Jelenlegi hely

Az éltető szeretet

igyekszünk úgy szeretni, ahogy van: feltétel nélkül

Az érzelmileg elhanyagolt vagy bántalmazott gyerekek önmagukat alacsonyabb rendűként, rosszként, mások számára közömbösként értékelik, s ezt gyakran rossz tulajdonságaikkal, hibáikkal kapcsolják össze. Magyarul: úgy gondolják, meg is érdemlik, hogy ne szeressék őket. Előfordulhat az is, hogy önmagukat attól függően ítélik meg, mennyire tudnak mások kéréseinek, kívánságainak eleget tenni – vagyis feltételekhez kötik az értékességüket!

Szeretet, törődés, állandóság, figyelem és irányítás – feltétel nélkül. Talán ezek lehetnek a kulcsszavak. Az esetek többségében ösztönösen így kezd „működni” az anyává váló nő vagy az apává váló férfi. A gyermekkel való érzelmi kommunikációban – akár verbálisan, akár nonverbálisan – nagy hangsúlyt kap a szeretet kifejezése: öleljük, pusziljuk, dédelgetjük, becézgetjük gyermekünket. Lessük minden kívánságát. Mindeközben állandóságot, ritmust biztosítunk számára. Megdicsérjük, ha sikerült valamit megcsinálnia, elérnie. Segítünk kitárni és felfedezni a világot, megnevezzük a dolgokat, segítjük az átélt tapasztalatok feldolgozását. Korlátokat, szabályokat és értékeket tanítunk. Életkorának és képességeinek megfelelő teljesítményt várunk el. És mindeközben igyekszünk úgy szeretni, ahogy van: feltétel nélkül. Nemcsak akkor, ha jó és szót fogad, ha ezt vagy azt csinálja. Ha sikerül, az üzenet egyértelmű: értékes vagy, s én tiszteletben tartom autentikus létezésedet.
Érzelmi elhanyagolásról vagy bántalmazásról akkor beszélünk, ha az előbbiek – szeretet, törődés stb. valamelyike hiányzik. A szülő ebben az esetben azt közvetíti gyermeke felé, hogy értéktelen, tele van hibákkal, nem lehet szeretni, vagy csak mások szükségleteinek kielégítésére alkalmas. De az is ide tartozik, ha a gyermeket megvetik, megfélemlítik, terrorizálják, kihasználják, vagy romboló hatású viselkedésformákra (pl. lopásra) ösztönzik; ha érzelmeire nem kap választ, vagy ha elutasítják, másoktól elszigetelik, esetleg a szülő megbízhatatlanul vagy ellentmondásosan látja el a feladatait, elhanyagolja a gyerek lelki és testi egészségét. Gyakran előfordul, hogy az érzelmileg bántalmazó szülők nem életkorának és képességeinek megfelelő teljesítményt várnak el gyermeküktől.
 
 
A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2011. 1. számában olvasható
Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. június–júliusi számában
ezekről olvashat:

2020 június–július

 • Mindennapos manipulatív technikák és kivédésük

 • Koalíciók és félrecsúszó párkapcsolatok

 • Miért nem teszünk a klímakatasztrófa ellen?

 • Milyenek is a magyarok? A személyiség faktorai – 3.

 • Játék „itt, most és akkor” – a pszichodráma

 • Minden a fejben dől el? Test és lélek egysége

 • Amit a lelkiismeretünk diktál?

 • Járvány után… (?)

 • Stressz alatt másképp döntünk?

 • „Mintha minden évben érkezne hozzánk egy újszülött

 • Autizmus spektrumzavar felnőttkorban

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Hogyan éltük meg az utóbbi időszakot, sikerült jól hozzászokni a helyzethez?

A társas támogatás a várandósság idejétől kezdve a gyermek önállósodásáig elengedhetetlenül szükséges a mentális és fizikai egészség szempontjából egyaránt, érkezzen az a nő...

Normál keretek között hatékonyabb otthonról dolgozni, mert sok zavaró tényezőt ki lehet iktatni - de mi a helyzet

Az összezártságban kialakuló feszítettség változóan van jelen a családok életében.

Mindannyiunk feladata és felelőssége a pontos tájékozódás és tájékoztatás, de a jótékony hatásukon túl ne feledkezzünk meg a szavak félelemkeltő erejéről sem!

Mindez nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is fokozott terhet ró ránk, ezért a Magyar Pszichológiai Társaság szervez