Jelenlegi hely

"Nem szabad félni"

Herceg Attila képe

Ez a mondat a Valahol Európában című musicalben hangzik el, Kuksi legelső dalában. A kisfiú a háború viszontagságai elől menekül, kezében kedvenc játékmackójával, aki az egyetlen mentsvárat jelenti számára.

Még kisgyermek, de a férfilét első leckéjét már megkapta: nem szabad félni. Ő pedig jó akar lenni, betartani a játékszabályokat, akkor is, ha az élet más játékot játszik vele, ám hiába marad hű utolsó szívdobbanásáig, a játékot nem ő nyeri.

Halálát a hazugság okozza.

Miért kell hazudnunk? Azért, hogy létrehozzunk valamit, egy hamis valóságot, amivel magunkat próbáljuk megnyugtatni.

A hazugság nyugtató. Ha valaha kellett nyugtató hatású gyógyszert szedned, tudod jól, hogy kábítószeren éltél. Egy olyan kémiai anyagon, amely eleinte úgy tűnt, megoldja a problémáidat, majd hosszabb idő elteltével azon vetted észre magad, hogy nem tudsz nélküle létezni, a rabjává váltál. A gondjaid pedig csak sokasodnak.

Az életet rengeteg "nyugtatóval" tudjuk csak elviselni, amelyek lehetnek fizikaiak és mentálisak. Egy a fontos: ne legyen kapcsolatunk a realitással. Tudjuk, hogy bele is halhatunk, de az még mindig jobb, mint a valóság. Amikor viszont a halál hűvös szele karcol, akkor már előle menekülnénk ... és az ördögi kör bezárul.

Ülünk a hazugság halmain, ami folyton kileng. Tudjuk, hogy nem szilárd alapon nyugszunk (ezért nincs "nyugtunk", csak nyugtatók árán), de inkább tovább építjük a légvárat, hátha ugyanabból a matériából még több megszilárdítja azt.

S ahelyett, hogy biztos alapot keresnénk, egyre erősebben kapaszkodunk.

 

Korunk Kuksiai vagy halottak, vagy rövid időn belül mindet elpusztítjuk, mert Kuksi a gyermek szemével lát. Látja, hogy hazugságokra alapozunk, látja, hogy össze fog dőlni, s figyelmeztet minket, de mi nem akarjuk, hogy bárki is figyelmeztessen, inkább a hazugságot is hazugsággal leplezzük (elvégre nincs olyan szekér, amire nem lehet még pakolni), mert mi, "felnőttek" tudjuk, mit kell tennünk.

 

Nézd meg, miként bánunk ma a gyermekekkel.

Életük nagy részében iskolapadba ültetjük őket, ahol nem a saját véleményük, gondolatuk számít, csakis az, hogy amit elmondunk nekik, vissza tudják adni. Megtanítjuk őket tökéletesen hazudni. Amint kilépnek az iskolából, figyelünk arra, hogy ez a hazugságból épített hajó nehogy léket kapjon, ezért minden oldalról körülvesszük őket. Álvalóságot teremtünk nekik, s elhitetjük, hogy ez így jó, ezt kell követned. Erre szolgál többek között a média is.

Féltve óvjuk őket mindattól, ami a bennük élő Ős Tent szólítja meg.

 

A gyermekekhez való viszonyunk egy ősi ellenérzetből fakad, amit "a fejlődő technológia" csak tovább rombolt.

Ilyen szülő akarsz lenni?

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.