Jelenlegi hely

A dolgozat

Tanoda képe

Az egyik 9 éves kislány, mikor ma megérkeztünk a Tanodába, kijött velem uzsonnát vásárolni a közeli boltba. Odafelé elújságolta, hogy ma kapták vissza a matekdolgozatot kerekítésből és képzeljem el, hogy hármas lett! Csodálkozva néztem rá, a Tanodai gyerekek nagy részéhez képest ő elég jó tanuló, az erősebb iskolába jár, ahova alig jár cigány gyerek. Láthatóan büszke volt, és örült a hármasnak. ,,De hát neked jól megy a matek, nem szerettél volna jobb jegyet?” ,,,Áh, nem megy olyan jól...” mondja és legyint, ,,Ha beérünk, majd megmutatod?”

Mikor visszaérünk a Tanodába, odahozza nekem a dolgozatot. Három feladat volt. Az egész dolgozatot a tanár diktálta, az első két feladatban 10-10 számot kellett tízesre kerekíteni, a harmadik feladatban pedig a kerekítés definícióját leírni. Csodálkozva néztem a dolgozatot, első ránézésre csupa pipát láttam. Végignéztem még egyszer. Tényleg csupa pipa, mind a 20 számot tökéletesen kerekítette. Majd megláttam az első hibát, rövid í-vel írta a kerekítés szót. És aztán az utolsó feladatra, a definicióra esett a pillantásom, az is alá volt húzva. Elolvastam. Valóban nem definíció volt. A kislány kb. 4 mondatot írt, az első mondat valahogy így hangzott: ,,Kerekítésnél az a fontos, hogy nagyon oda kell figyelni rá!”. Ezen elmosolyodtam, a gyerek közben várakozva nézett rám. ,,Ez a dolgozat szerintem nagyon jó lett, ügyes vagy! Minden számot tökéletesen kerekítettél, te megtanultad a kerekítést. Sajnos, tényleg nem jól magyaráztad el, hogy hogyan kell kerekíteni, de szerintem az a fontos, hogy meg tudod csinálni, én erre jobb jegyet adtam volna neked”. Örült neki, eltette a dolgozatot.

Vajon én kilenc évesen,  a matematikus apával és pedagógus anyával, az erős budapesti általános iskolai osztályban, tudtam mi az, hogy definícó? Értettem, ismertem ezt a szót? Tudtam, hogyan kell megfogalmazni egy definíciót? Ő a falu egyik legnehezebb sorsú cigány családjából származik, az anyjának a 8 általános sincs meg, egy gyakorlatilag másfél szobás sötét, piszkos, dohos, omladozó viskóban lakik két testvérével és a szüleivel.

Azt gondolom, sokkal fontosabb az, hogy meg tudja oldani a feladatot, mint az, hogy elsajátította-e az iskolai nyelvet, hogy képes-e kilenc évesen ilyen típusú elvont fogalomalkotásra. Jó lenne, ha pozitív visszajelzést kapna ilyenkor. Mi nagyon igyekszünk ezt pótolni, megerősíteni őket abban, hogy amikor valamit jól csinálnak, annak lesz eredménye, azt elismerik, megdicsérik érte.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.