Jelenlegi hely

Célozz meg tanulni!

Tanoda képe

Ma megpróbáltunk a gyerekekkel leülni és közösen kialakítani azt a szabályrendszert, amit mostantól a Tanodában mindannyian betartunk és betartatunk a többiekkel, hogy könnyebben menjen az együttműködés. Az önkéntesekkel már hónapok óta beszélünk a szabályozás módjáról. Ne tiltó formában fogalmazzuk meg őket! Ne használjuk a jutalom és a büntetés szót! Mikor függesszünk fel egy időre tanodás gyereket? Hogyan fogjuk elérni, hogy mind a gyerekek, mind mi a sajátunkénak érezzük a kialakított szabályrendszert? Végül megállapodtunk 9 pontban, és ezeket vittük a megbeszélésre a gyerekekkel.

Már a szabályrendszer nevének kitalálása sok akadályba ütközött. Nem vették komolyan, mi pedig nem vagyunk nagyon tapasztaltak abban, hogyan kell egy ilyen helyzetet moderálni – az egyetlen önkéntes pedig, akinek van ilyen tapasztalata, nem tudott ott lenni. Az első 10 perc nagyon ijesztő volt. Én leblokkoltam, fogalmam sem volt, hogy mit mondjak, és azt éreztem, minden egyes másodperccel, amiben csöndben vagyok, tovább rontom a dolgot, de ha megszólalnék, akkor is ez történne. Végül a szabályok közös megvitatása helyett, amikor épp hagytak minket szóhoz jutni, feszülten végigdaráltuk a 9 pontunkat, ők hozzátettek még kettőt, és a végén, mikor már azt is megbeszéltük, mi a következménye annak, ha valaki verekszik vagy csúfolódik, az egyik 14 éves fiú behúzott egyet egy 8 éves fiúnak. Persze, utólag kiderült, hogy a kisebb fiú az egész beszélgetés alatt csendben cukkolta őt, ráadásul a nagyobbnak rettenetes napja volt az iskolában, ki akarják rúgni, mert nem jön ki jól a tanárokkal és rosszul tanul. Ahogy feldúltan hagyta volna el a szobát, a kisfiú még megpróbálta bömbölve megdobni őt egy labdával. A nagyobbik fiú erre visszafordult és dühösen azt kiáltotta: Célozz meg tanulni!

Lehet mondani, hogy ez volt a beszélgetés mélypontja, az egyértelmű jele annak, hogy mennyire érdekli őket a 9 pontunk és mennyire érzik sajátjukénak az általunk felállított szabályrendszert, azonban a drámai jelenet és a szerencsétlenül megfogalmazott kilépő gyors egymásutánjának hatására mind az önkéntesekből, mind a gyerekekből kiszakadt a nevetés. A mondatot végül a házirend jelmondatának választottuk, ami mindkét fiú tetszését elnyerte. Most legalább egy mondatot mind a sajátunkénak érzünk a házirendből, jó lenne, ha lassanként a többivel is sikerülne mindenkinek megbarátkoznia!

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.