Jelenlegi hely

Unawatuna Beach – Kandy

Chance Program képe

Autóval lementünk Galleba, ami délebbre található Srí Lankán, a déli rész legnagyobb városa. A körülbelül egyórás utazás végcélja egy tengerparti szakasz volt – amit néhány éve a világ legszebb partszakaszának választottak –, de előtte még beiktattunk egy véletlenszerű megállót, amikor egyikünk meglátta, ahogyan halászok éppen bevonják a hálót a parton. 15-20 férfi húzta kézzel a két kötelet, ami a halászháló két széle volt, de a háló vége még messze a vízben terelte a halakat. Fotókat készítettünk és segítettünk nekik a kötelet húzni, amin a szingalézek sokat mosolyogtak...

Türelmesen vártuk a halászat végét. Kb. 45 perc múlva kihúzták a hálót. Rutintalan halászokként elsőre azt hittük, nincs ma kapás, mert a háló nagy részét már régen a partra húzták, halakat viszont még nem láttunk. Aztán megjelent a fogás is: óriási mennyiségű hal a kitágult háló leghátuljába szorulva. Eddigre kisebb tömeg állta már körbe a hálót, szorosan körbeállták a kibontott hálót és elkezdtek licitálni a frissen kifogott állatokra. A hálóban szomorúan nagy mennyiségű szemét is fennakadt, kétliteres kólásüvegek és műanyag csokipapírok, de azokra nem licitáltak.  Amikor visszafelé indultunk, sok órával később, a maradék halak magánszemélyek apró ruhaszövet-darabkáin feküdtek élettelenül, és nekem ekkor esett le, hogy ez a hely maga a halpiac, csak a halak nem utaznak a piacig, mint a mi kis szárazföldtől övezett hazánkban, hanem a fogás helyszínén azonnal fel is vásárolnak mindent.

A beach valóban gyönyörű szép volt. Egy partmenti kis étteremben ültünk le és bementünk az óceánba. Engem annyira nem izgat ez a sok víz, de a gyerekek imádják, és addig nyaggattak, hogy én is bementem. 

Félelmetes szívóereje van az óceánnak. A parttól számított ötödik méterig egyenletesen mélyült a víz, utána viszont szabályosan eltűnt a talaj. Nem is mentünk ezen a ponton túl, mert veszélyes lett volna. A partnál elengedtük magunkat és hagytuk, hogy beszívjon majd kisodorjon minket a partra a víz. Eddig ezen a partszakaszon volt a legnagyobb az óceánnak az ő háborgása: hosszú métereken tolt minket a part felé a víz. Minden ötödik-hatodik hullám sokszoros nagyságú volt az előzőekhez képest, így azt kellett türelmesen kivárni, ha nagy élményt akartunk.

Estére nagy meglepetést találtunk ki a gyerekeknek. Megbeszéltük, hogy az első heti ismerkedést, letelepedést egy játékkal zárjuk le, amivel a mentor-gyerek kapcsolatot próbáljuk majd erősíteni. A feladat: párokban, különböző időpontokban, egymástól függetlenül elindulva eljutni egy meghatározott helyre, Kahawából Kandy városába, kizárólag tömegközlekedés használatával. Természetesen minden mentor–mentorált párt egy helyi tapasztalt idegenvezető kísér majd, de ő nem segíthetett, kizárólag akkor, ha esetleg valami történne, amihez az ő helyismerete szükséges. Kandy a sziget közepe felé található, a sziget csúcsát alkotó hegy oldalában, s egykor az ország fővárosa volt. Az ötletet hallva nagyon fellelkesedtek a srácok. Kiosztogattuk a térképeket, megállapodtunk egy költési keretben, amit mindenki magával visz – és egy nyereményben, ami az első három helyezettnek jár. A túra után egy éjszakát fogunk Kandyben tölteni, majd végéhez ér az első hét.

Vasárnap reggel 6:30-kor indultunk el, ketten mentoráltammal, hogy meghódítsuk Kandyt. Egyetlen térképet és egy kis útiköltségpénzt kaptunk, plusz előző este megnéztük a neten, milyen lehetőségeink vannak busz és vonat terén, de vonat nem járt Kahawa közelében, csak délután, úgyhogy maradt a busz. Eljátszadoztunk azzal az ötlettel, hogy a légvonalban legközelebbi utat válasszuk (neki a hegynek), de aztán úgy vágtunk neki, mint mindenki más is: az óceánpart mentén északnak Colombóba, s ott átszállni egy Colombo-Kandy-járatra. Kevésbé kreatív vagy kalandos, viszont talán elsőnek jutunk oda.

A buszmegálló a partnál van, 5 perc alatt odaértünk. A busz Galle-Colombo járat volt, s talán meg sem állt egészen a megállóban, hanem csak lassított, menet közben kellett felugranunk rá. A helyi buszok menet közben is nyitva tartják ajtaikat, és főként ülőhelyek vannak rajtuk, egyetlen szűk folyosóval közöttük. Egy darabig tömegnyomorban álltunk és szinte megállás nélkül hasítottunk Colombo felé. A jegyszedő 300 rupiát kért kettőnktől a 3,5 órás útért (kb. 550 Ft). Az ülések fölötti csomagtartó rácsokon hangfalak feküdtek, amikből hangosan itteni slágerek szóltak, amiket a jegyszedő is kedélyesen fütyülgetett. A srí lanka-i slágerzenében megvannak az indiai hangszerek, de ahogyan keverednek a mai popzene hatásaival, minden hangszer kap egy rövid szólót, és ezerféle hangszert használnak, így a zene egy gyors, lüktető, színes, barokkosan csicsás kavalkád. Szerencsére csak egy kisebb kultúrsokk ért minket, így kibírtuk, míg odaértünk. Buszoztunk a helyi zene által aláfestve, bal oldalon óceánpart, nyitott ajtókkal a bal oldali sávban haladva…

Kandy magasan, egy hegyláncolatban elhelyezkedő város. Nem túl nagy, pár százezer lakos él benne. Van egy gyönyörű tava, egy hatalmas Buddha-szobra, ami egy hegyről figyeli a várost, és Kandyben őrzik Buddha egyik fogát is. Megérkezésünkkor már hetedik órája voltunk úton, a hosszú ideig tartó buszozás után jólesett gyalogolni egy kicsit, sőt futottunk is, nehogy az utolsó métereken csússzunk le egy jó helyezésről. Mire odaértünk, már többen közülünk megérkeztek, de mivel félórányi eltérésekkel indultunk otthonról és a menetidőinket hasonlítottuk össze, nem estünk kétségbe. Kiderült, hogy mindenki ugyanazon az útvonalon ért oda, így sokszor a különbségeket néhány perc jelentette, számunkra egészen pontosan egyetlen perc – ennyivel csúsztunk le a harmadik helyről. Ezután viszont fantasztikus meglepetés ért minket, és ez is mutatja azt, milyenek a srácok és hogyan viselkedünk egymással: az én mentoráltam kevésbé tehetős, mint a többiek, ezért az első három helyezett lemondott nyereményéről az ő javára. Ez után a lélekemelő élmény után már csak egy séta maradt nekünk a városban, aztán este alvás az úti célként szolgáló szállodában - másnap pedig vissza Kahawába.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.