Jelenlegi hely

Nemcsak a babapocak fájhat

 Sok szülő ismeri a vigasztalhatatlan babasírást, amikor a kicsit gyötri a fájdalom, és mi mindent elkövetünk, hogy enyhítsük kínjait.

A babák puffadásból eredő hasfájásának oka legtöbb esetben a pocakba jutott levegő. Ezért böfiztetjük, simogatjuk, masszírozzuk a pocakot, és ha ez sem használ, ellátjuk a megfelelő gyógyszerrel is, hogy minden kijöjjön, aminek ki kell jönnie. 

De mi a helyzet a felnőttekkel, akik hasonló panaszokkal küzdenek? Hiszen nemcsak a babapocak fájhat. A gyomor- és bélrendszerben felszaporodó gázok által okozott puffadás az egyik leggyakoribb, a népesség csaknem 70 százalékát érintő panasz a felnőtt lakosság körében. Számos, életvitelünkkel összefüggő oka – így a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokások – mellett szervi problémák miatt (pl. irritábilis bél-szindróma – IBS, vagy epekövesség esetén), illetve különböző gyógyszerek (köztük antibiotikumok, bizonyos vérnyomás-csökkentők, egyes cukorbetegség elleni szerek) mellékhatásaként is jelentkezhet.

Ez a fizikai szempontból is kellemetlen érzés a testi problémákon kívül jelentős diszkomfortérzéssel és stresszel járhat. Akár munkánkra, kapcsolatainkra is kihathat – arról nem beszélve, hogy a kínos gyomortáji jelzések mindennapi tevékenységeinkről, sőt fontos dolgokról is elvonják figyelmünket. A teltségérzéstől kényelmetlenül érezzük magunkat a bőrünkben, sőt néha attól tartunk, hogy a puffadás okozta hangokra, a gyomorkorgásra és bugyborékolásra mások is felfigyelnek. S hogy elkerülje a zavarba hozó helyzeteket, az ember gyakran félszeggé, visszahúzódóvá válhat társas környezetben, így akár munkahelyén vagy családi körben is. 

Bizony, a felnőtteknél is ez a helyzet: fontos, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie. S bár – kulturális okok miatt – mindenki igyekszik elfojtani, sőt erőszakkal megakadályozni a felesleges levegő távozását, tudnunk kell, hogy ez további problémákat okozhat, fokozva a bensőnkben növekvő feszítő érzést. Szerencsére ma már találhatunk hathatós segítséget, ha úgy érezzük, hogy a helyzet tarthatatlanná vált…

 

 
Share

Ez is érdekelhet

Évtizedek óta tudjuk, hogy a média által sulykolt szépségideál kedvezőtlenül hat a saját testünkkel való elégedettségre, és ebből adódóan önértékelésünkre, lelki közérzetünkre...

A diagnosztizáltan major depresszióban szenvedő gyermekek körében nagyon magas arányú az öngyilkos magatartás.

Ma, ha egy fiatallal valamilyen negatív élmény történik, odaül a gépéhez, megnyit két ablakot és azonnal kapcsolatba lép a barátaival, és – akár ugyanezen időben – blogjában is...

Mindenki ismeri azt a túlsúlyhoz kapcsolható hiedelmet, hogy a kövérség és a jókedv édestestvérek – vagyis, hogy aki

A magyar felnőttek 4 százaléka tartozik abba a rizikócsoportba, akiknél kialakulhat munkafüggőség.

A pszichés zavarokkal élők a járványhelyzet miatti szorongásnak még kiszolgáltatottabbak, mint a zavarokkal nem élő embertársaik.