Jelenlegi hely

Az éltető szeretet

igyekszünk úgy szeretni, ahogy van: feltétel nélkül

Az érzelmileg elhanyagolt vagy bántalmazott gyerekek önmagukat alacsonyabb rendűként, rosszként, mások számára közömbösként értékelik, s ezt gyakran rossz tulajdonságaikkal, hibáikkal kapcsolják össze. Magyarul: úgy gondolják, meg is érdemlik, hogy ne szeressék őket. Előfordulhat az is, hogy önmagukat attól függően ítélik meg, mennyire tudnak mások kéréseinek, kívánságainak eleget tenni – vagyis feltételekhez kötik az értékességüket!

Szeretet, törődés, állandóság, figyelem és irányítás – feltétel nélkül. Talán ezek lehetnek a kulcsszavak. Az esetek többségében ösztönösen így kezd „működni” az anyává váló nő vagy az apává váló férfi. A gyermekkel való érzelmi kommunikációban – akár verbálisan, akár nonverbálisan – nagy hangsúlyt kap a szeretet kifejezése: öleljük, pusziljuk, dédelgetjük, becézgetjük gyermekünket. Lessük minden kívánságát. Mindeközben állandóságot, ritmust biztosítunk számára. Megdicsérjük, ha sikerült valamit megcsinálnia, elérnie. Segítünk kitárni és felfedezni a világot, megnevezzük a dolgokat, segítjük az átélt tapasztalatok feldolgozását. Korlátokat, szabályokat és értékeket tanítunk. Életkorának és képességeinek megfelelő teljesítményt várunk el. És mindeközben igyekszünk úgy szeretni, ahogy van: feltétel nélkül. Nemcsak akkor, ha jó és szót fogad, ha ezt vagy azt csinálja. Ha sikerül, az üzenet egyértelmű: értékes vagy, s én tiszteletben tartom autentikus létezésedet.
Érzelmi elhanyagolásról vagy bántalmazásról akkor beszélünk, ha az előbbiek – szeretet, törődés stb. valamelyike hiányzik. A szülő ebben az esetben azt közvetíti gyermeke felé, hogy értéktelen, tele van hibákkal, nem lehet szeretni, vagy csak mások szükségleteinek kielégítésére alkalmas. De az is ide tartozik, ha a gyermeket megvetik, megfélemlítik, terrorizálják, kihasználják, vagy romboló hatású viselkedésformákra (pl. lopásra) ösztönzik; ha érzelmeire nem kap választ, vagy ha elutasítják, másoktól elszigetelik, esetleg a szülő megbízhatatlanul vagy ellentmondásosan látja el a feladatait, elhanyagolja a gyerek lelki és testi egészségét. Gyakran előfordul, hogy az érzelmileg bántalmazó szülők nem életkorának és képességeinek megfelelő teljesítményt várnak el gyermeküktől.
 
 
A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2011. 1. számában olvasható
Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. június–júliusi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Téged is figyelnek!

  A „világfalu” árnyoldala

 • A számok tényleg nem hazudnak?

  Önvédelem a statisztikai adatokkal szemben

 • Vakfoltjaink reflektorfényben

  Segítenek vagy megbántanak az őszinte vélemények?

 • A megalázottak és a megszomorítottak

  Ki és miért tart ki bántalmazója mellett?

 • Apák és lányaik

 • Boldog Covid-nemzedék?

 • A hiszékenység nyomora

 • Futni valami elől – vagy futni valamiért?

  Gondolatok a futás népszerűségéről és a futásban rejlő erőről

 • A fehér és a fekete farkas

 • Nem csak a fülünkkel hallunk: a rejtett halláscsökkenés

 • Időgazdálkodás – tényleg csak egy technika?

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.

A hétköznapjainkat megkeserítő vitás helyzeteket sokszor magunk próbáljuk megoldani – több-kevesebb sikerrel.

Hogyan kerülhetjük el, hogy úrrá legyen rajtunk a reménytelenség, az aggodalom?

A tartós összezártságban a párok olyan új tulajdonságokat ismerhetnek meg egymásban, amit normál életvitel mellett ne

A 2020 tavaszi kijárási korlátozás után júliusban 15 százalékkal emelkedett meg a bíróságokra beadott vá