Jelenlegi hely

Valami pszichés dolog van a háttérben?

Sajnos van egy olyan problémám, amiben eddig senki nem tudott segíteni. Körülbelül akkor kezdődött, amikor kilencedikes lehettem. Most másodéves egyetemista vagyok. A helyzet az, van olyan, amikor napokig elég sűrűn látogatom a WC-t. 15-20-szor is akár. Régebben voltam vele urológusnál, aki felírt ezerféle gyógyszert, amiből egy működött, de utána rezisztens lettem ellene, szóval kilőve. Szeretném leszőgezni, hogy semmilyen egészségügyi bajom nincsen. Volt hólyagtükrözés, minden rendben volt. Annyi, be volt gyulladva a húgycsövem, de nem tudták, mitől. Utána vissza se jártam már kontrollra. Minek? Sejtettem, hogy nekem közöm sincs az urológushoz, így kénytelen voltam az interneten felütni a dolgokat. Sejtem, hogy valami pszichés dolog van a háttérben, de nem tudom, mi. Neg nem is mindig jön elő. Tavaly május óta mostanában jött elő, de régebben rosszabb volt; egy 45 perces tanórát alig bírtam ki. Most se annyira jó, a munkahelyen nem nagyon tudok mosdóba kimenni és kényelmetlenné teszi az életem. Arra rájöttem, hogy a gyógyszer felesleges. Életmódot is váltottam, rendszeresen sportolok és mozgok heti 3-4 alkalommal, és jól táplálkozom. Bár szerintem ez csak egy klisé, hogy ettől valaki "beteg" lehet. Tudom, látatlanban nehéz mit mondani, de mégis. Kérem, segítsen valamivel, egy tanáccsal, mert idegeimre megy ez a "betegség".

Kedves Dávid!

Nem teljesen értem, amit állapota fiziológiai hátteréről ír. Ha volt szervi ok, akkor azt teljesen ki kell kezelni, és kontrollra, akár rendszeresen is vissza kell járni. A húgycsőgyulladás nem elhanyagolható állapot! Ha nem tudják, mitől volt, az még nem jelenti azt, hogy nem kell kikezelni, és figyelni, nehogy visszatérjen. Ha kapott gyógyszert, amitől jobb lett az állapota, majd romlott, annak is oka van, amiben a szakorvos tud Önnek segíteni - akkor, ha elmegy, és segítséget kér.

Egy tünetről csak akkor lehet állítani, hogy pszichés háttere van, ha minden kétséget kizáróan utánajárt a szervi okoknak. Gyakran látjuk, hogy egy szervi probléma, mint például egy hasmenés, tüneteket hagy maga mögött. Ha egyszer negatív élményem volt például a vizeléssel kapcsolatban, az ahhoz kötődő szorongás megmarad, ami egyébként tovább ront a helyzeten, hiszen szorongásos állapotban az ember amúgy is gyakrabban megy mosdóba. Így kialakul egy ördögi kör. Ilyen esetben szorongásoldó technikákkal, és szisztematikusan felépített viselkedésterápiával lehet visszabontani a tüneteket. Illetve létezik úgynevezett hólyagtréning, ami segít a teltségérzet felismerésében, tudatosításban, a vizelet visszatartásában. Ezekben pszichológus szakember tud Önnek segítséget nyújtani, de csak akkor, ha a szervi okok kétséget kizáróan rendeződtek.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.