Jelenlegi hely

Testvérféltékenység?

Előző kapcsolatomból van egy 13 éves fiam. A mostani párommal 3 éve lakunk együtt, és most babát várunk. A napokban avattam be a fiamat, aki a vártnál is rosszabbul fogadta a dolgot. Közölte velem, hogy elköltözik – bár nem tudja, hova, mert az apjánál se akar lenni. Próbáltam vele beszélgetni, hogy konkrétan mi a baja a kicsivel, de nem értem el semmit. Szerintem egyszerűen fél, hogy neki ezentúl kevesebb anyagi dolog jut. Próbáltam pozitív dolgokat felhozni az új helyzet mellett, pl. nem kell majd dolgoznom, többet leszek itthon vele is stb. De semmire se jutottam. Félek… Mivel tudnék enyhíteni ezen a dolgon?

 

Kedves Anyuka!

Mitől fél? Min szeretne enyhíteni? A heves reakción vagy a fia érzésein? Azt gondolom, nem meggyőzni kell most őt, hanem meghallgatni. Nem érveket kell felsorakoztatni, hogy ez miért lesz jó neki, hanem megtudni, mitől tart, mitől fél. Nem a reakciókat lecsitítani, hanem őt megnyugtatni. Sok minden megmozdulhatott, felkavarodott most a fiában. Próbáljon meg vele, mellette lenni ebben az időszakban. Ha ő most úgy látja, valami szörnyűség következik, akkor előbb mindenképp azt kell megtudni, mi a fantáziája arról, hogy testvére lesz – és mellette lenni ezekben az érzésekben, nem elnyomni azokat. Töltsenek most együtt kicsit több időt, beszélgessenek!

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.