Jelenlegi hely

Szép szavak mögé rejtőzve

Herceg Attila képe

Mit jelent ma toleránsnak lenni?

Kezdjük talán „bölcsész módjára”, és nézzük meg, mit jelent maga a szó.

A tolerancia latin eredetű szó, amely türelmességet jelent. Türelmességet mások beállítódása, nézőpontja, véleménye iránt.

 

Az internetes keresőbe bepötyögve a szót, egy nagyon érdekes cikkre találtam, mely szerint a tolerancia 3 kritériumot foglal magában:

- konfliktustűrő képességet

- a jogegyenlőség elfogadását

- valamint az erőszak elutasítását.*

 

Toleránsnak lenni ma: valóban ezeket jelentené?

 

Baráti körömben érdekfeszítő témát váltott ki a tolerancia, egészen pontosan a melegházasság legitimálása. Mások véleményét meghallgatva, valamint a saját érzéseimet megfigyelve felmerült bennem a kérdés: képesek vagyunk a toleranciára? Egyáltalán mit jelent saját magunk számára a tolerancia?

 

Úgy látom, hogy a tolerancia többarcú jelenség.

Példának okáért kiválóan el lehet bújni mögötte, mintegy pajzsként használva a tolerancia zászlaját. Bizonyára sokan találkoztak azzal a jelenséggel, ami a közösségi oldalakon terjedt az elmúlt hetekben. Először nem értettem, miért bújik számos ismerősöm profilképe a szivárvány színe mögé, majd mint megtudtam, ezzel jelzik, hogy támogatják az egynemű párok házasságát.

 

Számomra a jelenség üzenetértékkel bírt: mintha a közösségi oldalon két tábor alakult volna ki. A „toleránsok” és a „nem toleránsok”.

Vajon a „toleránsok” türelemmel viseltetnek a „nem toleránsok” iránt, és fordítva?

 

Mit is jelent a tolerancia?

A türelmesség együtt jár a közömbösséggel, vagy netán a megvetéssel? Lehetek-e toleráns, ha a bal oldalamon álló felé csak úgy fordulhatok, hogy a hátamat mutatom a jobb oldalon állónak? Mi több: lehetek-e toleráns úgy, hogy türelmességem tárgyának/személyének mutatom a hátamat?

 

„Csinálj amit akarsz, engem nem zavar.” Ez a tolerancia?

„Én elfogadom őket, te nem?” Ez is tolerancia?

 

Valóban megvédhetem magam, ha beállok a toleránsok táborába?

Egyet biztosan tehetek: megveregethetem a saját vállamat. Bizony, én toleráns vagyok, és a mai, civilizált ember ugyebár toleráns. A többiek? Kritikán aluliak.

 

Azért állok be a toleránsok táborába, hogy engem is elfogadjanak, ne lógjak ki a sorból – vagyis irántam is toleránsak legyenek?

 

Lehet-e egy személyiség toleráns?

Pl.: „Oké, elfogadom a melegházasságot, viszont a bevándorlókat már nem.” Ez egy toleráns hozzáállás?

 

 

 

 

A tolerancia valóban belőlünk fakad, vagy inkább a társadalom terméke? Alapvetően toleránsak vagyunk?

Ha igen, gyűlölettel, erőszakkal fordulnánk az idegenek (pl. bevándorlók, eltérő szexuális orientációval bírók) felé? Ha igen, kétségbe vonnánk, hogy az egynemű párok ugyanolyan jogokat kapjanak, mint a heteroszexuális házastársak?

Tegyük fel, hogy elfogadjuk az egyenlő jogokat, és nem mutatunk agressziót. Mindez nem vezet akár belső, akár külső konfliktushoz?

 

„Én nem szeretem a tolerancia szót, mert ha tolerálnod kell valakit, akkor nem tartod egyenrangúnak.” - hangzik el A szél a maga útját járja c. filmben.

 

Érdemes magunkba nézni, és feltenni a kérdést: toleránsak vagyunk, vagy azok akarunk lenni?

 

 

* forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tolerancia

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.