Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Benczné Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor, Kovács Réka pszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

8 éves kislányom nagyon gyakran hazudik, amin vagy "rajtakapom", vagy a tanárai hívják fel rá a figyelmemet. Sajnos akárhányszor megpróbálok leülni vele beszélni ezekről a "füllentésekről", teljesen bezárkózik.

Egyéves gyermekem viselkedése egyik napról a másikra drasztikusan megváltozott.Eddig barátságos, közvetlen volt a családtagokkal, ismerősökkel.Néhány napja két alkalommal is pár órára

Lassan már 2 éve depressziós vagyok. Legalábbis én így érzem. 17 éves múltam, és még soha nem éreztem ilyen rosszul magam. Már hetek óta nincs kedvem semmit se csinálni, azt se, amit régen imádtam.

Van egy 9 éves lányom, aki most végezte a 3. évfolyamot és az osztályában gond van a gyerekek között. Van pár osztálytársa, akik iszonyú közösségrombolóan viselkednek.

Van egy 12 éves kislányom,aki tavaly februárban elveszítette az apukáját. Hirtelen történt. Stroke-ot kapott és nem tudtak rajta segíteni. Mi már ekkor nem éltünk együtt évek óta, de nagyon jó volt a viszonyunk, és a kislányom imádta az apukáját.

Férjemmel januárban megbeszéltük, hogy elválunk. Van egy 8 és egy 10 éves fiunk, velük még nem közöltük. Azóta is együtt élünk, sőt, azóta a feszültség megszűnt köztünk, teljesen jó a kapcsolatunk, sokkal jobb, mint az elmúlt években.

Már egy ideje arra keresem a választ, hogy hiperérzékeny vagyok-e? Jelenleg 16 éves vagyok, de kicsi korom óta érzékenynek számítok. Sokszor nem tudom kifejezni magam, nem tudom megmondani, mit szeretnék. Mértéktelenül sokat sírok.

Egy konkrét viselkedéssel kapcsolatban szertném a segítségét kérni. Anna lányom júliusban lesz kétéves. Boldog, kiegyensúlyozott gyerekként jellemezném.

Kamasz fiam (jövő héten lesz) 18 éves. Két és fél éve jár(t) egy kislánnyal, aki vasárnap szakított vele. Tegnap odajött hozzám, hogy tanácsot kérjen tőlem. Láttam, mennyire szenved.

Van egy 6 hetes gyönyörű kislányom, akit mindennél jobban szeretek, de mégsem tudom élvezni az anyaságot, mert a mindennapjaim csak az aggódásból és stresszből, sírásból állnak.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.