Jelenlegi hely

Mit keres az egér a hálószobában?

Szenvedélyes (v)iszonyaink
egyfajta kötődési illúziót, a valakihez tartozás érzését is nyújtja, s a játékosságnak is teret enged

Mit tud kínálni a nőknek – vagy megfordítva a kérdést: mit nem kapnak meg a pornó-oldalakat látogató nők, amit még e „plasztik-romantika” is pótolni, csillapítani képes? Természetesen nem a szex az egyetlen válasz. Nők esetében népszerűbbek az interaktív csevegős-csetelős, fantázia-szerepjáték elemeket tartalmazó szolgáltatások az online pornófilmekkel szemben – ami pedig a felszabadultság, anonimitás (a vágyak szabad kiélése, a titkos és másképp szégyellt kívánságok kimondása) mellett egyfajta kötődési illúziót, a valakihez tartozás érzését is nyújtja, s a játékosságnak is teret enged.

A nőket tehát nagyrészt a ma is létező társadalmi sztereotípiáknak való megfelelés, a „jó feleség” imázs („Egy tisztességes feleségnek nincsenek szexuális kívánságai – igazi öröme a gyermekei boldogságában keresendő”) kényszeríti bele ebbe a kettős életvitelbe. Szintén a szexualitás örömszerző funkciójához köthető, hogy a sivár hétköznapokban önjutalmazó jellege lehet, kárpótlás a sok lemondásért, túlhajszoltságért, munkáért – más, természetes örömöket is helyettesítve, illetve az érzelmi vákuumot tompítva. Ezek a tényezők egyébként a férfiak esetében is megjelennek, ha kicsit kisebb súllyal is. A visszakapott fiatalság illúziója a fantázia szerepjátékokban, a ki nem mondható vágyak a partner felé, a hétköznapok monotóniájából való kiszakadás, az instant gyors feszültséglevezetés lehetősége (lásd a szex stressz-csökkentő hatása) – s mindez elvárások, megfelelési kényszer, teljesítményszorongás nélkül. Fiatalabb férfiak esetében elsősorban a kíváncsiság, az új élmények, az információgyűjtés a jellemző motívumok, míg az idősebbeket az impotenciától való örök férfiúi félelem is a gép elé láncolhatja. Otthoni párkapcsolatában a mindennapi konfliktusok és játszmák (például a gyereknevelés, a számlák vagy a szemétlevitel kérdésköre) úgy beékelődhetnek a hálószobába, annyi felgyülemlett feszültséget eredményezve, ami a természetes biológiai késztetéseket blokkolja. A „vágyak csendje” pedig férfiaknál rögtön az impotencia rémét idézi.

 

A teljes cikk lapunk szeptemberben megjelent 3. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. június–júliusi számában
ezekről olvashat:

2020 június–július

 • Mindennapos manipulatív technikák és kivédésük

 • Koalíciók és félrecsúszó párkapcsolatok

 • Miért nem teszünk a klímakatasztrófa ellen?

 • Milyenek is a magyarok? A személyiség faktorai – 3.

 • Játék „itt, most és akkor” – a pszichodráma

 • Minden a fejben dől el? Test és lélek egysége

 • Amit a lelkiismeretünk diktál?

 • Járvány után… (?)

 • Stressz alatt másképp döntünk?

 • „Mintha minden évben érkezne hozzánk egy újszülött

 • Autizmus spektrumzavar felnőttkorban

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...

Hogyan birkózzunk meg a koronavírussal, a karanténnal, a korlátozásokkal és az ezek miatt bekövetkező változásokkal az életünkben? Összeállításunk tömören, táblázatba foglalva...

Ki ne ült volna már hullámvasúton? Ki ne érezte volna a repülés és a zuhanás borzongató, mégis boldogító érzését?

Ha több ember hosszú időn keresztül össze van zárva, akkor ott elkerülhetetlenek a feszültségek.

Törvényszerű, hogy partnereinket saját belső rendezettségünknek, integráltságunk fokának megfelelően választjuk – nincs ezzel másképp a nárcisztikus ember sem.