Jelenlegi hely

Szülés után megváltozik a test...

Feleségemmel 10 éve vagyunk együtt, szeretjük egymást, van két gyermekünk. Az első gyerkőcnél felment 35 kg plusz a feleségemre, terhesség előtt 168 cm magas és 61 kg volt, szüles után 96 kg lett. A második gyermek születésekor sem mentek le a kilók, most 3 éve a második gyermek születese után 82 kg-nál jár. Tornázik, odafigyel, hogy mit eszik, de a kilók nagyon nem mennek már le. A hasa olyan, mintha terhes lenne, többen meg is kérdezték már, hogy jön a baba? Nagyon kellemetlen, én nem tudom így elfogadni - vagyis igen, mert szeretem, de belül sírok, hogy ilyen lett a teste, pedig tesz érte... neki sem könnyű elfogadnia magát, a sportba sokat beletesz, de látom rajta, hogy fáradt és nincs eredménye, támogatom őt, szavakkal, bármiben. De én is belefáradok, sokszor mondom neki, hogy engem zavar, de ő már nem tud mit tenni. Nekem nagyon fáj, hogy így elbánt velünk az élet. Én nem tudom ezt feldolgozni. Ha tud, segítsen - az a pár szó, biztatás jól fog esni...

Kedves László!

Nagyon nehéz lehet, hogy felesége már nem az a karcsú, csinos nő, aki a szülés előtt volt. Emiatt már nem elég kívánatos, nem lehet rá elég büszke a külvilág előtt. Felesége élete is küzdelem, szeretne megfelelni az Ön elvárásainak, és talán maga is elégedetlen a helyzetével. Mindketten tehetetlenek, Ön nem tudja elfogadni ezt a változást, felesége pedig nem tud többet tenni. Ha tornázik, diétázik, és ennek ellenére sem tűnt el a hasa, akkor ez nem egyszerű elhízás, valami más oka is lehet. Érdemes lenne elsősorban egy nőgyógyász véleményét kérni: úgy alakul-e a felesége teste, ahogy szülés után 3 évvel lennie kell?  Előfordulhat, hogy a has előreállásának valami egészségügyi oka van, ez csak tornával nem feltétlenül korrigálható. Lehet, hogy a „beletett energiák” nem jó helyre mennek. Lehet, hogy a diétához és a tornához szakszerű segítség kellene.

Szembe kell néznie azzal, hogy felesége már nem olyan, mint egy fiatal lány. A két gyerekkel folyamatosan otthon volt éveken át, nem kellett megjelennie a külvilág előtt, nem voltak saját céljai a családon kívül. Nem volt miért összeszednie magát. A kilók távol tartották Önt, egyre kevesebb lett a szex, ezzel csökkent az önbizalom. Egyre kisebb a remény, hogy valaha megint nőnek érezheti magát, talán attól is tart, hogy elveszíti Önt, hogy csalódottságában majd mást keres. Segítsen neki abban, hogy ismét nőnek érezze magát, hogy megint akarjon tetszeni, hogy szépnek lássa magát. Kezdetnek megteszi egy szál virág, egy randi, esetleg közös utazás. Ha érzi, hogy figyel rá, bízik benne, szereti, könnyebben viseli majd a megpróbáltatásokat.

Kérem, nézzen a tükörbe! 10 év telt el, mióta együtt vannak. Hány kiló ment fel a saját testére? Hogyan változott az alakja, bőre, haja? Ön ugyanolyan vonzó, mint tíz éve? Talán mindketten dolgozhatnának azért, hogy visszanyerjék vonzerejüket a párjuk szemében. Lehet ez közös sport, közös diéta stb.

Nem gondolom, hogy a sors bánt el Önökkel. Ha még megvan a szeretet, akkor még nem késő. A párterápia segíthet abban, hogy újra egymásra találjanak, elfogadják egymást olyannak, amilyenek valójában. Fontos beszélni arról, amitől mindketten kínlódnak, a sok haragról és csalódottságról, mely nehezíti az életüket.

 

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.