Jelenlegi hely

A négy elégedetlen, az ártatlan és a leszedált tejbetök

Nagy Bendegúz képe
A négy elégedetlen, az ártatlan és a leszedált tejbetök

A négy elégedetlen, az ártatlan és a leszedált tejbetök

A marokkói Tan Tan városában egy helyi kifőzde zsebkendőnyi teraszán a ragacsosan tiszta, egykoron vélhetőleg sárga műanyag asztal mellett a kerekesszékes magyar időnként belepüföl a csehó ablakába, enni szeretne valamit. Az aszfalt cakkos szélén egy rendesen, de nem túlságosan megpakolt török motor áll, valamivel tovább egy spanyol rendszámú majdhogynem antik lakóautó napfürdőzik. A magyar már órák óta nagyon éhes, de még előtte kifaggatná az odabentről pár percenként zavart válaszként érkező visszavigyorgó homályos ábrázatot.

-          Good morning, Sir! – szól a háta mögül a fiatal marokkói férfi hangja.

-          Hmmm… délután két óra van – próbál a magyar viccesen válaszolni.

-          Nem azt kérdeztem, hogy hány óra van, egyszerűen csak jó reggelt kívántam! – sértődik meg a hang.

-          Értem, de akkor is délután van! – vált át a magyar franciára.

-          Gyűlölöm a gyarmatosítók nyelvét! – így az öntudatos huszonéves helybéli srác.

-          Miért, az angol vagy az arab nem az? – próbál mosolyogni a magyar.

Muszáj ezt megbeszélni, a három marokkói nem siet, a magyar invitálja őket, leülteti kis kompániát az asztal mellé. A marokkói a sivatag rózsabimbóját, ártatlan bogárszemű kishugát féltőn karolva az ölébe veszi, a vele lévő fiatalembert átellenben egy másik székre leülteti, majd, hirtelen, mint megnyitott csapból, dől belőle a panasz.

Emigrálni akar, nagyon elégedetlen az országával, hiába hívják királyukat, VI. Mohamedet a szegények királyának, valójában semmit sem tesz értük, minden csak látszat, piár fogás. Na de lépten-nyomon új iskolákat lehet látni, sőt egész városok nőnek ki gombamódra a homokból, míg itt beszélgetünk - veti közbe a magyar! Valóban, de az oktatás színvonala csapnivaló, az egészségügyről ne is beszéljünk, ha van pénzed magánklinikára, megmaradsz, ha nem, mégy a homok alá. Itt van például a kuzinja, bök a cipője orrát rendületlenül bámulóra. Pár hónapja megszállta az ördög, mindenkit meg akart ölni, még az anyját is. A magyar önkéntelenül is kissé hátrább hőköl, kivonja magát az ördögfattyú aurájából. Már ártalmatlan, jól begyógyszereztük, lökdösi meg a marokkói a kuzinját, most épp a légynek sem árt és büszkén mutatja a papírost: beutalták egy híres pszichiáterhez Casablancába, aki sajnos csak jövőre tudja fogadni. A nagycsalád összeült, hívtak mullah-ot, sőt még egy ortodox zsidó rabbi is próbálkozott, de gonosz szellem maradt. Majd a családi kupaktanács arra jutott, hogy mielőtt kegyesen megölik, bezárják egy időre, mert az ártó szellemek, az ördög nem szereti a sötétséget és a bezártságot. Így egy hónapra bezárták egy ketrecbe az egyik istállóba, de csak nem akart javulni. Az eset elterjedt, jött egy orvos, az ételével elkábította, és azóta a kuzin le van szedálva, nincs vele baj, annyira nincs, hogy a gonosz szellem a kuzint is magával vitte, mert ez az ember itt, mosolyog a marokkói, már csak külsőre emlékeztet a kuzinra. De annak is inkább gyermekkori énjére, mert a sok kezelés miatt feleakkora lett. Reméli hogy a casai dilidoki meg fogja gyógyítani, és hogy addig nem öli meg magát vagy valaki mást. Aztán visszatér a szökésre, az emigrációra. A magyar már a legelején a lelkére köti, hogy csakis legálisan próbálkozzon, mert egyébként nagyon veszélyes, és például Magyarországra legálisan majdhogynem lehetetlen, illegálisan pedig börtön vár rá. Magyarország? Az merre van? Vakargatja zavartan a fejét a marokkói… Látja, milyen rossz az oktatás Marokkóban? Azt sem tudom, hogy merre van.

Kilép az étteremből a török, a motor tulaja, és a spanyol. A marokkói vidáman köszön rá: Hello, Erdogan! No Erdogan, Atatürk! – válaszol vadul a köpcös, ötvenes, villogó zöld szemű atatürk-hívő barátunk. Erdogan egy tömeggyilkos, többek között ezért vagyok úton Csanakkaléból. Na de a marokkói médiában Erdogan földre szállt angyal, valóságos Teréz apu, a szegények és elesettek megmentője, a béke megteremtője a Közel-Keleten! Erdogan? Épp a kurdokat gyilkolja Szíriában! Á, az lehetetlen, a marokkói tévé minden nap beszámol Erdogan jócselekedeteiről és különben is a király jó barátja!

Már indulna, de azért csatlakozik a spanyol is a kis hirtelen jött purparléhoz. Látod, Spanyolország például, jó hely a migránsoknak, mondja a magyar. Micsoda? – hördül fel a spanyol nyugdíjas.  Spanyolország rettenetes hely, nincs munka, visszatért a szélsőjobb, Franco tábornok szelleme kísért, nyakunkon a neo-fasizmus. De hát most épp balos, szocialista kormány alakult Önöknél! – így a magyar. Mindegy, hogy papíron jobbos vagy balos, az ország a királyi család zsebében van és ők sajnos francoisták, modern fasiszták. Nem baj, emigrálni akarok, vigyen magával, szinte sikoltja a marokkói. Dehogy viszlek, Marokkó az egyik legjobb hely a világon, mit gondolsz, miért jövök ide minden évben telelni! Micsoda? Marokkó? Az ördög országa. Vigyél magaddal, emigrálni akarok! Majd a törökhöz fordul: akkor vigyél te Törökországba! Megbolondultál? Erdogán azonnal lecsukna és a török tömlöcben ezzel a ropi karral nem sokáig húznád! Maradj itt, Marokkó tényleg nagyon jó ország! De én mindenképp emigrálni akarok, sok pénzt akarok keresni és tudom, hogy Európában ez lehetséges.

A török barátságosan elköszön mindenkitől, majd elpöfög, a spanyol a marokkói lelkére köti, hogy nagyon vigyázzon az angyali kishugára és beteg kuzinjára, majd elnyeli lakóautó kerek fehér ajtaja. A magyar már majdnem megsajnálja a marokkóit.

-          Én elvihetlek. Mauritániába! Kemény hely, de ott biztosan szívesen látnak egy marokkói másodunokatestvért.

-          De jó! Annyira örülök! Mauritánia? Az hol van?

 

NBL,

TanTan, Marokkó,

2019okt20

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.