Jelenlegi hely

Virtuális szerelem vagy csak "nyelvtanulás"?

A páromra skypeon ráírt egy külföldi lány, aki már az első üzenetei között a szerelmet emlegette, nyilván nagy volt az öröm a párom részéről, mert így legalább használhatta nyelvtudását. De egyre érdeklődőbb lett a csaj, azóta naponta beszélnek, mindennap küld neki képet magáról és videóchateltek is, hogy biztosan tudja, nem kamu a másik fél. Persze én ezen kibuktam és azóta folytonos a bizalmatlanságom, gyanakvásom. Este, lefekvés előtt míg én mellette fekszem, órákig beszél vele, sokszor elfordulva tőlem... olyankor szoktam vele vitát kezdeményezni, amire mindig azt mondja, hogy bízzak benne, és hogy ez nem komoly, nem megcsalás, és ne kezdjem megint. Megesett, hogy azt mondta, ha elhagyom, ez a csaj a b terve... De én úgy érzem, ha valaki a párja mellett ilyen intenzíven reagál arra, ha hirtelen megrezzen a telefonja, az "szar ügy". A csaj régiségkereskedőnek vallja magát, állítólag időnként Afrikába megy emiatt. Tegnap is állítólag onnan
írt, és állítólag fegyveresek kirabolták a bank előtt, ezért a páromtól, akivel 3 hete beszélnek, pénzügyi segítséget kért. Persze ő nemet mondott, de én a kezdetektől azt érzem, hogy van valami, ami hibádzik. Az emberfiára nem ír csak úgy rá egy bombázó csaj, aki intelligens is és mindennap képet küld, mindenáron egy magyar pasit akar, mert hogy igen, olyat is írt neki, hogy szívesen idejönne csak a páromért... és nem hazudja azt, hogy kirabolták és pénz kell neki. Pedig a webkamerából ítélve, amit csak a párom látott persze, valós a csaj.
Nehéz a helyzetem, tegnap már ott voltam, hogy azt mondtam a pasimnak, hogy részemről vége - mire ő kibukott, hogy őt ezek szerint mindenki csak át akarja verni. Hozzáteszem, alig aludt 3 órát. A csaj folyton nyomta az üzenetekkel, hogy "jaj, ha ő nem küld pénzt, akkor mit fog csinálni, hisz kirabolták?" Amikor anyósomnak meséltem ezt a dolgot, aki velünk él, ő is elmondta, hogy szokta neki mutogatni a képeket, de ő mindig kérdőre vonja a fiát hogy igen, ez egy csaj, de mi lesz a szerelmeddel, akivel együtt élsz? Erre pedig persze hogy az a válasz, hogy ez csak szórakozás. Ugyanakkor azzal is megnyugtatott, hogy ez biztosan csak egy múló szeszély, és egy pillanatra így is éreztem, amikor a párom megjegyezte, hogy lehet, véget vet ennek a virtuális valaminek, mert kezdi érezni az átverés szagát... persze azóta ugyanúgy beszél vele, még most is írt neki munka előtt.
Mit tegyek ilyen helyzetben? Sok kibukás, a téma átbeszélése már megvolt, de mégis ragaszkodik ahhoz, hogy "ő csak ír, nyelvet tanul"...pedig eddig a szex, a hosszas beszélgetéseink, csapatmunka..mind jól működött..nem értem.

Kedves Diána!

Néhány dolog feltűnt, szöget ütött a fejembe, ahogy a sorait olvastam - ezekre reagálok, gondolataim továbblendíthetik Önt is a helyzetük, önmaga és a párja megértése felé.

"Párom", "pasim" - így emlegeti a szeretett férfit, ami arra utal, hogy párkapcsolatuknak még az elköteleződés szempontjából kezdeti szakaszában járnak. Erre utal az is, hogy elhagyásról, "b-tervről" is viszonylag hamar, könnyen szó esett Önök között. Ugyanakkor az ő édesanyját mint a saját "anyósát" említi - anyósa egy házastársnak van! Lehet, hogy Ön már máshol, előrébb tart a vágyai, kötődése szintjén ebben a kapcsolatban, mint a férfi? A párkapcsolat három tartópillére a szenvedély, az intimitás, és az elköteleződés. Arányuk minden esetben más, de hosszú távú(-ra tervezett) kapcsolatban fontos, hogy a pár mindkét tagja hasonló igényekkel, elgondolásokkal rendelkezzen ezeket illetően.

Vajon a párjának milyen, eddig ki nem fejezett, vagy akár fel sem ismert igényét elégíti ki ez a virtuális kapcsolat? Mintha megélné rátermettségét, ügyességét, intelligenciáját (idegennyelv kompetens használata), megélné, hogy támaszát igénylik (nyílt segítségkérés). Láthatóan ő is küzd magában: tartózkodik, hiszen nem utal pénzt, rálát, hogy mintha ez csak múló szeszély volna, "érzi az átverés szagát"... közben élvezi, hogy Önt ilyen "ártalmatlanul" féltékennyé tette - hiszen ez az Ön szerelmének, és az ő értékességének bizonyítéka, nem igaz? Élvezi, hogy még mindig kívánatos célpont a másik nem számára (az elköteleződés egyik fontos gátja a többi lehetséges partnerről való lemondás, az ebben óhatatlanul rejlő veszteségtől, megfosztottságtól való félelem!), élvezi a tiltottság pezsdítő, éltető izgalmát.

Mi helyett chatel? Mi történne Önök között, ha ezt nem tenné? Milyennek élhette meg a kapcsolatukat ő mostanában? Az Ön "kibukása" valószínűleg nem viszi előre a dolgukat, mert csak még tovább mélyíti a repedést kettejük között. "Átbeszélni" úgy érdemes a kérdést, hogy arra koncentrálnak, kiben milyen érzéseket kelt ez a helyzet. Hasznos, ha én-üzeneteket fogalmaz meg a párja felé, az ő viselkedés-elemeinek konkrét, semleges leírásával (pl. "Amikor te ezt teszed, én így érzem magam"). Ez elejét veheti a gyors sértődésnek, a "legjobb védekezés a támadás" jellegű, parttalan vita kialakulásának, a bűntudat blokkoló munkájának. Ugyanerre bátoríthatja a férfit is! Így sikerülhet átmenniük a kettejükről szóló érdemi beszélgetésbe, a "skype-os csaj" szituáció tüneti (félre-)kezelése helyett. Továbbá: mostanra már bizonyára van sejtése, tapasztalata arról, "mitől döglik a légy" a párkapcsolatukban - sőt, lehet, hogy most van itt az ideje új dolgokat kipróbálni együtt. Ne legyen rest bevetni a női praktikákat, csábítsa el újra a párját!

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Benczné Simon Sarolta

Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.