Jelenlegi hely

Beteg vagy? Dögölj meg!

Nagy Bendegúz képe

Beteg vagy? Dögölj meg!

Pár hete kitartóan, de rendszertelenül üldöz a harmincnyolc fok körüli láz, az álmatlan átizzadt éjszakák, az Algopirin szagú bőr. Ennyi év távlatából nagyon hasznos, ha az ember már annyira ismeri gyarló testét, hogy a vesére teszi le a voksát, így azzal az eltökélt szándékkal várok néhány órát a lehangoló háziorvosi előszobában, hogy veseultrahangra kérek beutalót. Az orvosnő az egészet biztos, ami biztos alapon kiegészíti egy áentészeses vizelettenyésztéssel és bár messze még a Karácsony, előre megtámogatja egy nagy doboz közgyógyos antibiotikummal.

Pár napig nem voltam itthon, de kedden reggel a megkerülhetetlent már nem halogathatom tovább, túrázni indulok a magyar közegészségügy szövevényes dzsungelében. A rendszerváltás előtti és utáni miskolci önkormányzatok jóvoltából, hivatalosan járdának és útnak is nevezett ingyenes akadálypálya-rendszer első szakaszának végén a Meggyesalja utcai ÁNTSZ leküzdhetetlen rámpája előtt toporgok a kerekesszékemmel. A szemfüles portás veszi a lapot, kijön, a lépcső tetejéről rikkant le, hogy készségesen beviszi a kaki- vagy pisimintát, de én ragaszkodom hozzá, hogy felnőtt módjára odabent magam adhassam be az egérlyuk ablakon. Nekiveselkedünk, teljes a siker!

Lefelé velem van a gravitációs erő, olyannyira, hogy alig tudok megállni a járdán parkoló Volvo divatterepjáró barátságos kutya-orránál. Nem izgulok, tudom, hogy gázolás esetén a Volvo egyik kiemelt erőssége a gyalogosok testi épségére való odafigyelés, és ez akkor is működik, ha történetesen én ütöm el a behemótot. Látom, hogy a sofőr, ez esetben egy elegántos hölgy, nagyon siet, ezért feleslegesen nem tartom fel olyan költői kérdéssel, hogy ugyan árulja már el nekem, hogy a KRESZT hol tanulta és mikor felejtette ennyire el?

Az akadálypálya nehezebbik, emelkedő része a csabai kapuba vezet, a kórházba, az ultrahangra. Jó, hogy nem autóval jöttem, mert a két akadálymentes parkolóban megint három kocsi áll, az egyik még bójákkal is védi a hátulját.

Leküzdöm a dupla diópántos ajtót, megharcolok a segíteni vágyó, de utamat elálló betegekkel, eligazíttatom magam az egyes számú üveg egérlyuknál, feldöngetek a rakétakilövő állványnak is kiválóan megfelelő farámpán és a figyelmeztetésre fittyet hányva, a beutalóval bekopogok a leletező ajtaján. Némi szöszmötölés után nyílik az ajtó, a bornírt arcú asszisztens köszönésemet negligálva a papírra koncentrál. – Mit képzelek, hogy csak úgy beállítok ide időpont nélkül? – De hát senki sem mondta, se a háziorvos, se odalent, senki. - Az mindegy, tudnia kellene, miféle beteg maga? Restellem magam, rossz, kutya beteg vagyok, de nagyon szépen kérem, hogy ha már itt vagyok valamikor csak lesz öt percük számomra, kivárom a sorom, csak ne kelljen még egyszer visszajönni. Átveszi a papírt, csattan az ajtó, a folyosón helyet foglalok szánalmasan meggyötört várakozó tömegben. Fél óra múlva nyílik az ajtó, szólítanak. Van Isten!

Odabent az egy méter széles folyosón egy idősebb hölgy, vélhetőleg a doktornő, finoman, de határozottan teremt le. Több percig huzakodunk, én udvariasan nem tágítok, ő nem akar megvizsgálni, ide nem lehet az utcáról csak úgy beesni, különben is vacakolnak az új géppel, rengeteg problémájuk van nélkülem is. De hoztam magammal olvasnivalót, szívesen várok, ameddig lesz egy kis üresjárat? Micsoda? Mit képzelek, miféle üresjárat? Egyfolytában, megfeszítve dolgoznak. De hát az előbb is fél órát vártam és közben egyszer sem nyílt az ajtó, kihez fordulhatnék a problémámmal? Ja, hát miért nem így kezdtem? Balog Zoltánhoz és Orbán Viktorhoz, ki máshoz és máris tessékelnek kifelé.

A folyosón százig számolok, elpakolom a beutalót, pár nehezen lendülő beteget majdnem elütve leugratok a farámpán, nekifeszülök a diópántos nehéz faajtónak és a friss levegőn a napsütésben megnyugodva levonom a konzekvenciát:

Beteg vagy? Dögölj meg!

NBL 2017. október 31.

 

 

Képgaléria: 
rámpa Miskolc megyei ÁNTSZ
Volvo ÁNTSZ előtt
Volvo ÁNTSZ előtt
rámpa Miskolc kórház
rámpa Miskolc kórház
diópántos ajtó Miskolc kórház
akadálymentes parkoló Miskolc kórház
rámpa Miskolc megyei ÁNTSZ
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.