológusokat, radiológusokat stb.), ennek köszönhetően került végre méltó módon a hepatitis C vírusfertőzés az általános orvosi gondolkodás látóterébe. 

„Hatékony fegyver a védőoltás. Ne féljünk használni!”
(Werling Klára a hepatitis megelőzéséről)

Share

Ez is érdekelhet

Ha egy feladat nagy mentális erőfeszítést igényel, akkor csak arra az egyre tudunk fókuszálni, másra nem.

Amikor az emberi agyról írnak, szinte mindig elhangzik valami szuperlatívusz, miszerint a világegyetem legbonyolultab

Hogyan is állunk a „valósággal”? Miért szeretünk néha olyasmiben hinni, aminek kétes a valóságtartalma?

„Repül a babaaaa!” Legtöbbünk látott már e felkiáltással magasba emelt, meglepett arcú babát boldog kispapáv

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján indult impulzivitás-kutatáshoz 18-35 éves fiatalok j

Most megjelent tanulmányuk újabb kutatási irányokat nyithat a demenciák, köztük az Alzheimer-kór megértésében és keze