Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Probléma a hétéves kislányom indulatkezelésével lenne. Már egészen kicsi, kétéves kora óta küzdünk az állandó hisztivel. Ami most, úgy veszem észre, kisebb szorongással társult. Szeptemberben kezdte az iskolát.

Már az ismerkedésnél is... Mindig azt hiszem, hogy a partner hazudik nekem. És vádaskodóvá, hisztissé, agresszívvá válok, ha későn ír vissza. Eltaszítom magamtól, majd visszavonzom és a vége az lesz, hogy megszakítja velem a kapcsolatot.

Az én kislányom most első osztályos tanuló. Január közepe óta olyan félelembe van a gyerek, hogy nem tudjuk felvinni iskolába úgy, hogy ne lenne rosszul (hányás, remegés, tiltakozás).

Kislányom 4 éves lesz, jelenleg oviba jár. Nagyon okos, eszes kislány, és nagyon érzékeny lelkű. Január óta mondogatja nekem, hogy "hülye anya, buta anya" és puszit ad.

3 éves kislányommal elkezdtünk táncórára járni, minden szombaton 45 perc. Körülbelül 10 kislány van még az órán a szülievel együtt. Ami zavar engem, hogy egyedül az én kislányom nem figyel.

A barátommal 1 éve vagyunk együtt. Eleinte minden jól ment, minden problémát értelmesen át tudtunk beszélni, még ha az elején fel is csattantunk. Tudtunk mélyen beszélgetni az érzéseinkről és meg is értettük egymást.

Barátnőmmel lassan 3 hónapja vagyunk együtt. A kapcsolatunk eleje nagyon jónak indult, állandóan írtunk egymásnak és érződött ez az igazi szerelem!

Én teljesen össze vagyok zavarodva. A párom alig foglalkozik velünk, a kisfiammal és velem, pedig már egy éve együtt vagyunk, ő ott, én itt, csak vagyunk egymás mellett, semmi több, nincs

Kinek kell pszichológushoz fordulnia? A nagyon megromlott anya-lánya kapcsolatunkhoz szeretném a tanácsukat kérni. A 15 éves gyermek gyakorlatilag semmilyen közös programra, de már

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a 8 éves lányom kicsit visszamaradott vagy nem is tudom...

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.