Jelenlegi hely

Tomboló hormonok

Húszas évei legelején járó szűz fiú vagyok, és ezzel együtt a hormonrendszerem "üvölt, tombol", és ezzel nem tudok semmit se kezdeni sajnos. Semmi esélyét nem látom, hogy találjak egy lányt, és ez egyre jobban frusztrál, kikészít. Elkezdtem kerülni az olyan helyeket, ahol sok fiatal lány van, mert rögtön rámtör a mély frusztráció, hogy képtelen vagyok "meríteni" ebből. Sajnos mindennap, amikor utazok haza, "meghalok", ugyanis egy újabb  nap eltelt, hogy nem történt semmi. Pedig lefogytam a testsúlyom több mint 20 százalékát (25 kg)... és rosszabbul érzem magam, mint előtte. Már csajozási fórumra is látogatok rendszeresen, de semmi változás... Teljesen dekoncentrált vagyok. Elfojtani  pedig nem tudom. Mit csináljak?

Kedves Fiatalember!

Látható és meg is érthető  a szenvedése, frusztrációja, kétségbeesése. A természetes, erős motiváció nyilvánvalóan rendkívül célratörő megoldásokra sarkallja - mégis, most a lehetséges, "kerülőútnak" tűnő ötletek végiggondolására biztatom. Tisztázzuk hát egy kicsit a helyzetet. Jelenleg a legfőbb cél az volna, hogy végre elveszítse a szüzességét, szexuális kapcsolatot létesíthessen lányokkal, elkezdhesse a tapasztalatszerzést, belépjen ebbe a gyönyörteli világba. Egyszersmind csökkentse a kielégületlenség okozta frusztrációt, testi-lelki hiányérzetet.

Ugyanakkor a szexualitás nemcsak biológiai, de lelki-kapcsolati jelenség is - a szexuális kapcsolatteremtést szükségszerűen meg kell, hogy előzze egy annál kevésbé célratörő ismerkedés is. Ráadásul (hogy még egy lépést tegyek visszafelé) nemcsak a másik féllel, a kívánt/lehetséges hölgypartnerrel - hanem saját magával is. Halvány utalást tesz arra, hogy önbecsülését korábban külső megjelenése leronthatta, de mostanra büszkeségre és külső elismerésre is okot adó változás történt. Elvárná tehát, hogy vonzóbb testalkata "megtegye" a hatást, és megkönnyítse az ismerkedést. De ez csak akkor lehetséges, ha az ehhez szükséges belső változások is elindulnak. Szóval, mindent összevetve: nem biztos, hogy szerencsés ötlet elkerülni az olyan helyeket, ahol kortárs lányokkal találkozhat. Tudom, hogy elcsépelt, de talán nem véletlenül alapigazság: a közös érdeklődés (hobbi, tevékenység, sport, stb.) képes leginkább "összehozni" az embereket. Inkább azon érdemes dolgoznia, hogyan teremthet kapcsolatot a lányokkal (is) ilyen helyzetben - ami akár odáig is eljuthat idővel (!), hogy ez a kapcsolat erotikus színezetet kapjon. Nemigen képzelhető el a dolog az igények valamiféle kölcsönössége nélkül - márpedig a férfiak és a nők sokszor nagyon mást várnak egy kapcsolattól, találkozástól, a szextől. Fontos megismerni azt, hogy a másik nem tagjai mire vágynak, ahhoz, hogy meg lehessen találni a közös pontokat. Valószínűleg nem érdemes arra a lányra várnia, aki szíves örömest, minden saját igényét félretéve pont az Ön szexuális tárgya akar lenni. Ami a feszültségcsökkentés testi részét illeti, az önkielégítés fontos és hasznos módszer (egyáltalán nem szégyellni való), amely által a saját test, igények, örömforrások is tudatosabbá tehetők. A helyzet ön- és társismereti részének átgondolásában pedig jó segítségére lehet pszichológus, mentálhigiénés, tanácsadó szakember is.

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.