Jelenlegi hely

Távolságtartó vagyok, nem barátkozom

29 éves fiatalember vagyok és olyan problémában szeretnék segítséget kérni, hogy régóta, amikor kilépek a lakásból és meglátok egy embert, akaratlanul és megváltoztathatatlanul felveszek egy arckifejezést/kisugárzást, amivel kiváltom nála/uk az ellenszenvet, napi szinten többször megszólnak emiatt az emberek, pedig csak sétálok vagy biciklizem az utcán. Ha esetleg próbálok mosolyogni közben, hogy enyhítsem, az még gúnyosabbá válik. Néha működik, ha előveszek egy zsebkendőt és törölgetem az orrom, hogy gyengébbnek látsszak és ne nézzek ki túl arrogánsnak/lenézőnek/felsőbbrendűnek/taszítónak. Pedig nem szoktam és nem szeretem bántani/bírálni az embereket a ruhájuk, hajuk, testsúlyuk, társadalmi helyzetük alapján. Nagyon kellemetlen, illetve kissé eltérő, amikor nem tudom leplezni a kasszánál a türelmetlenségemet (mégha az a leggyorsabban történik is). Olyan érzésem van olyankor, mintha a fél boltot kiraboltam volna és csak ürügynek vennék valamit és már menekülnék is.
Távolságtartó vagyok, nem beszélgetek, nem barátkozom, még a jó emberek között is menekülési kényszerem van, viszont a családomon belül ölelkezek, puszilkodom, szeretem őket. Egyszer voltam szakembernél pár éve, másfél perc meghallgatás után Rivotrilt írt ki, de nem váltottam ki.

Kedves Anonymouse!

Nagyon fontos lépés a változás útján, amikor meg tudjuk fogalmazni, hogy mi zavar minket, és ezt a környezettel történő kapcsolatban is meg tudjuk fogalmazni. Önnek azok a reakciók feltűnőek, zavaróak, amiket kivált a környezetből. Az még egy fontos kérdés lesz, hogy ezeket a reakciókat mivel váltja ki, milyen benyomást kelt a környezetében. Az olyan típusú kérdések, minthogy a környezet hogyan hat rám, arra én hogyan reagálok, nem feltétlenül gyógyszeresen kezelhetőek leghatékonyabban. Valószínűleg Ön pszichiáternél járt, akik a felmerülő zavaró tüneteket, érzéseket kezelik, gyógyszerek segítségével. Ez sok esetben nagyon fontos, és előfeltétele annak a hosszú munkának, ami arról az önsimereti folyamatról szól, hogy megértsük a saját viselkedésünket, és annak a környezetre gyakorolt hatását.

Javaslom, hogy keressen fel klinikai pszichológust, akivel feltérképezik a problémát. Fog tudni abban is segíteni, hogy érdemes-e pszichiáter szakorvos segítségét kérni, vagy pszichoterápiával tud Önnek segíteni.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.