Jelenlegi hely

Testközelben az elefántokkal

Chance Program képe

Kandy-ből hazafelé az út mentén megláttunk egy elefántmenhelyet. Itt olyan elefántokat fogadnak be, amikkel gazdáik rosszul bántak. 7-8 elefánt él jelenleg a központ területén. Mikor odaérkeztünk, épp az egyiket fürdették a telep melletti folyóban. Gondozója lefektette a vízbe, amibe az elefánt az oldalával beledőlt, s csak néhány másodperc után dugta ki ormányát, hogy levegőt is kapjon. Utána az állatgondozó behívott minket a folyóba, hogy segítsünk tisztítani az állat hátát. Egy kókuszdióhéjjal a kezünkben a térdig érő folyóba gázoltunk. Mivel az elefánt megijedhet attól, hogy idegenek foglalkoznak vele, mindig a hátánál kellett állnunk, ahol nem láthatta, ki gondozza éppen. A dió héjával kapartuk le a bőrére ragadt izzadságot, azokat a részeket a hátán, amiket ő már nem ért el az ormányából kispriccelt vízzel. Közben egy varánusz úszott el tőlünk nem messze, egy másik elefánt pedig jött befelé a vízbe egy kis hűsölésre.

Bizonyára sok élmény áll még előttünk, de eddig ez volt a legjobb alkalom arra, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsünk a minket körülvevő környezettel. Sok varánuszt látunk ittlétünk alatt, s nekem sokszor beugrik az a példány, amit otthon láttam - az állatkertben, egy terrárium üvegfala mögött. Eddig borzasztóan távolinak tűnt egy varánusz, ezért nem szúrt szemet, hogy bezártságban él egy állatkertben, de azok után, hogy természetes élőhelyén láttam vadászni/pihenni/úszni, már sokkal nehezebb lelki szemeimmel látni a bezárt állatot. Ugyanez vonatkozik természetesen az elefántra is. Ott feküdt a lábaink előtt a vízben a legnagyobb testű szárazföldi állat (illetve a második, afrikai rokona után). A bőre rendkívül kemény és vastag, ritkás szőre olyan, mint a drót. Eleinte ijesztő, ahogyan minden lélegzetvételére megemelkedik a hasa, hátrálunk egy lépést: mit tehetünk egy ekkora állattal szemben, ha meg akar minket támadni? De persze teljesen ártalmatlan, csak hűsöl és élvezi, hogy már nem viszket a háta.

Barnabás (Gyöngyi mentoráltja) úgy jött Srí Lankára, hogy ha lesz alkalma rá, szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni állatokkal, így elhatároztuk, hogy öten (ők ketten, én Dáviddal és még egy srác) feljövünk ide a hegy oldalába, és eltöltünk néhány napot elefántgondozással. A hely bárkinek lehetőséget ad erre: egy kevés pénzért cserébe elláthatjuk az elefántokat (reggeli ébresztés, fürdetés, játék, esti altatás, vagy akár a hely szuvenír-boltjában végzett munka). Természetesen minden befolyó pénzt a telep fenntartására fordítanak. Megbeszéltük velük, hogy három napot itt leszünk.

Késő délután folytattuk a visszautat: körülbelül négy óra autókázás várt ránk. Út közben megálltunk a KFC srí lanka-i megfelelőjénél (Nadeeshan Food Corner), ami a földút mentén, a legkisebb falu szélén van, s ahol természetesen csak helyi ételeket kínál az étlap. Kicsivel később, újra útközben egy rendőr állított minket félre és kirótt egy 1000 rupiás (kb. 1600 Ft) bírságot, amiért a záróvonalon túlment az autónk. A helyi törvények szerint Chaminak – végtelenül kedves és türelmes sofőrünknek, aki már majdnem két hete szállít minket mindenhova – abban a városban kell befizetnie a pénzt, ahol megbírságolták, ami azt jelenti, hogy otthonától háromórányi autóútra kell visszajönnie holnap, majd ismét haza. Mindenki beszállt egy kis pénzzel, így összejött a bírság összege és a benzinpénz is.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.