Jelenlegi hely

Szorongás és alvásproblémák

Alvásproblémáim vannak. Igyekszem egészségesen élni, étkezni, mozogni is elkezdtem. Tanulok és dolgozom is. Szinte mindennap korán kelek, hosszú és koncentrációt igénybe vevő napjaim vannak. Állandóan fáradt vagyok, nehéz figyelni, mert kialvatlan vagyok. Az igaz, hogy nem túl korán fekszem le, de amikor viszonylag normális időben sikerül ágyba kerülni, akkor sem tudok
elaludni, néha órákon át forgolódom. Nagyon sokszor alszom rosszul, felébredek éjszaka és rémálmaim vannak. Ez nem volt fura, amíg lazább volt minden, később keltem, és nem sok mindent csináltam egy nap, de most a korai (5:30-6 órai) kelés, az egész napos munka, rohanás, tanulás kifáraszt, és jó lenne néha kipihentebbnek és energikusabbnak lenni.

Kedves Gréti!

 A hangulati változékonyság olyan alkati adottság, ami nagyban megnehezíti, hogy a hétköznapok kihívásaival, a negatív stresszt okozó helyzetekkel hatékonyan tudjunk birkózni.

Bármi történik, jobban megviseli az illetőt, mint azokat, akik nem ismerik ezt a fajta hullámzó kedélyállapotot.

A hangulatingadozásnak köszönhetően a negatív gondolatok könnyebben eluralják az egyént, a rossz hangulat rossz gondolatokat teremt, ami negatív spirált alakít ki, és akadályozza a fejlődést, a hatékony megküzdést. Hiedelmeink alakítják azt, ahogyan helyzeteket megélünk. Ha ezeket a hiedelmeket megváltoztatjuk, megváltoznak azok a helyzetek is, amit korábban kudarcként éltünk meg. Fontos tisztában lenni azzal, honnan származnak azok az önértékelési bizonytalanságot okozó lelki mintázatok, amiket szeretne meghaladni a saját életében. Milyen lelki örökséget kapott a szüleitől?

Elsősorban azt javaslom, hogy a hangulatingadozását tanulja meg életmód-szinten karbantartani, hogy fejlődni tudjon azokon a területeken, amelyek önismereti kihívások elé állítják. A gyógyszeres kezelés helyett elsősorban természetes gyógymódokat javasolok. Az érzelmi stabilitás kialakítását a rendszeres jógagyakorlás, meditáció, illetve egyéb kiegészítő terápiák is támogathatják, mint például a Bach-virágterápia. Az indiai orvoslás, az ayurvéda szerint a szorongás bevált kezelési módja a meleg olajos masszírozás egy forró fürdő után, és a mandula ropogtatása, az ételek tekintetében a rendszeres, meleg étel fogyasztása, amely gabonaféléket, olajos magvakat, zsiradékot tartalmaznak, ezek mind nyugtató hatásúak.

A rendszeresség kialakítása az életmódban a változékonyság kiegyensúlyozását szolgálja. A nem túl megerőltető mozgás is fontos.

Jó tapasztalatokat szereztem a hangulatingadozás kezelésében a Joalis cseppek alkalmazásával.

Erről az alábbi linken olvashat további információkat:

http://konfliktusklinika.blogspot.hu/2015/02/indulatkezeles-es-meregtelenites-joalis.html

 

Üdvözlettel:

E. Tóbiás Sára

Problémakör: 
pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.