Jelenlegi hely

Tényleg gond a pornónézés?

Én egy 13 éves fiú vagyok, aki nem tudja, jó-e, amit csinál. Mostanában (egy-két éve) elkezdett érdekelni a szexualitás. Olvastam rengeteget a maszturbációról, a pornó hatásairól. Mindennek utánanéztem, amit eddig nem értettem. Egyértelmű, hogy ha már e két témában “vagyok legjobban otthon”, kipróbálom őket a való életben is... Olyan dolgokat is olvastam, hogy nem jó a pornó a fiataloknak, meg hogy nem jó korán kezdeni nézni, sőt egyszerűen nem is kell elkezdeni nézni. Én nézem rendszeresen, hetente többször. Könnyebb tőle a maszturbáció, de anélkül is teljesen jól megy... Szerintem észreveszem a túlzásokat, szerintem észreveszem, ami a való életben biztos nem így van. Tehát összegezve csak az a gondom, hogy minden korai pornó leminősítő vélemény, és (jelen esetben) negatív pszichológiai cikk ellenére nekem se lelki, se testi gondom nincs ezzel kapcsolatban az életemben. Ez gond?

Kedves Csanád!

Először is visszajelezném, hogy nagyon érett gondolkodásra utal, ha ennyire utánanéz, utánaolvas olyan témának, ami érdekli, vagy ami foglalkoztatja. Nem hiszem, hogy olyan sok ennyi idős fiatalra jellemző, hogy az őt érintő kérdésben még a negatív hangvételű cikkeket is elolvassa. Persze fontos, hogy az olvasott-nézett anyag megfelelően szakmai, hiteles és felkészült legyen. Talán ezért is merülhet fel egy-két kérdés a gyakorlatban.

Azt írja, hogy nem tapasztal negatív hatásokat a való életben saját magán. Kérdem én: hol kereste?

Ugyanis a negatívumok a valódi kapcsolatokban, a valódi szexuális életben merülnek fel. Leginkabb két területen befolyásolják a fiatalokat. Az egyikre utalt a “pornóban megjelenő túlzások” -ként. Amit lát, az egy film. Egy jól megrendezett film válogatott színészekkel. Így előfordulhat, sőt szinte biztos, hogy a valóságban történő szex egy lánnyal, főleg ha ez az első, akkor nagyon nem ilyen. És mégsem baj. Bár említi, hogy észreveszi a túlzásokat, de valójában arra tanítja a testét és lelkét, hogy ilyenre vágyjon. Máshova kerül az elvárás, és még ha ésszel tudja is, hogy nem ilyennek kellene lennie, érdekesebbnek és jobbnak fogja találni a filmbelit. Ez vezethet oda, hogy kerüli a valós kapcsolatokat, és marad a maszturbációnál. Ami azért hosszú távon nem olyan, mint egy szeretkezés. És ha már ezt a szót használtam, a következő téma is fontos: a szex egy kapcsolatban jelenik meg két ember között, akiknek az érzelmei elmélyülnek attól az intimitástól, ami a közös élvezettel, közös játékkal és örömszerzéssel jár. Ez érzelmileg egy nagyon mély és intenzív élmény, ha hagyja átélni. Ez egyáltalán nincs egy pornóban. És megint máshova helyezheti az ingerküszöböt. 

Van még egy dolog, ami meg a nőkről alkotott képét befolyásolja. Hogyan kell kinéznie, hogyan kell viselkednie egy szexuális együttlét során. Ezek mind eljátszott dolgok a filmben. Illetve azt is érdemes tudni, hogy a pornóban megjelenő pózok és élvezetes helyzetek a való életben a nőknek kellemetlenek lehetnek. Szóval ha azokkal próbálkozik az együttlét során, akkor a saját élvezete lehet a cél, nem a közös, nemhogy még a lány hangokkal is kifejezze, mennyire jó neki. Ezek talán olyan túlzások, amelyek tényleg csak a valóságban derülnek ki.

Nem csinált gondot azzal, hogy nézi, csak érdemes foglalkozni vele. Vajon tényleg kell-e? Vajon nem változtat-e a hozzáállásán? Hogy tud megmaradni a nők iránti tisztelet, illetve a szexben megélt játékosság és intimitás a valós kapcsolatban? Ezeket érdemes észben tartani.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.