Jelenlegi hely

"Tiltott gyümölcs" - óvodáskorban

Az ötéves lányom érdeklődik a másik nem után - sokszor rajtakaptuk, hogy puszilgatja és fogdossa a másik nemi szervét. Hogy tudnám neki elmagyarázni - anélkül, hogy ő sérülne -, hogy az egy "tiltott gyümölcs"? És majd eljön annak is az ideje, hogy ő foglalkozhat vele. Köszönettel és reménnyel várom válaszát.

Kedves Szülő!

Gyermeke abban az életkorban van, amikor felerősödik a szexuális érdeklődés. Az, hogy a saját nemi szervét nézi, ismerkedik vele, és ugyanezt teszi az ellenkező nemű társával is, teljesen érthető. Kíváncsi, és a tapasztalat útján keresi a válaszokat. Ebben egyszerűen és nyíltan tud irányt, keretet adni szülőként, ha beszélget vele. Azt, hogy mikor, mit szabad, illik mutatani, vagy tenni a másikkal, a felnőttektől kell megtanulnia. Ha nincs megszégyenítés, bántás, vádlás benne, akkor nem okoz gondot, hogy szabályozni próbálják, és kereteket mutatnak neki: mit szabad vagy mit nem.

Azt érdemes végiggondolni, hogy amit kipróbál, mennyire felnőttes dolog, mert az is lehet a háttérben, hogy látott valami szexuális tartalmú dolgot (akár élőben, akár filmen, újságban), amit nem tud értelmezni, és a valóságban próbálja megérteni. Erre azért érdemes külön figyelni, mert olyan helyzeteket eredményezhet, amelybe valójában nem akar belekerülni, így külső nyomásra hajlamosabb, és szorongással járhat. A közvetlen beszélgetés és a kislányára való figyelem mindenképpen segít a helyzeten.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.