Jelenlegi hely

Zene és pszichológia

Herceg Attila képe

„A zene pszichológia. Ha nem jut be a szívbe, az elmébe, az emberek nem fogják érezni.”
Bob Marley

Hatalmas út ez, amit a zene mégis képes számtalan alkalommal, újra és újra megtenni. Csakhogy a zene sosem elégszik meg annyival, hogy útnak indul és célba talál. Nem számít, honnan indul és hova érkezik, valójában sohasem áll meg. Örökmozgó és örök mozgató.
Nem tudjuk megmondani, honnan fakad, ahogy azt sem, hol végződik. Bekapcsoljuk a rádiót, s felfigyelünk egy dalra, ami valamiért megszólít minket. Eltalálja az aktuális lelkiállapotunkat, felszabadítja bénult, hallgatásra ítélt érzéseinket. Lakozzon bennünk szomorúság vagy boldogság, valami elindul és a felszínre tör. A hangok, az akkordok, a ritmusok, a tempó: megmozdítanak bennünket, s máris éneklünk, táncolunk, sírunk – vagy akár mindezt egyszerre.
S mindez pillanatok műve. Észre sem vesszük, fel sem fogjuk. Egyszerűen csak megtörténik velünk.

Passzív zene valójában nem létezik. Mindegy, hogy hallgatjuk vagy játsszuk. A muzsikus ezt különösen átérzi. Ha megkérdezünk egy zenészt, honnan indult a zene, nem fog tudni válaszolni. Pontosabban: nem lesz képes helyes feleletet adni. „Az agyamból. A szívemből. A tüdőmből. A kezeim alól.” Mindegyik egyszerre igaz és helytelen.

A zene körforgás, ám még annál is több, ugyanis nem tud önmagába visszatérni. Ahova visszatér, többé nem lesz az a hely, ahonnan elindult. Ahogy mi magunk sem leszünk ugyanazok abban a pillanatban, amikor először meghallottuk a zenét, mint miután véget ért. Ez pedig nem az időn múlik. A muzsika hatása időn túli, időn kívüli. Tökéletesen független, semmi sem képes befolyásolni.

Így kísér minket a bölcsőtől a sírig – s talán még azon túlra is. Édesanyánk hangja táplál, s énekhang mellett hull vissza testünk a földbe. Mindkét hang a Szereteté.
Ez a zene sajátsága, amitől nem lehet megfosztani. A zene mindig a Szeretet hangja.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.