Jelenlegi hely

Isten hárfája III.

Herceg Attila képe

Ma délután egy, a kamaszkor küszöbén álló kisfiú koncertjének voltam szem- és fültanúja. Valósággal ledöbbentett nagynevű, idősebb művészeket meghazudtoló technikájának játszi könnyedsége, zeneisége.

Miben rejlik a gyermek zsenialitása?

Ahogy arcát, gesztusait figyeltem, azt vettem észre, hogy nem uralni akarja a hangszert, sokkal inkább eggyé válik vele. Együtt mozog, együtt lélegzik a zenével. Nem tudással bír, hanem Bölcsességgel.

A zenekar előtt ülve szinte elemelkedik a színpadtól, s a zongora csupán csatornája annak a Szférák zenéjének, Ő maga pedig tolmácsol; játéka az élet mosolyának és fintorának játéka. Ifjak, felnőttek, s idősek - mind keserű mosoly hagyja el arcunkat, mikor felismerjük mindazt az érzést, amely ott van a zenében, s amelyet még magunk sem értünk; s e gyermek a maga pajkosságával, huncut játékossággal teríti elénk életünk szőttesét. Ha az utcán, vagy a játszótéren látnánk e gyermeket, csak legyintenénk - "ugyan, mit tudhat a felnőttek világáról".

Nem csupán a Tiédről tud! Hanem az Övéről, az enyémről ... az Életről.

Nem Ő ül előtted, hanem Te vagy előtte, s innen látja, mit rejtegetsz az álarc alatt, mögött. Te pedig nem veszed észre a vidáman szaladgáló gyermeket, mert nem tudsz odanézni, ahol ő van. Azzal vagy elfoglalva, hogy meredten előre tekints, megtartva így álarcodat.

A koncertről kiáradó tömegben észre sem vettük a kisfiút.Hatalmassága parányi!

 

Tegnap, üres óráimban kedvenc folyóiratomat lapozgattam, s egy mondat megragadt az egyik cikkből: "a művészet mindig az életről szól".

Mit jelentsen ez? Mi teszi az életet életté?

Az, hogy merek, hogy ott van bennem a Merészség és az Alázat. A kettő nem zárja ki egymást, nagyon jól elférnek egymás mellett. Sőt, egyik a másikból táplálkozik.

Az Életet az képzi, hogy elfogadom a változást, azt életem természetes részének tekintem. Ám nem csak változás létezik, hanem változtatás - egymásnak szülei és gyermekei. Változás akkor következik be, ha változtatok - változtatás pedig csak változással lehetséges.

Ahhoz viszont, hogy mindezt meg tudjam tenni, az Alázat elengedhetetlen.

 

Nézz a tükörbe. Lásd meg magadban Istent és Istenben magadat!

Vedd a kezeidbe Isten hárfáját, húrjait Merészséggel és Alázattal pengesd. Isten hárfája a Te hangszered is: Benned is zenél!

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.