Jelenlegi hely

HIT - EL - ESSÉG

Herceg Attila képe

Ha ismeretlenül megszólítanálak és megkérdezném, hívő vagy-e, vagy vallásos, vajon hogyan felelnél? Talán döbbenten visszakérdeznél, „Mi a különbség, és egyáltalán, mit számít ez?”. Utóbbira azt válaszolnám, nem számít. Nekem nem. Neked annál inkább. 

Ne rohanjunk ennyire, kezdjük az elején.
Hívő vagy vallásos? Mi a különbség?
Vallani nem jó. Általában nem önmagunktól tesszük, hanem valamilyen kényszer hatására. Vallunk, mert valamit el akarunk érni. Valamilyen célért tesszük, valamilyen (külső vagy belső) nyomásnak engedve.

Vallani nem jó. Hinni?
Ahhoz, hogy valljak, nem kell hinnem. Nem szükséges átélnem, a magamévá tennem azt az érzést, tudást, amivel kapcsolatban vallok. Bevallhatom a bűneimet, de ez még nem feltételezi azt, hogy valóban átérzem a súlyát, esetleg bűnbánat lenne bennem. Be kell vallanom, mert mások ezt várják tőlem. Ha vallok, másokat szabadítok meg a tehertől. Jobb lesz ettől nekem? Nem biztos.

Vallani nem jó. Hinni?
A hit magában foglalja a belső megerősítést. A hit nem akaszt rám terheket, sokkal inkább erőt ad. Még pontosabban: ezt az erőt magamnak adom. Hitem jeléül, a magam iránt érzett tisztelet, elfogadás és szeretet ajándékaként. Ha hiszek valamiben, azt követem. Legjobb esetben hitem szerint cselekszem.

A vallásról mindez nem mondható el. Nem kell egyetértenem azzal, amit vallok. Nem kell követnem azt, amit vallok. Nem szükséges hozzá sem tisztelet, sem elfogadás, sem szeretet, és senki sem kötelez arra, hogy annak megfelelően cselekedjek.
Ha vallok, megtehetem, hogy hazudok. Sőt: leggyakrabban el sem tudom titkolni a hazugságomat, hiszen lerí rólam, szinte mindenki más tudja, hogy nem mondok igazat. Csupán vallok.

A hitel szavunk nem véletlenül fakad a „hit” tövéről.
Akinek hitelt adok, abban megbízok, tehát tisztelem és elfogadom. Mi több: szabadságot adok neki és önmagamnak is. Számolok azzal a lehetőséggel, hogy nem minden az elképzeléseim szerint fog történni. Megeshet, hogy a másik visszaél a hitemmel – s ezzel elveszti a hitelét.

A lényeg: a saját hitelét veszti el, és nem az én hitemet. Azzal egyedül én gazdálkodhatok.

Ha megtörténik, hogy a másik visszaél a hitemmel, de én lehetőséget adtam erre neki, akkor felelősséget vállaltam. Talán dühös leszek, esetleg csalódott – de képes leszek megbocsátani. Nem csak neki, magamnak is. S ez a legnagyobb erény.
Ekkor válok hitelessé. A hitelesség ugyanis azt jelenti, hogy nem veszítem el a hitemet.

Bár a hit és a vallás is épülhet egy adott cél köré, a lényeges különbség éppen abban rejlik, hogy a vallás konkrétan a célra irányul, annak elérésére a lehető legrövidebb úton, a lehető legkevesebb szenvedést átélve.
A hit sem veszíti szem elől a célját, de lehetőséget teremt arra, hogy az oda vezető utat a maga teljességében éljük meg. Ez nem egyenlő azzal, hogy a hit előtérbe helyezi a szenvedést.
A szenvedés az elkövetett hibákból fakad, de a hitem által elfogadtam, hogy „benne van a pakliban”. Lehet, hogy hibázok, és lehet, hogy emiatt szenvedni fogok – csakhogy én ezt megengedem magamnak. Megengedem, mert ember vagyok. 

Ha képes vagyok kimondani azt, hogy ember vagyok, és ebből fakadóan hibázhatok, saját magam számára teremtem meg a szabadságot. Ugyanis ha hibázhatok, az egyúttal azt is jelenti, hogy számtalan lehetőség áll előttem, amelyek közül én választhatok. Ha viszont vallanom kell, akkor nincs választás – vagy legfeljebb kettő. Ha pedig szabadságot adok magamnak, azzal kinyilvánítom a saját magam iránti tiszteletet, szeretetet és elfogadást.
Így válok hitelessé.

Most pedig térjünk vissza a Te kérdésedhez: mit számít ez?
Nem számít. Nekem nem. Viszont nekem csak akkor nem számít, ha én már képes vagyok hinni. Ekkor ugyanis megengedem, hogy ne számítson. Nem akarom a saját hitemet Rád kényszeríteni. Azért, mert tisztellek, elfogadlak és szeretlek? Esetleg, vagy részben. Talán azért is, mert tudom, hogy Neked is van hited.

Sőt: örülök annak, hogy visszakérdeztél.
Ez ugyanis azt mutatja, hogy tudsz kételkedni, ami a hit egyik legfontosabb építőköve. A hit nem csak az elfogadásra tesz képessé, hanem a megkérdőjelezésre is. Ha vallok, akkor nem tamáskodhatok: vagy elfogadom, vagy pórul járok. Akkor hát inkább elfogadom.

Mit számít ez?
Nekem nem számít. Viszont Neked nagyon is számíthat, ha szabadon szeretnél dönteni. Igenis számíthat, ha felelősséget akarsz vállalni – önmagadért, a társadért, a gyermekeidért. Nekik is számítani fog.

Share

Hozzászólások

Fiatal Kollegam Herczeg Attila drs, nem az oregebb tanarkollega okan hanem orvos-jogtudos professor emerita tanacsaval irok szerkesztosegenek az idoeltolodas miatt nem telefonon es nem magyar ekezetekkel. Laudacioja szerint zenesz, gratulalok tudomanyos karrierje elejehez! Tudomasom szerint viszont Nemzeti Felsokt.Tv., a doktori iskolak vagy MTA fokozatodaitelesi rendje sem nevesit drs. prefixumot amit on hasznal. A medical science-ben es a magyarorszagi jogismeretem szerint a szemelyazonosito okmanyba sem tuntehet fel ilyen roviditest. Sajat hallgatoim a PhD hallgato vagy PhD szigorlat utan PhD doktorjelolt megjelolest hasznaljak magyarorszagi kozlesnel es itt az USA-ban. En sem irom le ezt prof. dr.med.dr.jur. habil.Katalin Nagy DSc PhD mert ugye milyen hasznalhatalan lenne pedig az egyetemi hagyomany es jogrend lehetoseget ad ra. Kerem ettol a tudomanytalan drs-tol es a tudomanyos felrevezetesektol tartozkodjon a weblap mert nem torvenyes es nem helyes nem etikus. Palyajat kiserje szeretet! Katalin Nagy

Oldalak

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.