Jelenlegi hely

Borítékot hozott?

Nagy Bendegúz képe

Borítékot hozott?

 

Miskolcon a reggeli mínusz tíz fokban hétágra süt a nap, a kétujjnyi porhó vakítóan világít a Berze parkot övező háztetőkön.  Előveszem a síkesztyűt, a gyapjúsálat és elindulok a MÁV rendelő felé, amit egy ideje, természetesen az egyszerűség kedvéért már Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Egészségügyi Központ Miskolc néven neveznek.

Tavaly ősszel beoltattam magam influenza ellen, az elmúlt hetekben hektoliterszámra pusztítva a teát mégis hosszú-hosszú napokig nyomtam az ágyat. Legutóbb pár napja, ismeretséggel kerültem egy neves belgyógyász professzor felséges színe elé, aki két lépésről vizsgálat nélkül állapította meg, hogy a katéter lehet az oka, esetleg leukémiás vagyok vagy ritka immunhiányos betegségben szenvedek, igaz katétert huszonöt éve nem láttam annál közelebbről, mint ő engem.

A néhány éve átadott miskolci akadálymentes villamos igazi áldás számunkra, a Tiszai Pályaudvartól Felső-Majláthig a nem autós életem a zöld vonalra fűzöm fel. Selyemrétnél leszállok, taposom a havat, átbukdácsolok a síneken, megbirkózom a rámpa indulásánál a kisebb hófúvással és már bent is vagyok.

A labor előtti váró dugig van betegekkel. Az ajtó feletti kijelzőn ugyan követhetjük a sorszámunkat, de néhány percenként kijön egy ápoló-törzsőrmester és névsorolvasást tart, mindenkinek hangosan be kell diktálni a sorszámát.

Alighogy beadom a beutalót, bemondom a számom, majd komótosan előveszem a Nők Lapját, már nyílik is az ajtó, fehér köpenyes őrmester asszonyság rám bök, - Jöjjön! Körülnézek, még nem én következek, a cikk is izgalmas volt, de a rám szegeződő megvető tekintetek tüzében inkább beiszkolok.

-          Hogy magának milyen hihetetlenül cuki neve van! – fogad még nyitott ajtó mellett hangosan széttárt karokkal a benti véremet szomjazó szakápoló.

-          Hmmm, öhöm, tessék?

-          És hogy szokták szólítani? Bendzsi, igaz?

-          Vau! Vau! – ugatok halkan, de nagyon komolyan párat.

-          Tessék?

-          A Bendzsi kutyanév, nemde?!

Venném le a pulóvert, de a nővér rám szól, hogy nem kell. Két csörte után azért megkérdezem, hogy ugye nem pulóveren keresztül akarja levenni a vért? Nem dehogy, csak húzza fel a kicsi karján! Hát épp ez az, hogy a kicsi karomon nem tudom feltűrni, inkább nem demonstrálom, csak leveszem a pulóvert.

-          Tessék mondani, ugye van arra lehetőség, hogy postán küldjék el a leletet?

-          Borítékot hozott?

-          Nem, pedig WC papír mindig van nálam, de azt nem tudtam, hogy a kórháznak már borítékra sincs pénze.

-          Borítékunk van, de bélyeget hozott?

-          Nem, de legközelebb nem felejtem el.

A vénám már pattan el, a nővér kezében a tű rezzenéstelen, remélem nem fog átdöfni vele.

-          Mi eddig rendesen beszéltünk és viselkedtünk magával, nem tudom, hogy mi szükség volt arra, hogy így megalázzon bennünket és a kórházat.

Nincs kedvem tovább folytatni a diskurzust, profin megszúr, a vákuum kiszippantja a vérem, megkérem őket, hogy a leletet küldjék fel XY doktornőnek, udvariasan megköszönök mindent, miközben ők zavartan tologatják a székeket, kint még egy utolsó pillantás az ellenséges szempár erdőre és már kint is vagyok a kartotékozónál.

-          Kézcsók, a laborom péntekre kész lesz, így XY doktornőhöz hétfőre szeretnék időpontot kérni!

-          Hétfőre? – kérdezi vérig sértett hangon az üvegezett egérlyuk túloldalán ülő nővér - hétfőre biztos nem fog menni!

Nincs kedvem megszólalni, se boríték, se bélyeg, se naptár nincs nálam, állhatatosan nézem tovább az üvegfalba furkált lyukak koszos szélét. Kis idő multán a nő megszólal:

-          Hétfő déli tizenkét óra megfelel?

-          Köszönöm, igen, viszlát!

Sál, sapka, kesztyű, de közben emlékeztetem magam, hogy otthon ne felejtsek el betenni a WC papír és egyebek mellé pár postakész borítékot.

 

 

 

NBL

Miskolc, 2018. február 28.

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.