Jelenlegi hely

Játékszemlélet

Crossblock
Képesek vagyunk a fejünkben automatikusan kialakuló csoportosításnak ellenállni?

A Crossblock játék lényege: képesek vagyunk a fejünkben automatikusan kialakuló csoportosításnak ellenállni? Képesek vagyunk rugalmasan tekinteni az elénk táruló elrendezést, és ha kell, felbontani és újraalakítani?

Szerző: 
Cikkek: 

 

A Gestalt pszichológia vagy alaklélektan egyik alapállítása, hogy az egész több mint a részek összessége. Olyan alap ez az állítás, hogy már az észlelés során, tudatos szabályozás nélkül is megvalósul. Ennek a mondatnak az első karakterét például automatikusan egy „E” betűnek észleljük, nem pedig négy darab egyenes vonalnak. Az észlelés során tehát nemcsak felsoroljuk az ingerhelyzet elemeit, hanem jelentésteli csoportokká is szervezzük őket, mint például egy dallam, egy szöveg vagy egy emberi arc.

 

Ez a „működésünk” persze nemcsak az egység, hanem csoportosulások észlelése során is életbe lép. A „perceptuális csoportosítás elveit” könnyen tetten érheti bárki: a proximitás elve szerint például, ha két dolog közel van egymáshoz, összetartozónak észleljük őket. A zártság elve pedig azt fogalmazza meg, hogy a befejezetlennek észlelt ábrákat mentálisan kiegészítjük és hajlamosak vagyunk egésznek látni. Ez a működésünk pedig annyira adaptív és automatikus, hogy bizony nem egyszerű feladat „abbahagyni”. A Crossblock játék lényege pedig pontosan ez: képesek vagyunk a fejünkben automatikusan kialakuló csoportosításnak ellenállni? Képesek vagyunk rugalmasan tekinteni az elénk táruló elrendezést, és ha kell, felbontani és újraalakítani? A kreativitás és az intelligencia egy nagyon fontos faktora a rugalmas szemléletváltás képessége. Ezzel a játékkal fejleszthetjük magunkat.

www.newgrounds.com/portal/view/477521 

Share

Ez is érdekelhet

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.

A szemfényvesztés, az illúziók és a varázslat egyidősek az emberiséggel: a fizikai világ törvényszerűségeinek látszól

Néhány hete egy tízéves szegedi diáklány, Szin Jázmin nagyszerű helyezést ért el a Németországban megrendezett mentális matematika junior-Európa-bajnokságon,...

Készült már néhány vizsgálat a tárgyban, de az eredményeik ellentmondásosak.

A kitartás az egyik legtöbbre tartott emberi tulajdonság, de korántsem csak a mi fajunkra jellemző.

Egy hosszú távú vizsgálat alapján egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mint ahogyan azt a korábbi kutatások alapján