Jelenlegi hely

Úgy viselkedik, mintha nem is léteznék

Körülbelül 3 hónapja szakítottunk volt párommal, de ez szakításnak nem nevezhető, mivel üzenetben szakította meg velem a kapcsolatot, és azóta mindenhonnan letiltott, beszélni sem akar. Másfél évig voltunk együtt. A kapcsolatunk ott romlott meg, hogy minden apróságon veszekedtünk már a végén. Tisztában vagyok vele, hogy ez a kapcsolat már nem működhet a jövőben, de ez az egész 3 hónap után is felemészt. Nem tudok aludni, enni, koncentrálni, mindenedben a miérteket keresem. Legutóbb kiderült, hogy ő már a szakításunk után pár héttel összejött mással... Nem tudom ezt az egész szituációt kezelni. Próbálom elterelni a gondolataimat, de valami mindig visszaránt. A szakításunk napján a veszekedés előtt elmondta, hogy ő rettenetesen
szeret és nem akar mással lenni... és most úgy viselkedik, mintha nem is léteznék... Miért lehet ez?

Kedves Kérdező!

Egy szakítás sosem könnyű, de talán akkor a legnehezebb, ha váratlanul jön, és a másik fél kezdeményezi. Nem egyszerű megérteni azt sem olyankor, ha a másik fél hamarabb továbblép. De ennél szerintem összetettebb egy ilyen történet, főleg, ha másfél évig vagy tovább tartott.

Először is, minden kapcsolatnak az elvesztése fájdalommal és veszteséggel jár. Ez olyasmi, mint a gyász, mikor ténylegesen és véglegesen elveszítünk valakit. Ennek a folyamatnak szakaszai vannak, amin mindenki átmegy, csak nem ugyanannyi ideig és nem ugyanolyan formában. Az értetlenségen és felfoghatatlanság-érzésen túl megjelenik a düh, a lehangoltság, és csak idővel jön el az elfogadás. Egy másfél éves kapcsolat hosszú annyira, hogy ez ne menjen végbe 1-2 hónap alatt. Így azt gondolom, természetes, hogy a 3 hónapja történt esemény még mindig hatással van Önre.

Azzal már érdemesebb foglalkozni, hogy ennyire a mindennapokat áthatja a gondolat, hogy mit gondolhat ő, mit miért tehetett. Fontos ilyenkor a baráti és családi kapcsolatokat illetve feltöltő és megnyugtató elfoglaltságokat előnyben részesíteni, hogy ne a bűntudat, illetve a magány érzése uralkodjon el. Lehet, hogy ez az, amit a párja egy újabb kapcsolattal oldott meg. Vannak, akik így tudják megoldani, hogy érzelmileg ne legyenek túlzottan megérintve és ne uralkodjon el rajtuk a rossz hangulat. 

Annak mérlegelése, hogy mi miért történt, vagy mit lehetett volna másképp, fontos szerepe lehet a későbbi kapcsolatra nézve. Hiszen minden megszakadt kapcsolat tanulság önmagunkról, és arról, hogyan működünk kapcsolatban. Így mindig fejlődésre is lehetőséget ad. De annak is megvan az ideje, ami nem most van. Jelenleg érzelmileg még nem vált le párjáról, így mindent, ami a kapcsolatban történt, nagyon szubjektíven, túlzott érzelmi hangsúllyal él meg. Ez most az elengedés és az önállósodás időszaka, amikor új dolgokat próbálhat ki, szorosabb lehet a kapcsolata a barátokkal, családdal, önmagáért tehet, hogy jobban érezze magát. Amikor már kellő távolságból látja párját, akkor lehet értelme átgondolni, hogy megértsen folyamatokat, de addig csak benne tartja a kapcsolatban még úgy is, hogy fizikailag nem beszélnek, nem találkoznak. A kapcsolat teljes megszakítása, amit a volt párja választott, pont arra jó, hogy egyértelműen elváljon, elkülönüljön, és önmagát kezdje el építeni. Ez Önnek is lehetőség, hogy egyértelműen lezárja, és önmagát kezdje el felépíteni.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.