Jelenlegi hely

Ámor mámora: a határtalan boldogság

Lenni annyi, mint valaki más számára jelenteni valamit

Többek leszünk a másik által, s mindeközben az én és nem-én megkülönböztetése is érvényét veszti. Boldogsága, boldogulása a sajátunkéval azonos fontosságúvá válik. A jelenség kísérleti bizonyítékaként szolgálhat, hogy az fMRI eljárással mért agyi aktivitás közel azonos mintázata jelenik meg a saját név és a szeretett személy nevének elhangzásakor – míg nagyban különbözik más, kevésbé közelálló személyekétől.

 

Az intim együttlét misztikus megéléséhez, a megnyílni tudáshoz, önátadáshoz szükség van tehát az „ősbizalom” megtapasztalására, s kell hozzá még egy ősi, archaikus erő, a tudattalanunkból előtörő és megmagyarázhatatlan „jelölés”: a szerelem érzése, mely a másikat kiválasztottá teszi. További párhuzam a szerelem és az anya-gyermek kapcsolat között: a kizárólagosság, a másik le nem cserélhetősége. A szexuális egyesülésben a valódi „belső gyönyör” megélését e láthatatlan kötelékek, kötődések teszik lehetővé. „Megtaláltam a másik felem” – mondja a népnyelv; ugyanezt a jin és a jang egyesülésében fejezi ki a tao; a  komplementer, kiegészítő ego fogalma pedig a kora gyermekkori differenciálatlan én állapotára utal, amikor a szülői empátia és igazodás magas szintje által a gyerek – összehangolt működésük folytán – a gondozót saját énje kiegészítéseként élheti meg. Később, a szerelemben azonban egy ennél szimmetrikusabb viszony válik lehetővé, amit Arthur Aron, a közelség, intimitás, s újabban a „sírig tartó szerelem” és a monogám kapcsolatok neves kutatója az énkiterjesztés jelenségében nevesít. Ennek lényege egy olyan mély azonosulás a szeretett személlyel, amelyben a másik énünk részévé válik, s ezáltal egyfajta növekedést, gazdagodást élhetünk át. Többek leszünk a másik által, s mindeközben az én és nem-én megkülönböztetése is érvényét veszti. Boldogsága, boldogulása a sajátunkéval azonos fontosságúvá válik. A jelenség kísérleti bizonyítékaként szolgálhat, hogy az fMRI eljárással mért agyi aktivitás közel azonos mintázata jelenik meg a saját név és a szeretett személy nevének elhangzásakor – míg nagyban különbözik más, kevésbé közelálló személyekétől.
 
A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2011. 1. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. június–júliusi számában
ezekről olvashat:

2020 június–július

 • Mindennapos manipulatív technikák és kivédésük

 • Koalíciók és félrecsúszó párkapcsolatok

 • Miért nem teszünk a klímakatasztrófa ellen?

 • Milyenek is a magyarok? A személyiség faktorai – 3.

 • Játék „itt, most és akkor” – a pszichodráma

 • Minden a fejben dől el? Test és lélek egysége

 • Amit a lelkiismeretünk diktál?

 • Járvány után… (?)

 • Stressz alatt másképp döntünk?

 • „Mintha minden évben érkezne hozzánk egy újszülött

 • Autizmus spektrumzavar felnőttkorban

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...

Hogyan birkózzunk meg a koronavírussal, a karanténnal, a korlátozásokkal és az ezek miatt bekövetkező változásokkal az életünkben? Összeállításunk tömören, táblázatba foglalva...

Ki ne ült volna már hullámvasúton? Ki ne érezte volna a repülés és a zuhanás borzongató, mégis boldogító érzését?

Ha több ember hosszú időn keresztül össze van zárva, akkor ott elkerülhetetlenek a feszültségek.

Törvényszerű, hogy partnereinket saját belső rendezettségünknek, integráltságunk fokának megfelelően választjuk – nincs ezzel másképp a nárcisztikus ember sem.