Jelenlegi hely

Karakol és a kirgiz mézbárók

Nagy Bendegúz képe
a kirgiz mézbárók

Karakol és a kirgiz mézbárók

 

A Tyup folyó völgyében virágzik a méhészet. A kirgiz mézbárók, mert némelyik gazda közép-európai mércével mérve is  jómódú, a jurtát kiszuperált katonai teherautóra és csapatszállító lakóautóra cserélték, mögéjük a vonóhorogra pedig végeérhetetlenül hosszú kék-fehér kaptárvonatokat akasztottak. Kész csoda, hogy a méhek nem tévednek el ebben a kaptár-metropoliszban! A fejlődő világban egy autó nem annyit bír, amennyit a forgalmiban a papírra vetnek a hatóságok, hanem amennyit a vas a járműben, és az köztudott, hogy a régi szovjet járművek rendszeres újjáépítéssel az örökkévalóságnak épültek.

Az A363 úton Tyup városánál, az Isszik Kul (Meleg Víz) tó partján az első körforgalom után a Selyemút elágazik. A Jimny futóműve, ami eddig északi death metál zenekarokat megszégyenítve csörömpölt-zajongott, hirtelen elhallgat, jó aszfalt következik. Kapkodom a fejem, balra az égig érő zöld fűben a kék-fehér bádognyalóka mecset békésen osztozik a kerttel egy vörös csillagos, piedesztálra emelt zöld tankkal. A Dzsirgalan szanatórium-termálfürdő színes kapuja hívogató, be is fordulok, leparkolok, kiszállok, kiderül, hogy csak beutalóval lehet gyógyulni, nagyon fáj a hátam, így velem kivételt tennének, de nem férek be az ajtókon, pedig a székem csak 56 cm széles.

Valamivel tovább boldogan konstatálom, hogy errefelé még nem felejtették el teljesen a régi dolgokat, a folyóparton szabadtéri vályogtégla manufaktúra üzemel. Víz és agyag helyben található, trágyát, törek szalmát hoznak és a szorgos kezek nyomán máris takaros-szellős piramisokban szárad a nagyméretű vályogtégla.

Karakol városában még turista információs központ is van, aminek nagyon örülök, mert semmit sem tudok az országról, térképem sincs, ideje ezen változtatni. Két hátizsákossal rövid képzés után könnyedén abszolváljuk a pár lépcsőt, nyomják is a kezembe a legjobb térképet, amin csodák csodájára az áll, hogy Gizi Map, magyar termék az istenadta. Magyar vagyok én is, a párom ráadásul Gizella, de a kedvezményhez mindez édeskevés. Mivel utoljára több, mint egy hónapja volt, hogy Ukrajnában, Kharkovban megszálltam a Káposzta Hotelben, kifaggatom őket, ajánljanak egy jó hostelt. Duet Social Hostel lesz a neve, feljebb keressem a piactól északra, a park és a benzinkút mellett.

Tetszik a város, sok az orosz gyarmati korból megmaradt színes fa- és gerendaház. Különösen egyik emeletes ház ragadja meg a figyelmem. Hajdanán orosz nagykereskedő rezidenciája volt, később a párttitkár irodája, majd raktár, manapság vasárnapi, nyári iskola. Védett műemlék, de felújításra nincs pénz. Festékre se. A hostelt nem találom, de egy szimpatikus autószerelő műhelyt igen, holnap reggelre vihetem a Jimnyt szervizelni és javítani, mert nyekereg a kormányösszekötő. A műhelyből kifelé jobbra tekintek, és voilá, mint a mesében itt van a Duet Social Hostel. Leparkolok, bekukkantok, tetszik a hely, maradok. A tulajdonos, Ana kiválóan beszél angolul, később kiderül, hogy Kaliforniában tanult turizmus menedzsmentet is, ami nagyban megmagyarázza a hostel profizmusát. A hálóteremben veszek ki ágyat, az ajtón belépve olyan látvány, színvonal és patyolattisztaság fogad, ami bármelyik fejlett nyugati országban megállná a helyét. A fürdő előterében kedves felirat figyelmezteti a fáradt, poros-koszos utazót, vándort, hogy figyeljünk oda magunkra, a külsőnkre: ’Do not forget to be awsome’. A szállás olcsó, a konyhában, a bárban európai áron mérnek mindent, de nem bánom, mert hetek óta nem volt részem ’hazai’ ízekben.

Reggel a szervizben kedves szerelők fogadnak. Felemelik a Jimny-t, kiderül, hogy a két vastag vasrúd, kormányösszekötő végén a négy csapszeg megadta magát. Már majdnem elkeserednék, hogy ezzel nincs mit kezdeni, mert alkatrészt Japánból kell rendelni, méregdrága és rengeteg idő, de már kattog a légkulcs, szerelik le az összekötőket. Nekem is megmutatják a száz tonnás orosz prést, amivel kinyitják a talpas csapszeget, beleteszik az új sűrű menetes japán csavart, teletömik valami fekete műgumival és már préselik is rá a tetejét és tadam, ami nálunk hetek és sok szár euró kérdése lenne, itt két óra alatt kész van. Ezen felbuzdulva ugyanezzel a technológiával felújíttatom a kutyacsontokat is, elől-hátul új ablaktörlő kerül fel, 1 liter váltó-, 1 liter motorolaj a megfelelő helyre, új vízhűtő radiátor kupak, generátor ékszíj feszítés, belül két kapaszkodó átszerelés és mivel az első gumikat, amiket otthon használtan vettem, a sok rossz út megette, veszek egy pár új négy évszakos orosz gumit. Mindezért a végén abszolúte elégedetten fizetek 9.350 szomot, 40.392 forintot. A Jimny már újjászületett, az én gyomrom viszont lyukad ki, átgurulok a hostelbe, ahol a sikeres napot a kedvenc egytál étel gyümölcsös palacsintával és egy kancsó teával koronázom meg. Késő délután gyalogosan is körülnézek a városban, a piacon, ahol majd minden bolt, étterem, hivatal acélkonténerben székel, az egyik csehóban megkóstolom az egyik helyi specialitást, a lagnant, a hozzá illő ’ászortü’ zöldségtállal.

Késő este érek vissza a hostelbe, hullafáradtan húzom oda az ágyam elé a nehéz damaszt függönyt, még végiggondolnám a mai napot, de egy pillanattal később már a többiek kellemes horkolás koncertjébe vegyülök bele.

NBL.

Kirgizisztán. Karakol. 2017. július 14.

Képgaléria: 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.