Jelenlegi hely

Megszokni vagy megszüntetni?

Vizsgálatokkal igazolt összefüggést találunk a kora gyermekkorban átélt szorongással, stresszel terhelt élet és a későbbi maradandó gyomor-és bélrendszeri betegségek között.

Ki ne ismerné a hasi puffadás kellemetlen, feszítő érzését? Ez a fokozott bélgáztermelődés következtében kialakuló testérzet kortól és nemtől függetlenül, egészséges emberekben is előfordul, krónikus panaszként pedig a népesség 15 százalékánál jegyzett klinikai tünet. Előfordulhat háttérbetegségek kísérőjeként, de legtöbb esetben (főként 45 év alatti életkorban) a helytelen életmód egyik korai, figyelmet érdemlő tünete.

Mi köze a stressznek a puffadáshoz?

Számos betegség, mint például a depresszió, a Parkinson-kór, a szorongás, a gyomorfekély az agyban és az emésztőrendszerben egyaránt okoz tüneteket. A kapocs a nyúltvelőből kilépő bolygóideg (X. agyideg, nervus vagus), amelynek egyes ágai a zsigeri szervek (nyelőcső, gyomor, máj, hasnyálmirigy, vese, vékony- és vastagbél) beidegződését biztosítják. Kutatási eredmények igazolták, hogy a bél felől érkező ingerek az agyban molekuláris, hormonális változásokat idéznek elő. Tehát nemcsak az agy hat a bél idegrendszerére (akut stressz – vizsgahelyzet okozta puffadás, hasmenés), hanem a bél ugyanúgy küld információt az agynak és vált ki központi idegrendszeri válaszokat (hasi diszkomfortérzés okozta szorongás, pánik). Az agy és bél közötti szoros kapcsolatra utalnak a szerotonin kóros szintjeivel jellemezhető állapotok: depresszióban az agy szerotonintartalma alacsony, IBS-ben a bél szerotoninszintje magas. 

Ugyanakkor vizsgálatokkal igazolt összefüggést találunk a kora gyermekkorban átélt szorongással, stresszel terhelt élet és a későbbi maradandó gyomor-és bélrendszeri betegségek között.

A stressz tehát a hormon (ösztrogén, progeszteron), és a neurotranszmitter (dopamin, szerotonin) szintek kóros változásán, valamint a bolygóideg károsodásán keresztül idézi elő a gyomor- és bélrendszer motilitásának puffadással járó zavarait. Ugyanakkor stressz idején több levegőt nyelünk a szokásosnál, így a bél űrtartalma is nagyobb mennyiségű levegőt tartalmaz. 

Láthatjuk, hogy a puffadás mögött egymással összefüggésben álló működészavarok valószínűsíthetők, így maga a tünet is komplex terápiát (orvosi, életmód- és pszichoterápia) igényel. Fontos tudni, hogy az alarmírozó tünetekkel (görcsös hasi fájdalom, véres széklet, tartós hányinger és hányás, láz) együtt fellépő hasi puffadás esetén kivizsgálásra, némely esetben azonnali orvosi ellátásra van szükség! 

Milyen hajlamosító tényezők állnak a tünet hátterében?

  • Mozgásszegény életmód – a mozgás elősegíti a táplálék előrehaladását az emésztőtraktusban.
  • Nem megfelelő étkezési szokások – elégtelen rágás, sietve étkezés, rendszertelen evés, rostszegény étrend, kevés folyadék fogyasztása, nagy mennyiségű cukros üdítő (bakteriális erjedés), rágózás (levegőnyelés), cukormentes rágógumik (a xilit illetve a szorbit bakteriális erjedést okoz). 
  • Nem egyénre szabott táplálkozás – étel intolerancia (leggyakoribb a laktóz és a glutén), gombák, nyers gyümölcsök (körte, szilva) 
  • Emésztőenzimek elégtelen kiválasztása – az epe, a máj, a hasnyálmirigy működési zavarai miatt.
  • A gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara – (irritábilis bélszindróma IBS), diabéteszes gasztroparézis (csökkent gyomorürülés a bolygóideg károsodása miatt cukorbetegségben).
  • A bélrendszer mikroorganizmusok okozta megbetegedései – baktérium, vírus, gomba, paraziták.  
  • A bélrendszer egyéb gyulladásos megbetegedései – (Inflammatory Bowel Diseases IBD), Chron és colitis ulcerosa. Itt a puffadás nem elsődleges, csupán járulékos tünet!
  • Hormonális okok – pajzsmirigy-alulműködés, progeszteronhiány (korai klimax), ösztrogén-dominancia (menopauza, policisztás ovárium szindróma PCOS, kemikáliák, stressz).  
  • Akut és krónikus stresszhatások. 

Dr. Gerber Erika
orvos, pszichoterapeuta

 
Share

Ez is érdekelhet

Évtizedek óta tudjuk, hogy a média által sulykolt szépségideál kedvezőtlenül hat a saját testünkkel való elégedettségre, és ebből adódóan önértékelésünkre, lelki közérzetünkre...

A diagnosztizáltan major depresszióban szenvedő gyermekek körében nagyon magas arányú az öngyilkos magatartás.

Ma, ha egy fiatallal valamilyen negatív élmény történik, odaül a gépéhez, megnyit két ablakot és azonnal kapcsolatba lép a barátaival, és – akár ugyanezen időben – blogjában is...

Mindenki ismeri azt a túlsúlyhoz kapcsolható hiedelmet, hogy a kövérség és a jókedv édestestvérek – vagyis, hogy aki

A magyar felnőttek 4 százaléka tartozik abba a rizikócsoportba, akiknél kialakulhat munkafüggőség.

A pszichés zavarokkal élők a járványhelyzet miatti szorongásnak még kiszolgáltatottabbak, mint a zavarokkal nem élő embertársaik.