Jelenlegi hely

Az érzelmek habanerája

Herceg Attila képe

Ha elolvasunk egy irodalmi alkotást, vagy megnézünk egy operaelőadást, minden esetben beleéljük magunkat valamelyik szereplő helyzetébe. Ez persze lehet irányított helyzet is, ami leginkább akkor fordul elő, ha egy nézőpontot majdnem készen kapunk - a könyv ezért előnyben van, hiszen egy színpadi előadás, vagy film során a rendezés többnyire megszabja az adott nézőpontot.
Ugyanakkor pillanatnyi lelkiállapotunk is meghatározhatja, kinek a bőrébe bújunk, ám - főleg, ha többször olvastunk egy drámát, vagy láttunk egy színművet - mi magunk is megválaszthatjuk, kit helyezünk saját színpadunk rivaldafényébe.

Zenekari művészként abban a szerencsében volt részem, hogy a számtalan előadás alatt saját mentális színpadomon is újrajátszhattam az eseményeket, s kiválaszthattam, kinek a nézőpontjába helyezkedjek. Georges Bizet operájánál is pontosan ezt tettem. Már a cím is a női főszereplőre irányítja a figyelmet, ám aki szeret elmerülni a lelki útvesztőkben, s figyelemmel kísérni a jellemváltozásokat, az előbb vagy utóbb Don José alakjára fókuszál.
Ehhez persze nem árt némi háttér ismeret. Egy-egy rendezés nem csak segíthet, hanem bizony hátrányosan is befolyásolhatja a történet megértését, feldolgozását. Érdemes tudni, hogy Carmen nem érett, kiforrott nő, hanem egy tizennyolcéves kacér leány, aki korát meghazudtoló szakértelemmel alkalmazza a női praktikákat. Kiválóan ráérez Don José gyenge pontjára: tudja, hogy számára a legfontosabb az ambivalens kötődés. Ragaszkodnia kell valakihez, aki irányítja, miközben észre sem veszi, hogy van valaki, aki képes őt a kontroll gyakorlása nélkül szeretni.
Itt válik világossá, hogy Carmen sokkal erősebb Don Josénál. S mivel még szinte gyerek, nagyszerűen működnek érzelmi adó-vevői, ami hozzásegíti ahhoz, hogy a letapogatott szükségleteknek megfelelően tudjon zsarolni, manipulálni.

Don José pedig partner a zsarolásban, a befolyásolásban. A folyamatos anyai kontroll és a szerelmi játékok hatására személyiség olyannyira torzul, hogy az utolsó felvonás fináléjában mindössze néhány perc leforgása alatt rendkívül szélsőséges érzelmi skálát jár be: kétségbeesés, reménytelenség, könyörgés, fenyegetőzés, s végül gyilkos indulat vesz erőt rajta. Úgy dönt, ha szerelme nem lehet az övé, hát másé se legyen, ezért halálra késeli.
Ekkor jut el odáig, hogy érzelmeit és indulatait, melyeket eddig magába fojtott, most először nyíltan vállaljon, s kimondja, hogy ő a gyilkos.

Don José éppen ugyanazzal az eszközzel képes érvényt szerezni férfiasságának, mint Carmen új szeretője, a torreádor: az ölés által.
A férfi ugyanis csak ideig-óráig képes önmagát feláldozni. Nem hajlandó szembenézni azzal, hogy saját személyiségének torkához szorít kést. A végkifejlet: halál.

Éppen úgy, mint Bartók Béla A kékszakállú vára című operájában. A férfi mindaddig keresi a kötődést, amíg végül szeretetének személyét (valójában tárgyát) megfojtja, önmagát pedig örök magányra kárhoztatja. Carmen és Judit valójában áldozat, amelyet Don José és Kékszakállú személyiségének oltárára terít.

 

Ez lenne hát a férfi?
A válasz csak akkor igenleges, ha a nő mindebben egyenrangú társként vesz részt. Márpedig Carmen és Judit magára vállalta az áldozat szerepét. Lett volna kiút, de mindketten elmentek az utolsó kapuig, ahonnan már nincs visszaút.

Egyedül nem lehet játszani. 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.