Jelenlegi hely

Ámor mámora: a határtalan boldogság

Lenni annyi, mint valaki más számára jelenteni valamit

Többek leszünk a másik által, s mindeközben az én és nem-én megkülönböztetése is érvényét veszti. Boldogsága, boldogulása a sajátunkéval azonos fontosságúvá válik. A jelenség kísérleti bizonyítékaként szolgálhat, hogy az fMRI eljárással mért agyi aktivitás közel azonos mintázata jelenik meg a saját név és a szeretett személy nevének elhangzásakor – míg nagyban különbözik más, kevésbé közelálló személyekétől.

 

Az intim együttlét misztikus megéléséhez, a megnyílni tudáshoz, önátadáshoz szükség van tehát az „ősbizalom” megtapasztalására, s kell hozzá még egy ősi, archaikus erő, a tudattalanunkból előtörő és megmagyarázhatatlan „jelölés”: a szerelem érzése, mely a másikat kiválasztottá teszi. További párhuzam a szerelem és az anya-gyermek kapcsolat között: a kizárólagosság, a másik le nem cserélhetősége. A szexuális egyesülésben a valódi „belső gyönyör” megélését e láthatatlan kötelékek, kötődések teszik lehetővé. „Megtaláltam a másik felem” – mondja a népnyelv; ugyanezt a jin és a jang egyesülésében fejezi ki a tao; a  komplementer, kiegészítő ego fogalma pedig a kora gyermekkori differenciálatlan én állapotára utal, amikor a szülői empátia és igazodás magas szintje által a gyerek – összehangolt működésük folytán – a gondozót saját énje kiegészítéseként élheti meg. Később, a szerelemben azonban egy ennél szimmetrikusabb viszony válik lehetővé, amit Arthur Aron, a közelség, intimitás, s újabban a „sírig tartó szerelem” és a monogám kapcsolatok neves kutatója az énkiterjesztés jelenségében nevesít. Ennek lényege egy olyan mély azonosulás a szeretett személlyel, amelyben a másik énünk részévé válik, s ezáltal egyfajta növekedést, gazdagodást élhetünk át. Többek leszünk a másik által, s mindeközben az én és nem-én megkülönböztetése is érvényét veszti. Boldogsága, boldogulása a sajátunkéval azonos fontosságúvá válik. A jelenség kísérleti bizonyítékaként szolgálhat, hogy az fMRI eljárással mért agyi aktivitás közel azonos mintázata jelenik meg a saját név és a szeretett személy nevének elhangzásakor – míg nagyban különbözik más, kevésbé közelálló személyekétől.
 
A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2011. 1. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. okóber–novemberi számában
ezekről olvashat:

2020 október–november

 • Pedig olyan jól megvoltunk…

 • Aki él, az visszatérhet – Válás utáni gyász és remény

 • Mindenért az anya a hibás?

 • A passzív-agresszív anya – „Hiába teszem ki a lelkem…”

 • Félelem a haláltól, az élettől és a változástól

 • A mutyi metaforája – Az ismerősség vonzásában

 • Csalók és becsapottak – Valóságtorzítás, valóság-elrejtés és menekülés a valóság elől

 • Masni nyulat halála napján váltja Egon, a kaméleon

 • Egy párkapcsolat krízise - pszichoterápiás pillanatok

 • Élet – egy új életre várva

 • Agyunk fogyasztásmérője: a pupilla

 • Olyan jó egyedül?

 • Miért elégedetlenek a nők a mellük méretével?

 • A „szeretem” és a „nemszeretem” munkákról

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Minden megszakadt házasság, élettársi kapcsolat velejárója a gyász. A válást gyászfolyamat kíséri – vagy előzi meg.

Hallgasd meg a Jazzy Rádió dr. Kollár Jánossal, „A házasságok 7 hazugsága” című könyvünk szerzőjével készített beszélgetését!

A harmónia elillan, s a két ember már nem érti meg egymást, egyre inkább sodródnak a szétválás felé.

Nem elég azt éreznünk, hogy megértjük a másikat – ezt ki is kell fejeznünk ahhoz, hogy ő is érezze a megértésünket.

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...