Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor és Kovács Réka pszichológus várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

A következő kedves kórképekkel rendelkezem:
- érzelmileg labilis személyiségzavar
- bipoláris affektív zavar enyhe és középsúlyos epizódok
- generalizált szorongásból adódó pánik jellegű tünetek
időszakonként

Barátaink kisfiának kisgyermekkora óta viselkedési problémái vannak. Jelenleg 6 éves.Kisfiamat (4 éves) többször lelökte a lépcsőn, vagy fojtogatta. Sosem mertem egyedül hagyni őket egy szobában.

A kisfiam 7 éves. Az óvodában nem jött ki a gyerekekkel. Mindig azok után a gyerekek után ment, akikkel 1 perc alatt konfliktusa volt. Sokat hisztizett, dühöngott, kiabált. Most kezdte az iskolát.

A fiam, 3 gyermekem közül a legnagyobb majdnem 10 éves, az eddigiekhez képest még szétszórtabb és rendetlen. Szerencsére jó képességű, a tanulással eddig nem volt gondja.

7 és fél éves kisfiam szeptemberben kezdte az iskolát; nyugodt, mosolygós, de zárkózott kisfiú - elég érzékeny; mindene a foci. A második-harmadik héten volt 2-3 éjszakai felsírása (osztálytársak

Idén nyáron megismerkedtem egy fiatalemberrel, aki két évvel idősebb tőlem. A napok múlásával nagyon beleékelődtünk egymás életébe, és azóta se töltöttünk úgy el akár egy napot is, hogy ne írjunk a másiknak.

Én most egy olyan helyzetben vagyok, hogy túlságosan akarok magamnak valakit és ebből kifolyólag nincs is senkim.

7 éves fiam az iskolában folyton piszkálódik a társaival - meglátásom szerint ezt egy negatív élmény előzi meg, amin nem tud túllépni. Hogyan taníthatnám meg neki

Tavaly május óta külön élünk kisfiammal (5 éves) volt férjemtől. 2 hetente látogatja gyermekünket. Kisfiam nem akar vele menni láthatáskor. Hangosan sír és kiabál, hogy

23 éves egyetemista lány vagyok, a barátom is 23 éves, akivel 1 év 3 hónap után szakítottunk, azt mondja, jó neki most egyedül. Gimnáziumban osztálytársak voltunk, nekem már akkor is tetszett, de neki akkoriban is volt barátnője.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.