Jelenlegi hely

Tejpor-maffia Kambodzsában

Nagy Bendegúz képe
Tejpor-maffia Kambodzsában

Tejpor-maffia Kambodzsában

Ez az első estém Seam Reap-ben. Gondoltam magamban egy kicsit körülnézek. Az egyik kisbolt előtt tíz év körüli kislány egy pár hónapos babát szorít magához az egyik karjával, a másik kezében üres cuclisüveget lóbálva esdeklőn néz rám.

' No milk for the baby. Buy milk for the baby !' Nem pénzt akarok, csak tejet a kisöcsémnek, folytatja. Miért is ne? Együtt megyünk be a boltba, venném le a polcról a liter tejet, de az nem jó, tejpor kellene. A fél kilós kiszerelést szeretné, „Made in France”, hat dollár ötven cent. Nem olcsó, de hát egy kisbabának muszáj enni. A pultnál fizetek, a lány felmarkolja a dobozt, rohan kifelé, majd hátra a bolt mögé és két perc múlva üres kézzel jön vissza. 
Megiszok egy üveg ásványvizet, megyek kifelé, látom, hogy az én kislányom már egy másik turistát fűz. Kérdésemre, hogy hova lett a tejpor, csak annyit mond 'mother'. Hogy átadta az édesanyjának. Gyanús nekem a dolog.

Bemegyek a boltba, az egyik doboz aljára filccel felvésem az NBL monogrammot. A bolt előtt kérdezem a lánykát szeretne-e még tejport ?

'You very good Sir !', Isten áldja meg jóságát, Uram ! Hajszálpontosan ugyanaz még egyszer lejátszódik, a bolt előtt megint kérdőre vonom a lánykát. Most már pimaszul vigyorog. Pár perc múlva visszamegyek a boltba, nézem a polcot, hiánytalan a sor, a végén ott vigyorog a jelölt doboz alján az NBL.

Irány a kasszához, mutatom a nőcinek, magyarázom, de ő hirtelen elfelejtett angolul. " Nó íngli, nó íngli " már csak ennyire emlékszik.

Lecsapom a pultra a tejport, kirobogok a bolt elé, a lánykát karom ragadom, finoman megrázom. Erre szemtelen mosollyal az arcán elővesz két egydollárost, meglobogtatja az orrom előtt. 
Minden világos. Hülye turista akárhányszor megveszi a tejport, a bolt halálra keresi magát és a kislány is szépen kaszál. Dobozonként egy amerikai dollárt. Errefelé egy dollárból meg lehet ebédelni. 
Visszamegyek még egyszer a boltba. Jóval alaposabban megnézem a dobozokat, és most egyből feltűnik, hogy mennyire kopottasak.

A pénztárosnak a rendőrséget emlegetem, ő csak nevet és nagyokat legyint. A kambodzsai tejpormaffia akárhányszor lecsap a gyanútlan áldozatokra. Engem pedig pillanatok alatt elnyel a színes-szagos kambodzsai éjszaka.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.