Jelenlegi hely

Tolakodó barát

Pár hónapja a páromnak van egy barátja, akit már korábbról ismer, osztálytársak voltak. Eleinte nagyon jól indult a barátságuk, megtalálták egymásban a közös dolgokat. Azonban az illető az utóbbi időkben egy kissé tolakodóan viselkedik, ami már engem is és a páromat
is kezd zavarni. Naponta többször hívogatja, illetve olyan furcsa dolgokat állít magáról, amiket nehezen tudunk elhinni. Ha kettesben vagyunk, akkor is felhívja és órákat képes beszélni érdektelen dolgokról. Ha a párom pihenni szeretne, szintén ezt teszi. Vagy ha mással telefonál éppen, akkor is felhívja csakazértis, hogy vele beszélgessen és ne mással. Egyáltalán nem tartja tiszteletben a személyes terét. Ha a párommal történik valami, akkor érdekes módon másnap vele is olyan dolog történik. Valósággal beteges a viselkedése, és nem tudjuk mire vélni. Bele akarja keverni a saját, sötét dolgaiba? Nem tudjuk eldönteni, mi a szándéka ezzel az erőszakos viselkedéssel. Ön szerint mi lehet ennek az erőszakosságnak az oka? Talán ki akarná sajátítani magának a páromat? Mit tehetünk, ha nem ért a szép szóból sem?

Kedves Linda!

Nem tudom, van-e rossz szándék barátjuk viselkedése mögött. Önmagában a tolakodás, saját maga előtérbe helyezése, a magánéletük megsértése is baj, nem olyasmi, amit egy baráttól vagy bárkitől elviselnénk. Barátjuk viselkedése zaklatásnak tűnik, ami ellen védekezniük kell. Sajnos a zaklató általában nem veszi észre, hogy átlépett egy határt. Barátjuk esetében – úgy tűnik – egy folyamatról van szó, egyre többször, egyre hosszabban próbálja lekötni párja figyelmét, egyre inkább be akarja vonni saját dolgaiba, szinte ki akarja sajátítani, szinte az ő életét akarja élni. Ha a szép szó, megbeszélés nem használ – és általában így van -, hiszen a zaklató általában nem érzékeli, hogy terhére van másoknak, akkor komolyabb lépésekre van szükség. Pl. nem veszik fel a telefont, ha ő telefonál, nem válaszolnak az üzenetekre, valamilyen indokkal nem engedik be a lakásukba. Sajnos ez sértődéssel jár, hiszen barátjuk értetlenül áll majd elutasításuk előtt, de érdemes következetesen védeniük magukat. Tapintatosan sajnos nem tudják megoldani ezt a helyzetet.

Lehet, hogy barátjuk segítségre szorul valamilyen lelki problémája miatt, esetleg érdemes először ennek visszajelzésével próbálkozni. Nem hiszem, hogy kutatniuk kellene a mögöttes szándékot, ez valószínűleg nem olyasmi, amit egy barátság keretein belül meg lehetne oldani.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.