Jelenlegi hely

Nemcsak a babapocak fájhat

 Sok szülő ismeri a vigasztalhatatlan babasírást, amikor a kicsit gyötri a fájdalom, és mi mindent elkövetünk, hogy enyhítsük kínjait.

A babák puffadásból eredő hasfájásának oka legtöbb esetben a pocakba jutott levegő. Ezért böfiztetjük, simogatjuk, masszírozzuk a pocakot, és ha ez sem használ, ellátjuk a megfelelő gyógyszerrel is, hogy minden kijöjjön, aminek ki kell jönnie. 

De mi a helyzet a felnőttekkel, akik hasonló panaszokkal küzdenek? Hiszen nemcsak a babapocak fájhat. A gyomor- és bélrendszerben felszaporodó gázok által okozott puffadás az egyik leggyakoribb, a népesség csaknem 70 százalékát érintő panasz a felnőtt lakosság körében. Számos, életvitelünkkel összefüggő oka – így a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokások – mellett szervi problémák miatt (pl. irritábilis bél-szindróma – IBS, vagy epekövesség esetén), illetve különböző gyógyszerek (köztük antibiotikumok, bizonyos vérnyomás-csökkentők, egyes cukorbetegség elleni szerek) mellékhatásaként is jelentkezhet.

Ez a fizikai szempontból is kellemetlen érzés a testi problémákon kívül jelentős diszkomfortérzéssel és stresszel járhat. Akár munkánkra, kapcsolatainkra is kihathat – arról nem beszélve, hogy a kínos gyomortáji jelzések mindennapi tevékenységeinkről, sőt fontos dolgokról is elvonják figyelmünket. A teltségérzéstől kényelmetlenül érezzük magunkat a bőrünkben, sőt néha attól tartunk, hogy a puffadás okozta hangokra, a gyomorkorgásra és bugyborékolásra mások is felfigyelnek. S hogy elkerülje a zavarba hozó helyzeteket, az ember gyakran félszeggé, visszahúzódóvá válhat társas környezetben, így akár munkahelyén vagy családi körben is. 

Bizony, a felnőtteknél is ez a helyzet: fontos, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie. S bár – kulturális okok miatt – mindenki igyekszik elfojtani, sőt erőszakkal megakadályozni a felesleges levegő távozását, tudnunk kell, hogy ez további problémákat okozhat, fokozva a bensőnkben növekvő feszítő érzést. Szerencsére ma már találhatunk hathatós segítséget, ha úgy érezzük, hogy a helyzet tarthatatlanná vált…

 

 
Share

Ez is érdekelhet

Az elsődleges cél nem önmaga bemutatása, hanem a másik érzékeny pontjainak becserkészése.

Az ilyen emberekre jellemző a grandiózus, egocentrikus gondolkodás, a kiváltságosság-tudat és a dominancia. Úgy gondolják, felsőbbrendűek másokhoz viszonyítva...

Sok helyzetet meg lehet oldani „házon belül”, ám ajánlatos külső szakemberhez fordulni, ha azt tapasztalja a család, hogy nem képes megoldani a felmerülő problémákat.

A major depresszió a mentális zavarok közé tartozik, mely a gyermekek 1-2 százalékát, a serdülők 4-8 százalékát, míg

Általában a perfekcionista emberről azt feltételezzük, hogy kívül-belül rendben van: tökéletes a ruházata, lakásában

Népbetegségről van szó, világszerte becslések szerint 300 millió, Európában pedig nagyjából 40 millió ember érintett.