Jelenlegi hely

Téves kapcsolás

Mannhardt András képe

Néhány évvel ezelőtt írtam egy cikksorozatot a Mindennapi Pszichológiában az optikai illúziókról. Népszerű téma, mert az embereket teljesen lenyűgözi, hogy tudják: amit a két szemükkel látnak, amit észlelnek, az a valóságban nem úgy van.

Ezen az ábrán például mozgást látsz:

 

Talán az is felmerül benned, hogy ez egy animáció, de nyugodtan kinyomtathatod az ábrát, a papíron is úgy fogod látni, hogy ezek a karikák vagy tárcsák valamilyen fura módon összevissza forognak.

A következő kép eredetijét egy kávézó falán fedezte fel egy szemfüles kutató, és később továbbfejlesztette a mintát, hogy még erősebb legyen a hatás, mármint az az érzés, hogy az ábra vízszintes vonalai görbék:

A vízszintes vonalak valójában tökéletesen egyenesek és párhuzamosak, ezt egy vonalzóval pillanatok alatt ellenőrizheted.

Az optikai illúziók nem optikai jelenségek, hanem agyunk észlelő funkciójának tökéletlenségét szemléltetik. Közös jellemzőjük, hogy a tévedés, vagyis az illúzió abból ered, hogy bizonyos vizuális ingerek – például egymással erős kontrasztban álló elemekből felépülő ábrák – képesek aktiválni agyunkban olyan sejtcsoportokat, amelyeket igazából nem ezeknek a mintázatoknak kellene beindítaniuk. Az első ábra esetében a „téves kapcsolás” következtében beindulnak azok a sejtek, amelyeknek akkor kellene jelezniük, amikor mozgást látunk. De ezek a trükkös ábrák valamiért – hogy miért, arra léteznek jó bonyolult idegélettani magyarázatok – képesek aktivitásra késztetni ezeket a sejteket, melyek aztán izgatottan morzézni kezdenek a tudatnak: „Mozgás a látótérben! Mozgás a látótérben!” A második ábra megtekintésekor pedig a görbületek jelzéséért felelős sejtek lesznek a téves riasztás alanyai.

Illúziók persze nem kizárólag a vizuális észlelés során jelentkeznek, csak más esetekben nem ennyire feltűnőek, nem ennyire mellbevágóan egyértelműek.

Nem tudom, ki hogy van vele, én szeretek rulettezni. Igaz, eléggé ritkán járok, van, hogy évekig se vetődök el a kaszinóba, de most, az elmúlt év utolsó előtti napján mégis eljutottam egy rulett-terembe. (Nem volt nagy napom, egyszer sem voltam pluszban, és végül ugyanannyi zsetonnal fejeztem be a játékot, mint amennyivel elkezdtem, így csak a ruhatári díj szerepelt a veszteséglistán.) No de a lényeg, hogy amikor bementem és körülnéztem, az egyik rulettasztal eredményjelzőjén azt láttam, hogy a fekete az utolsó gurításoknál egymás után nyolcszor jött ki, bár talán egy zéró is volt a sorozatban. Mindenesetre az utolsó nyolc forgatás során egyszer sem jött ki a piros. Ez a fotó nem ott készült, ezt a neten találtam, de nagyjából ilyen volt az összkép, azzal a különbséggel, hogy amikor én ránéztem a kijelzőre, még tartott a fekete diadalmenete:

Pontosan ez az a helyzet, amikor bekövetkezik az a jelenség, amelyet a szerencsejátékos tévedése (angolul: gambler’s fallacy) néven ismer a lélektan. Ennek lényege, hogy ha egy esemény, amelynek általános előfordulási gyakorisága alapján úgy gondoljuk, hogy már be kellett volna következnie, hosszabb ideig mégsem következik be, akkor úgy érezzük, hogy bekövetkezésének esélye megnő. Például ha tudjuk, hogy a piros és a fekete hosszabb távon nagyjából fele-fele arányban szokott kijönni a ruletten, és azt látjuk, hogy nyolcszor egymás után a fekete jött ki, akkor úgy érezzük, hogy „de most már aztán tényleg a pirosnak kell kijönnie”, vagyis úgy érezzük, hogy a piros nyerésének esélye valamiképpen megnőtt. Vannak, akik valamiféle homályos ideológiát is gyártanak ehhez: „a nagy számok törvénye megköveteli, hogy végre a piros nyerjen és az egyensúly helyreálljon”. Ez persze óriási tévedés, hiszen minden forgatás önálló esemény, a golyónak vagy a rulettkeréknek nincs olyan része, amely „emlékezne” az előző forgatások eredményére, és nincs olyan fizikai erő, amely egyes számrekeszekből kilökdösné, vagy más rekeszekbe bevonzaná a golyót attól függően, hogy korábban milyen számok jöttek ki. Az ember tehát – legalábbis az okosabbja – jól tudja, hogy a piros és a fekete nyerésének esélye minden egyes pörgetésnél egyenlő, egy hosszú egyszínű sorozat után mégis szívesebben tesz a másik színre.

1913. augusztus 18. hétfő jeles nap a rulett-történelemben, ekkor ugyanis Monte Carlóban egymás után 26-szor jött ki a fekete. A kaszinó vendégei rettenetesen sokat veszítettek, mert egy idő után egyre többen, egyre nagyobb tétekkel játszottak a fekete ellen. Tulajdonképpen nem meglepő, hiszen úgy érezték, egyre biztosabb, hogy most már aztán tényleg a pirosnak kell jönnie…

Szerintem ezek kísérteties pillanatok: jól tudod, hogy az ábra nem mozog, a vonalak nem görbék, de attól még képtelen vagy az ábrát mozdulatlannak, a vonalakat egyenesnek látni. Ha elég okos vagy, azt is jól tudod, hogy a ruletten a fekete és a piros bármelyik forgatásnál azonos valószínűséggel jön ki, mégis képtelen vagy megszabadulni az érzéstől, hogy az egyik szín nyerésének esélye megnőtt. Tudod, hogy amit látsz és érzel, az hibás, mégis képtelen vagy nem úgy látni és nem azt érezni. Azt viszont meg tudod csinálni, hogy nem engeded, hogy a hibás észlelés és a hibás érzés irányítsa a viselkedésedet. Az hatalmadban áll, hogy az eszedre hallgatsz, és nem rajzszögezed oda az ábrát a papírra, hogy ne mozogjon már, és nyolc fekete szám után sem tolod rá a vagyonodat a pirosra.

Ez egyébként nagyon kényes téma. Tudod, miért mondom ezt? Mert ezek a mechanizmusok az előítéletek kialakulásában is szerepet játszanak.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.