Jelenlegi hely

Lemorzsolódás és integráció

Tanoda képe

Az első félévben 5-6 gyerek teljesen abbahagyta a Tanodába járást. Nem tudjuk mindenkinél, hogy mi volt a pontos ok. Voltak szülők, akik kétségbevonták a szakértelmünket, és voltak gyerekek, akik nem érezték jól magukat. Mi igyekszünk elérni, hogy a Tanodában, ne csak a közösség szabályai érvényesüljenek, ne csak azok a normák domináljanak, amiket otthonról hoznak a gyerekek, de ez nehéz feladat. A közösségben vannak magasabb és alacsonyabb státuszú családok, és nem egy szülő jelezte eddig, nem örül neki, hogy X család gyerekei ugyanazon a délutánon járnak a Tanodába, mikor az ő gyerekei, mert az „rossz cigány család”, és a gyerek „el fogja rontani” az ő gyereküket.

Az oktatás a Tanodában már így is teljesen szegregált módon zajlik, mivel nem cigány gyerek egyáltalán nincsen. Ha ezt még azzal tetézzük, hogy az egyes családok gyerekeit külön napra tesszük annak érdekében, hogy egy diákot se veszítsünk el emiatt, akkor az integrációs modellnek igazán búcsut inthetünk. Így tehát igyekszünk odafigyelni, hogy ne legyenek nagyobb konfliktusok a gyerekek között, és a szülőkkel is igyekszünk mindig beszélni egy-egy incidens után.

Hosszú távon szeretnénk, ha a faluból nem csak a cigány gyerekek járnának a Tanodába. Erre igény már eddig is volt, csak kapacitásunk nem volt rá, hogy a leginkább rászorulókon túl, akik történetesen a cigány közösségbe tartozó gyerekek, további diákokat vegyünk fel. Talán jövőre már menni fog!

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.