Jelenlegi hely

Vissza szeretnénk kapni a régi barátot

Egy jó barátról van szó, segíteni szeretnék neki. Nagyon megváltozott az elmúlt időben, nem létező dolgokat mond, gyanúsítja a barátait, követik, telefonbeszélgetéseket hall, fenyegetőzik. Nem akar elmenni orvoshoz, mert állítása szerint ő nem beteg, hanem mi, a barátok vagyunk azok. Tb-je sincs, nem is akarja, hogy legyen. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni ebben az esetben, kezdünk félni tőle a fenyegetőzései meg a vádaskodásai miatt, amiket képzel. Pl. olyat csinált, hogy a telefonból kivette a sim-kártyát meg az akkumulátort, mert őt lehallgatják. Megrongáltuk az autóját stb. Tanácstalan vagyok a barátokkal együtt, vissza szeretnénk kapni a régi személyt... A családjában sem bízik, ők is meg akarják mérgezni...

 

Kedves Whiteangel,

a leírása alapján a barátja olyan állapotban van, amelynek javítása, tüneteinek kezelése orvosi, pszichiátriai segítséget igényel. Azt gondolom, hogy aggódó szerettei helyesen látják ezt - nem megy majd egyszerűen és gyorsan "visszakapni" a régi barátjukat. Ezt fontos tudatosítaniuk magukban, és felkészülni az Önök előtt álló kihívásra, nehezebb időszakra. Mindenképpen arra lenne szükség, hogy a barátja valamilyen módon hozzájuthasson a megfelelő segítséghez. Sajnos, a betegsége jellege pont ennek elfogadását lehetetleníti el. Illetve kevéssé valószínű, hogy olyan szenvedésnyomás alakuljon ki nála, ami miatt önként segítséget kérne.

Fontos lenne, hogy az ő nehezen elviselhető, ellenséges viselkedése ellenére is maradjanak valamilyen formában mellette, kísérjék figyelemmel az állapotát, hogy közbe tudjanak lépni, ha szükségessé (és lehetségessé) válik! Illetve, hogy empatikusan, de határozottan képviselhessék számára a realitást, az elfogadásra törekvés mellett folyamatosan, finoman szembesíthessék őt a valósággal. Azt feltételezem, hogy állapota hullámzó, tehát vannak "tisztább", az egészséges működéshez közelebbi, nyugodtabb időszakai - ilyen alkalommal talán sikerülhet őt ellátáshoz juttatni. A barátok, családtagok jóindulatú összefogása, együttműködése létfontosságú ebben a helyzetben.

Kényszeríteni - egyelőre - persze nem lehet a gyógykezelésre. Eljöhet majd az a pont, amikor viszont már ki kell hozzá hívni a mentőt (ha viselkedése önmaga vagy mások számára veszélyessé válna).

Üdvözlettel

Benczné Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.